dissabte, 7 d’abril del 2012

AZAWAD: LA INDEPENDÈNCIA O LA MORT LENTA.

Un toc d´atenció internacional del poble de l´Azawad. Fa anys que es debaten contra l´ofegament de l´estat malià.
Això sembla que no ha preocupat gaire al món occidental, però ara amb la independència es posen les mans al cap (especialment els francesos i els nordamericans).
Francament, més val que siguin ells els que decideixin el seu futur que no pas que segueixin una mort lenta oblidats del món.

Aprofitem per posar un article d´opinió de Nació Digital:

Una independència més
Ahir es va proclamar un nou estat: Azawad. Es tracta de la part del nord de l'actual República de Mali i és la franja més al sud del Magreb. Culturalment, lingüísticament i geogràficament es tracta d'un territori ben definit, amb predomini dels tuaregs. Porten dècades denunciant tota mena d'abusos de l'exèrcit malià, que els ataca amb armament de guerra. Amnistia Internacional, en un informe d'aquest mes de febrer, demanava que el govern de Mali deixés de bombardejar els civils. Una de tantes guerres ferotges que no interessen a Occident.

Però ara a el Moviment Nacional d'Alliberament d'Azawad (MNLA, en les sigles en francès) ha aprofitat el suport de la població civil i la confusió pel cop d'estat a Bamako per controlar la major part del territori i declarar la independència d'Azawad. Proposen una república laica, democràtica i respectuosa amb les resolucions de Nacions Unides.

I, paradoxalment, és ara que el món s'interessa per Azawad. Els estats veïns, la Unió Africana i França han rebutjat la declaració i tots diuen apostar per "una solució dialogada". Ja veurem quin és el futur d'Azawad, però una cosa ja han aconseguit: són un subjecte polític visible internacionalment. Per primer cop, algú s'interessa per ells. L'alternativa era esperar, pacientment i en silenci, a que l'estat malià els acabés liquidant.
salvadorcot@naciodigital.cat