dissabte, 28 de maig del 2011

LES DADES DELS ARXIUS I LA RETALLADA SANITÀRIA.


Per sort, els arxius i les hemeroteques serveixen per alguna cosa.

Bona intervenció de SI (Solidaritat Catalana per la Independència) amb unes dades prou clares: es demanen retallades a la Sanitat quan Catalunya és la tretzena "comunitat" de l´estat en despesa per habitant. I només n´hi ha 17 d´autonomies, és a dir estem a la cua, però encara cal retallar més.

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha consultat l'arxiu del ministeri de Sanitat per reivindicar que l'any que Catalunya va pressupostar el topall de despesa en sanitat, el 2009, la mitjana per habitant situava l'autonomia en tretzena posició de les 17 comunitats de l'Estat. "Si Catalunya fos un estat independent, amb el PIB que té i sense espoli fiscal, destinaria 2.460 euros per a cada persona en sanitat, una quantitat equiparable a Suècia o Àustria, en comptes dels 1.282 de mitjana del 2009", ha reclamat el diputat independentista Uriel Bertran, aquest dijous en roda de premsa davant la conselleria de Salut.
imatge

lamalla.cat

El 2009, el País Basc gastava 1.607 euros de mitjana anual per habitant mentre que Catalunya, en tretzena posició, en dedicava 1.283, per sota de la mitjana espanyola, que era de 1.358 euros de despesa per ciutadà.

Bertran s'ha queixat que les retallades que programa Salut "són injustificables" si es compara amb la resta de comunitats i amb la mitjana de la UE. L'argument "es gasta massa en salut" de la conselleria per justificar la contenció pressupostària "no s'aguanta", segons el diputat independentista, qui responsabilitza el Govern de les retallades "per la seva incapacitat per posar fi a l'espoli fiscal".

SI presentarà una moció que es votarà en el proper Ple parlamentari que insti el Govern a no retallar en Salut i presentar un pla per equiparar la despesa sanitària autonòmica a la dels països de la UE amb una riquesa similar.