dimarts, 15 de març del 2011

RADIOACTIVITAT: ELS MÉS CECS SON ELS QUE NO HI VOLEN VEURE.


Avui el Govern japonès ha reconegut una fuita radioactiva, després de les explosions d´ahir. No voliem apuntar res més, perquè ningú digui que volem aprofitar la situació per tal de donar suport al tancament de centrals nuclears.

Però no ens hem pogut mantenir sense dir res davant les portades d´alguns diaris gratuits. Us exposem una de les portades: "El miedo nuclear de Japón llega aquí" i un dels subtítols: " El Gobierno español dice que nuestras plantas son seguras".

Senzillament impresentable. Com se´ls acudeix dir això quan les centrals nuclears japoneses tenen tot un protocol de seguretat que no tenen les "espanyoles" i els està passant el que els està passant ?
El Ministre espanyol d´Industria, Miguel Sebastián, va dir ahir que "garantizaba la seguridad de las centrales españolas". No va dir que les centrals de Garoña i Cofrents (aquesta darrera al País Valencià) son les dues úniques de tota la UE que tenen reactors d´aigua en ebullició, del tipus de la planta de Fukushima.

Com es pot dir això quan Alemanya i Austria han suspés el pla per allargar l´activitat de les seves centrals nuclears (i moltes d´elles son més segures que les "espanyoles")?
I com es pot assegurar el que diu el Ministre Sebastián amb tanta seguretat quan la reunió europea d´avui ha entrat el tema de la seguretat en les centrals nuclears en l´ordre del dia ja molt atapeït (economia, Libia, etc.)?

Ara ens diuen que a "Espanya no hi pot haver cap terratrèmol". Nosaltres no esperem que n´hi hagi cap, però recordem que només a Catalunya, hi va haver un incendi a Vandellòs I el 1989 que va obligar a tancar la central i a Ascó hi va haver una fuita de partícules radioactives el 2009. I tot això sense haver cap terratrèmol ni cap fenòmen metorològic extraodinari.
Tanta rotunditat ministerial assusta, de la mateixa manera que fa uns anys quan alguns deien que la crisi econòmica i els seus efectes eren "impossibles de traslladar a Espanya" perquè l´estructura econòmica i financera era diferent.

Molts continuen dient que l´energia nuclear és "barata i segura". De segura no en té res i de barata estem més d´acord amb J.L. García de Green Peace quan diu "Barata? se nota que ellos no van a pagar lo que está sucediendo en Japón..." I això sense comptar que continuen passant de puntetes sobre el tema clau dels residus (com si no hi fossin). La seva gestió tampoc la paguen ells, evidentment.