dijous, 30 de gener del 2014

LES CENTRALS NUCLEARS PROLONGARAN 20 ANYS MÉS LA "VIDA ÚTIL"

Alguns mitjans de comunicació ens han "sorprès" amb una nova "genialitat" del Govern espanyol. Que no és altra que l' estudi de prorrogar la producció nuclear 20 anys més.
Això a Catalunya vol dir que tindrem centrals nuclears (com a mínim) fins l' any 2048.
Quan el 40 % del consum "espanyol" d' energia el subminstren les energies renovables i tenint en compte les desmesurades despeses d' emmagatzemament i tractament de residus (a més a més dels riscos de producció), la pregunta és clara: quins interessos lliguen al Govern espanyol i els propietaris de les centrals nuclears per a prendre aquest estudi en consideració?
Volen assegurar jubilacions milionàries a més d' un amic d' ENRESA ?


La prolongació que estudia el Govern espanyol representa que les dos centrals d’Ascó (I i II) i la de Vandellòs (II), continuarien en producció fins als anys 44, 46 i 48 respectivament. (a Nació Digital).


A Ascó operen dos centrals nuclears. Foto: Sílvia Berbís

Allargar la vida de les nuclears és la principal reivindicació de les elèctriques i per suposat del lobby nuclear i del govern espanyol, que tampoc ho veu malament. Es vol prolongar vint anys més la vida últil de les nuclears espanyoles, de manera que de 40 anys passen oficialment a 60. Aquesta prolongació representa que les tres centrals actualment operatives a l’entorn del Camp de Tarragona, és a dir, les dos d’Ascó (I i II) i la de Vandellòs (II), continuarien en producció fins als anys 2044, 2046 i 2048 respectivament. De fet, no és que ara no  operar 60 anys, en realitat ja poden arribar a este termini demanant pròrrogues, i així ja s'està fent, però si el Govern amplia per llei la vida útil a 60 anys, les nuclears obtenen seguretat jurídica, de manera que si un nou executiu optès per l’apagada nuclear, la indústria atòmica podria aferrar-se a quantioses indemnitzacions en concepte de «lucre cessant».

Ara fa uns mesos el ministre d’Energia espanyol, José Manuel Soria, ja va avançar que el seu departament estava estudiant la prolongació i aquest dilluns ha estat el president de l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa), Francisco Gil-Ortega, qui ha confirmat els plans del govern espanyol. L'energia nuclear representa al voltant del 20% de la demanda elèctrica a l'Estat espanyol
.