dissabte, 12 de març del 2011

FUITA DE RADIACIÓ A FUKUSHIMA (JAPÓ).


Aquesta és la noticia que hem pogut sentir als mitjans de comunicació.
Mentre s´ha aconsellat a la població de no sortir al carrer, tapar-se la boca i cara amb draps molls i no consumir veerdura fresca ni aigua de l´aixeta.
Una situació d´aquesta mena no és lleu, per molt que ho minimitzin tant com puguin.
Veurem com va evolucionant.

Una explosió a la central nuclear de Fukushima causa fuites de radiació
L'Agència de Seguretat Nuclear i el govern descarten danys en l'armadura del reactor nuclear • Milers de persones evacuades a la zona
A primera hora del matí s'ha produït una explosió a la central nuclear de Fukushima, situada a 240 quilòmetres de Tòquio. L'esclat ha ensorrat part del sostre i murs del reactor número 1 i ha ferit quatre treballadors. L'Agència de Seguretat Nuclear descarta que hagi quedat afectada l'armadura del reactor. Per la seva banda, el govern ha atribuït l'explosió a vapor d'aigua i nega que hi hagi perill. Anteriorment, les autoritats havien confirmat l'alliberament de 'mínimes quantitats radioactives', per mirar de reduir la forta pressió a què està sotmès el reactor de la central pels problemes de refrigeració. A més de la de Fukushima, deu centrals nuclears més de les cinquanta-cinc que hi ha al país s'han aturat automàticament, com a mesura de seguretat.
El govern japonès va decretar ahir divendres a la tarda l'estat d'emergència, especialment pels efectes del terratrèmol en aquesta central nuclear de Fukushima, i va ordenar l'evacuació immediata de tots els residents en un radi de deu quilòmetres, uns quaranta-sis mil persones. Després de l'explosió d'avui al matí, l'evacuació s'ha ampliat més enllà d'aquest radi, fins als vint quilòmetres.
A les 15.36, hora japonesa, hi ha hagut una forta explosió al reactor 1 de la central nuclear de Fukushima, a 240 quilòmetres de Tòquio. Seguidament s'ha detectat un augment 'alarmant' dels nivells de radioactivat i el govern japonès ha ordenat l'evacuació de prop de quaranta mil persones. Es poden veure quantes columnes de fum blanc en directe per la televisió i l'empresa que opera la central parla de quatres treballadors ferits.
El primer ministre Naoto Kan s'ha desplaçat a la zona i ha reconegut que hi ha hagut una fuita radioactiva, sense confirmar el nivell de perillositat.
La central té problemes de refrigeració des del terratrèmol d'ahir. La caiguda del sistema elèctric i una errada encara no explicada en el sistema auxiliar de refrigeració ha fet que no es pugui refrescar el reactor. A mesura que creixia la pressió dins la central es van plantejar uns quants escenaris per a intentar evitar-ne l'explosió. La companyia elèctrica TEPCO, responsable de la central, és criticada per la poca informació que facilita sobre la situació a la nuclear.
Danys a l'armadura del reactor descartats
L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha descartat que l'explosió d'avui al matí a Fukushima hagi malmès l'estructura de protecció del reactor número 1: 'Qualsevol dany sobre la protecció del reactor és enormement improbable.' Els experts consultats consideren que el dany pot ésser mínim si la detonació no ha obert l'interior del reactor. 'Malgrat els danys en l'estuctura exterior, mentre la cuirassa d'acer del reactor es mantingui intacta la gran majoria de la radiació es contindrà', ha assegurat a l'agència Reuters l'expert en física de l'Imperial College de Londres Robin Grimes.
L'explosió en una de les dues plantes de Fukushima va tenir lloc durant una de les rèpliques del terratrèmol d'ahir, en un moment en què els treballadors alliberaven l'excés de pressió a les vàlvules després de la fallada de tots els generadors de refrigeració.