divendres, 22 de juliol del 2011

CAL QUE ES DEBATI AL PARLAMENT EL MODEL ENERGÈTIC QUE VOLEM ELS CATALANS I CATALANES.


Avui el diputat Toni Strubell (SI) ha presentat una moció al Parlament català sobre l'energia nuclear i sobre el futur d´Ascó I i II. Han votat a favor de la moció ICV, ERC i PSC i en contra CiU, PP, Ciudadanos i el diputat J. Laporta.

La noticia tal com ha sortit als mitjans del Parlament us la reproduïm. Des d´aquí saludem la iniciativa (encara que s´hagi perdut la votació).
Esperem que sigui l´inici d´una activitat parlamentària seriosa que centri el debat energètic a Catalunya com un tema prioritari.
També esperem que els grups parlamentaris més conscients de la importàcia d´aquest debat es donin suport entre ells, sense intents partidistes i sense intentar capitalitzar les actuacions, per tal que hi hagi un veritable debat, necessari perque no es va fer a la dita "transició" i tampoc es preveu fer ara.

Finalment ens sembla penós el paper de CiU i dels Ciudadanos en el debat d´aquest matí. Se´ls comença a veure el llautó als primers i ja fa temps que se´ls hi veu als segons.

Strubell demana responsabilitat envers l’energia nuclear i seguir la línia de països avançats

També demana que el Consejo Nacional de Seguridad Nuclear comparegui al Parlament de Catalunya per a determinar la situació d’Ascó I i II abans de renovar la seva llicència

El diputat de SI, Toni Strubell, ha presentat una moció subsegüent a la interpel·lació sobre l’energia nuclear presentada per SI per a demanar que al Parlament de Catalunya la compareixença del Consejo Nacional de Seguridad Nuclear sobre futur de l´energia nuclear abans de la decisió de renovar la llicència d’Ascó I i II aquesta tardor. Aquest debat s’hauria de centrar en analitzar les seves implicacions militars, econòmiques, financeres, de seguretat, de salut pública i de model socio-polític.

Strubell ha defensat que aquesta moció es basa “en el futur responsable de la nostra nació, del sentit comú”, tenint en compte, els fets ocorreguts a Japó i les iniciatives de canvi de model energètic que s’estan duent a terme, per exemple, a altres països avançats com Alemanya. Ha emfatitzat que cal responsabilitzar-se davant un fet “tan greu” i “tan vital pel nostre poble” per a decidir el model de societat que volem per a Catalunya.

El diputat independentista ha lamentat que en el cas de l’energia nuclear s’estan prenent decisions molt importants i “el nostre poble no té cap poder decisori” davant un sistema “summament perillós”.

A l'hemicicle hi han estat presents per a donar suport a la moció els líders d'Alternativa Verda, Santiago Vilanova i Pep Puig.