dissabte, 2 de febrer del 2013

FINS I TOT EL T.C. AVALA EL RETORN DELS "PAPERS DE SALAMANCA".

El TC avala el retorn dels Papers de Salamanca

Desestima un recurs contrari de Castella i Lleó

Papers de Salamanca recuperats per la Generalitat en anteriors exercicis. Foto: ACN

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha desestimat el recurs interposat per la Junta de Castella i Lleó contra la llei de restitució a la Generalitat dels 'papers de Salamanca'. La sentència avala el retorn dels documents confiscats durant la Guerra Civil i custodiats a l'Arxiu de Salamanca. La Junta de Castella i Lleó defensava que la Llei aprovada el 2005 pel govern de Zapatero posava en perill la funció social de l'Arxiu de Salamanca. Per contra, l'alt tribunal descarta que es tracti d'una "privació arbitrària o irracional" per a l'arxiu i considera que el restauració dels documents als seus propietaris té un "interès constitucionalment legítim".
 


Part de la documentació ha anat tornant a Catalunya des del 2006, després de 25 anys de reclamacions. Malgrat això, encara queda pendent el retorn de diversos lligalls a entitats i particulars i també documentació municipal dels ajuntaments de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan Les Fonts, Sort, Tarragona, Valls i Vic, que encara es troben al fons de l'Arxiu de Salamanca.


El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es va comprometre l'abril passat a retornar els 'papers de Salamanca' que pertanyen a particulars abans del 30 de juny.


Fonaments de la sentència


Segons la sentència del Constitucional, la decisió del legislador "democràticament elegit" de contribuir a "donar satisfacció a institucions o ciutadans que van patir, directament o a través dels seus familiars, les conseqüències de la Guerra Civil no pot constituir, en cap cas, una decisió arbitrària o irracional". L'alt tribunal reconeix la "legitimitat" de la decisió de "reparar algunes de les conseqüències de la Guerra Civil mitjançant la restitució dels documents en el seu dia confiscats".


De fet, considera que "la protecció de l'interès dels propietaris originaris o dels seus successors de recuperar allò que en el seu dia els va ser incautat" constitueix un "interès constitucionalment legítim" i, per tant, es pot considerar "preeminent" davant d'altres interessos. Així, la sentència descarta que la llei suposi una "privació arbitrària o irracional" de la finalitat que compleix l'arxiu.


El TC considera que la Junta de Castella i Lleó no acredita que la devolució dels originals i la conservació d'una còpia a l'arxiu provoqui que aquest no pugui complir amb la seva funció, que queda "salvaguardada".