dissabte, 3 de setembre del 2011

NUCLEAR DE COFRENTS: MODIFICACIÓ DE CONDICIONS I MENYS SEGURETAT.


Us afegim la noticia que ja ens havia arribat sobre la modificació de condicions de funcionament de la Central Nuclear de Cofrents (País Valencià).
Us pengem la noticia tal com la va difondre una agència no gens antinuclear, no volem convéncer a ningú, aquests son els fets:

Tanquem Cofrents assegura que s'han modificat condicions de funcionament en la nuclear que "degraden" la seguretat
La central assegura que té uns "alts marges de seguretat" i creu una "irresponsabilitat" que es creu "incertesa"

VALÈNCIA, 02 (EUROPA PRESS)
La plataforma 'Tanquem Cofrents' ha assegurat este divendres que s'han modificat algunes condicions de funcionament de la central de Cofrents (València), que suposen una "degradació" de la seguretat d'esta planta i ha afirmat que se'n van a deixar de fer inspeccions de les soldadures circumferencials del vas del reactor, que conté les barres d'urani i està plena d'aigua altament radioactiva, el que sotmet els metalls a una fatiga de material "extrema".

Segons ha afirmat en un comunicat, en el cas que es donaren esquerdes en estes soldadures "es produiria una perduda de l'aigua de refrigeració, el pitjor que li pot ocórrer a una central atòmica, semblant al que ha ocorregut en els reactors de Fukushima".

L'entitat ha recalcat que el "bon estat" d'estes soldadures és "particularment important en cas d'una situació de LTOP (sobrepresurització en fred) del vas, que pot ocórrer durant el funcionament normal de la central, i que es pot per tant minimitzar, però també pot ocórrer per avaries, com de fet ha estat a punt d'ocórrer en centrals similars a la de Cofrents".

En segon lloc, ha assenyalat que se'n va augmentar el grau de cremat de part de les barres d'urani des de 40 MWd/kg U, --que és el màxim que s'aconseguia fins ara, fins a 70 MWd/kg U--, que dóna com a resultat un "augment de l'oxidació i corrosió d'estes barres, que augmenta la probabilitat de fugues i contaminació de l'aigua del reactor, així com una disminució de la seua conductivitat tèrmica, el que en cas d'incidents de sobrepotència tèrmica o de perduda d'aigua refrigerant agreujaria les conseqüències de l'accident".

Tanquem Cofrents ha indicat que esta situació es produïx "en el moment en què s'hauria de fer tot al contrari, és a dir, quan s'acaba d'autoritzar el funcionament durant deu anys més, fins a 2021, d'una central vella i deteriorada, que ja té 27 anys, dos més que la vida útil que li van donar els seus fabricants".

L'entitat ha afegit que estes modificacions en el funcionament de la planta han estat autoritzades pel Consell de Seguretat Nuclear al ple del 20 de juliol passat, "d'acord amb l'extrapolació de dades experimentals i a càlculs probabilístics, considerant que la probabilitat que estes modificacions produïsquen problemes és prou baixa com per a permetre-les".

Tanquem Cofrents sosté que el motiu pel qual la central nuclear, amb la "complicitat" del CSN, ha realitzat estes modificacions "ha estat, com sempre, augmentar encara més els enormes beneficis que té, tot i que siga a costa, com és el cas, de disminuir la seguretat, i de posar-nos a la població fins i tot més en perill".

Tot i això, fonts de Cofrents han apuntat a Europa Press que la central "complix amb tots els requisits i requeriments de seguretat", ja que esta és la "màxima preocupació" de la central, de la qual ha destacat les fites que ha complit fa poc, com el temps ininterromput que ha estat en funcionament. Per esta raó, ha lamentat que s'intente "crear incertesa", una cosa que ha qualificat d'"irresponsabilitat" i ha subratllat els "alts marges de seguretat" de la instal·lació.