dijous, 7 de juliol del 2011

EL DIPUTAT TONI STRUBELL DEMANA UN DEBAT AL PARLAMENT SOBRE EL FUTUR DE L´ENERGIA NUCLEAR.


Solidaritat Catalana per la Independència ha demanat que el Parlament de Catalunya celebri un debat “monogràfic” sobre el futur de l´energia nuclear abans que es realitzi abans de la decisió de renovar la llicència d’Ascó I i II aquesta tardor. Aquest debat s’hauria de centrar en analitzar les seves implicacions militars, econòmiques, financeres, de seguretat, de salut pública i de model socio-polític. El diputat de SI, Toni Strubell, ha instat a contemplar tots aquests aspectes, sense “autocensures polítiques” perquè “no podem quedar hipotecats a un model del què els països més avançats defugen”. D’altra banda, ha proposat la creació d´un grup de Treball per a convocar-hi la compareixença del Consejo de Seguridad Nuclear i a les companyies propietàries d´Ascó i Vandellòs relacionades amb els temes exposats.

També s’ha referit a les dificultats que suposarà el model energètic nuclear pel futur de la independència de Catalunya i la seva voluntat de ser un país energèticament autosuficient. Com que el Parlament català no té competències sobre aquesta matèria “ens trobem indefensos”, però, ha demanat, no seguir acceptant un sistema tant perillós quan existeixen altres fonts d’energia renovable que no s’estan explotant degudament.

Ha denunciat que el Govern no ha fet cap pronunciament després de Fukushima per a tranquil·litzar l´opinió pública catalana. Per aquest motiu, ha demanat al Conseller Mena, les raons que fan que el Govern, després del desastre al Japó, segueixi “enrocat” a favor de l´energia nuclear i en allargar la seva vida. Especialment, després de veure com la cancellera alemanya Angela Merkel, ha aprovat un programa de renuncia de l´energia nuclear a partir de l´any 2022. Àustria i Suïssa han iniciat el mateix camí, i el poble italià s’acaba de declarar favorable al tancament de les nuclears en un referèndum. “El govern no pot seguir dins l’autisme sobre aquest tema en un moment tan delicat com l’actual”.

Strubell ha mostrat la seva preocupació sobre el present i el futur de les centrals nuclears d´Ascó I i II sobretot, i també la de Vandellòs, en un moment en què és imminent la decisió estatal que es podria allargar la llicència de funcionament 10 anys més. “Tenim seriosos dubtes que els plans d´emergència funcionessin correctament en el cas d´un accident greu”. Ha explicat que la central d´Ascó va funcionar dos anys sense pla d´emergència i que actualment la carretera d´Ascó a Flix “és un coll d’ampolla” que, en cas d’emergència, es convertiria en una “ratonera” pels habitants de la zona. Alhora que ha explicat els “greus” problemes de basculació, aixecament del terreny i també ha confirmat que existeixen problemes de corrosió.

L’accident de la Central Nuclear de Fukushima Daiichi, del passat 11 de març, és un fet que marca un abans i un després en el concepte de seguretat de la industria nuclear del nostre temps que condicionarà el present i el futur de l´energia nuclear en el món. Els seus efectes ecològics, sanitaris i econòmics transcendiran, com el cas de Txernòbil, a diverses generacions. Pel diputat independentista, la víctima d’aquell accident ha estat, doncs, “la seguretat de la industria electronuclear”. Un accident greu es produeix una vegada per cada 2.000 reactors-any. Per tant, ha evidenciat que si s´incrementa el parc nuclear mundial i s´allarga la vida de les centrals actualment en funcionament a 40 o 60 anys, “com pretenen alguns irresponsables”, aquesta probabilitat s´incrementarà. I, en aquesta "ruleta-russa nuclear" Catalunya “hi pot tenir molts números per sortir-hi mal parada ja que no debades és una de les nacions més densament nuclearitzades del planeta i amb més freqüència d’incidències de tot el parc nuclear espanyol”, ha sentenciat.