dijous, 15 de setembre del 2011

EL PP VALENCIÀ INSISTEIX EN ELS TRANSVASAMENTS.


Joan Antoni Panisello: 'Fer transvasaments va en contra de tot model de desenvolupament sostenible per a tot el país'

El portaveu de la PDE (Plataforma en Defensa de l´Ebre)alerta dels riscos socials i econòmics del transvasament

Era previsible que la Diputació de Castelló votés aquesta moció. Simplement el que fan és pressionar el govern espanyol, que té l'obligació de pronunciar-se sobre el transvasament. Nosaltres també volem que es pronunciï al més aviat possible. I esperem que s'oposi del tot al transvasament.

El que no poden fer és utilitzar l'argument de què demanen un 15% de l'aigua inutilitzada, perquè qui tingui un poc de coneixements en aigua, sap que l'aigua del riu no es perd al mar. No és aigua inutilitzada. Aquesta aigua arriba al Delta i el manté viu i aporta nutrients al mar pels peixos, el marisc, etc.

L'estratègia del PP

D'altra banda, nosaltres estem convençuts que això només és el principi. Al programa del Partit Popular per les eleccions no hi figura cap gran transvasament, perquè ja els va sortir malament una vegada. Però el que sí que té previst el Partit Popular és fer transferències d'aigua entre conques a petita escala. I ho volen fer, si poden, fent peticions d'accedents d'aigua concedida per a regadiu, com en aquest cas. Per això servirà el canal Xerta-Sènia, que és un canal que sospitosament ja es va fer molt sobredimensionat per a les necessitats que té el territori. De ben segur que servirà per fer arribar l'aigua a Castelló si s'acaba fent el transvasament.

Atac al model de desenvolupament


I no ens cansarem de dir que un transvasament és un atac al país sencer. Els noranta hectòmetres cúbics no són en realitat el més important. El més important és tot el que hi ha al darrere. Fer transvasaments va en contra de tot model de desenvolupament sostenible per a tot el país. I, a més a més, a sobre, perjudica de manera clara l'economia de les terres de l'Ebre. Hem d'aprofitar el riu. I no ho fem.

En vint anys, Tarragona ha canviat, les terres de l'Ebre no

Un exemple: fa vint anys que es va fer el transvasament a Tarragona. La qualitat del benestar i la indústria a Tarragona han crescut molt en aquests vint anys. A les terres de l'Ebre pràcticament no ha canviat res. Al contrari, ens hem convertit en un abocador i en una font d'energia per a Catalunya. A sobre, ara ens volen encolomar el magatzem nuclear. I el riu, mentrestant, s'empobreix cada dia que passa. Tenim dues opcions: construïm territori i vida al voltant del riu, o deprimim el territori que hi ha al voltant del riu.

No tenim res en contra els pagesos de Castelló. En absolut. Però hem de fer entendre tothom que aquest no és el camí. Un transvasament mai no vertebrarà un país. Per entendre'ns, ens fa el mateix mal un transvasament de l'Ebre a Castelló com un transvasament del Segre a Barcelona, que també està contemplat. I el que és evident és que el futur de les terres de l'Ebre, que també són país, no passarà mai per la venda de l'aigua.

Joan Antoni Panisello, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre