dimarts, 26 de juliol del 2011

LA DIGNITAT DE LA COMISSIÓ: NINGÚ HA DE DONAR-LOS LES GRÀCIES.


Josep Cruanyes: 'Ningú no ha de donar-los les gràcies, és el seu deure tornar-nos els papers'
El membre de la Comissió per la Dignitat ens explica la importància dels documents que encara són a Salamanca, el bloqueig per part del ministeri i què passa amb els papers del País Valencià

L'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, va acollir ahir a la tarda un acte en què els governs català i espanyol formalitzaven l'arribada de la penúltima remesa dels documents catalans espoliats que eren a Salamanca. Com va dir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el greuge no es tancarà fins que no arribi la darrera remesa. De tot plegat, en parlem amb Josep Cruanyes, membre de la Comissió per la Dignitat, l'associació que més ha lluitat pel retorn dels papers i que ahir no va assistir a l'acte en senyal de protesta.

Els documents que encara manquen són significatius?

A la Comissió de la Dignitat estem, valgui la redundància, indignats per la manipulació que fa el ministeri en fer creure que sols falten quatre banderes i que pràcticament el retorn ja s'ha materialitzat. La veritat és que falta una part substancial de la documentació: cartes, llibres d'actes d'entitats, correspondència diversa. Una quarta part del que falta són documents textuals importants. Entre els papers que falten, hi ha documentació dels sindicats CADCI, CGT i UGT i dels partits ERC, PSUC i POUM. També queda molta documentació de la Generalitat, entre la qual destaca la correspondència del president a l'exili, Josep Irla, i el conseller Antoni Maria Sbert. També resten informes dels serveis secrets d'informació de la Generalitat.

Què es va celebrar, doncs, ahir?

El que buscava el ministeri és un acte polític, fer creure que ja ha complert. Però ningú no hauria de donar-li gràcies en cas que compleixi perquè és el seu deure ratificat per una llei. El ministeri hauria de disculpar-se perquè, a més de trenta-cinc anys del restabliment de la democràcia i a cinc anys i mig de l'aprovació de la llei, encara no ho ha tornat tot.

Quina valoració fa del paper de la Generalitat en tot el procés?

Els tècnics de la Generalitat han fet, des del principi, una bona feina. En el moment en què es va aprovar la llei, ja tenien preparat un llistat de tota la documentació catalana que calia fer retornar. S'havia fet molta feina prèvia d'identificació de documents catalans.

I l'actitud del ministeri?

Sempre ha estat obstructiva. Des del primer retorn de documents, el 2006, ja hi hagué problemes. En la primera tramesa, l'estat va retenir set lligalls sense donar explicacions. A partir d'aquell moment va estar-se dos anys sense reunir-se amb la Generalitat. Això és inexplicable. Ara ja faria dos anys que s'hauria acabat el procés. L'única explicació d'aquest bloqueig és l'oportunisme polític. Fins al desembre passat no va arribar la primera tramesa important de documentació de particulars i ara sembla que es farà la segona transferència.

Com s'ha blocat el procés?

Els representants han anat posant inconvenients i problemes tècnics. Per exemple, per retornar la documentació catalana del fons Vinaròs, amb molts documents d'entitats i sindicats de La Ràpita i d'Amposta, es va obligar els tècnics catalans a fer informes que demostressin obvietats. Un altre exemple: la documentació que es transfereix ara ja estava disponible a final de l'any passat. Ningú no s'explica perquè no es va fer llavors.

Tenint en compte la posició del ministeri en contra del retorn, què passarà si guanya el PP?

Nosaltres tenim poca imaginació i no pensem en el futur. L'única cosa en què pensem ara és que el govern central actual, que ha assumit el retorn dels papers, faci la seva feina i que en les properes setmanes es reuneixi la comissió mixta, que s'aprovi el traspàs de tota aquesta documentació clarament identificada i que s'acabi el procés de retorn abans de final d'any. No contemplem la situació d'haver de trobar-nos amb una nova legislatura: seria una vergonya.

Què passa amb el retorn dels papers valencians?

L'estat ha mostrat sempre una gran insensibilitat, no comprèn el valor de la restitució d'aquests documents històrics. La llei del 2005 preveia també el retorn de la documentació del País Valencià, però el govern espanyol no ha fet res en aquest sentit, no ha mogut ni un dit. A la comissió posem sobre la taula aquest deure que tenen de retornar tota la documentació del País Valencià que centenars d'ajuntaments ja van reclamar en el seu moment; una documentació molt nombrosa, com la de Catalunya.