dilluns, 28 de gener del 2013

EL PSOE I EL CANVI SOBRE L´AUTODETERMINACIÓ.

Quan el PSOE defensava el dret a l'autodeterminació de Catalunya (Nació Digital).

La ponència del congrés de refundació dels socialistes celebrat a Suresnes a l'any 1974 defensava a capa i espasa l'exercici del dret a decidir del poble català

Uma imatge del transcendental congrés de Surenes del PSOE. Foto: Arxiu ND

En el debat sobre la declaració sobiranista celebrat al Parlament dimecres passat, el PSC es va afegir al front del "No" posant en dubte la capacitat sobirana del poble català. Com deia Maurici Lucena, el sofert portaveu socialista ensenyat a Madrid, la sobirania s'escau en el poble espanyol i la resta és "cabrejar Espanya" . El vot contrari dels homes de Pere Navarro, menys els cinc insubmisos, va ser aplaudit amb fruïció pel partit germà, el PSOE, defensor a ultrança de l'unionisme. Però no sempre el PSOE i el PSC no només han estat tan agressius amb el dret a decidir sinó que n'han estat ferms defensors i sobretot per les "nacionalitats ibèriques".


De fet, el PSOE en la seva refundació per encarar la transició va incorporar en la seva estratègia política la defensa aferrissada del dret a l'autodeterminació. Així ho demostra la ponència política aprovada en el transcendental congrés que la formació va celebrar a Suresnes, l'octubre de 1974. Un conclave que va reorientar ideològicament el partit per transformar-lo en un aparell eficaç i operatiu de govern que va acreditar ser a partir de 1982.


El segon punt de la ponència política d'aquell congrés tan important es titulava "Sobre les nacionalitats ibèriques". Un apartat que encetava la seva explicació de manera concloent: "La definitiva solució del problema de las nacionalitats que integren l'Estat espanyol parteix indefectiblement del ple reconeixement del dret d'autodeterminació de les mateixes, que comporta la facultat que cada nacionalitat pugui determinar lliurement les relacions que vol mantenir amb la resta dels pobles que integren l'estat espanyol" .


Així mateix, en l'apartat de resolucions polítiques, el PSOE de 1974 establia com a requisit indispensable per considerar que la democràcia havia retornat a Espanya "el reconeixement del dret d'autodeterminació de tots els pobles ibèrics" . Així, sense embuts, ho declarava el partit cridat a governar Espanya durant 16 anys seguits. La història té aquestes coses: uns evolucionen i altres tornen més enrere del 1974.