divendres, 17 de desembre del 2010

SEMBLA QUE A ESPANYA HISTÒRICAMENT TOT ÉS RADIAL.


Aquests dos mapes del País Valencià i Catalunya publicats a Vilaweb, donen una visió (cartogràfica- ficció) de com queda aquesta part de la Mediterrània, després de l´enllaç de l´AVE Madrid-València i de la connexió intermitent entre ciutats catalanes i Perpinyà i París, el resultat és que València cada vegada està més ben comunicada i més prop de Madrid, però més lluny de les ciutats de la Mediterrània.

No és cap misteri només cal mirar tots els projectes de ferrocarril i carretera totalment radials, partint de Madrid i sense comunicar cap ciutat espanyola transversalment que es va fer el segle XIX i XX. Ara continuen amb el mateix model radial espanyol, totes les línies d´AVE han de sortir de Madrid, sense cap enllaç transversal.
No hi ha cap criteri econòmic, només un criteri polític de centralitzar tot el poder polític, econòmic, transports i infraestructures en un punt central. Així és com entenen un estat.
I que no vinguin amb demagògies de que això és el que volen els valencians. Que els preguntin d´una vegada què volen i hauran d´escoltar això tan senzill que en diuen "corredor mediterrani".