dimarts, 5 de gener del 2010

ES MOR L´HISTORIADOR REUSENC PERE ANGUERA.


Es mor l'historiador reusenc Pere Anguera.
Era especialista en els estudis sobre el carlisme i els orígens del catalanisme.

L'historiador reusenc Pere Anguera ha mort després d'una llarga malatia. Anguera nascut el 1953 era historiador i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili des del 1992. Anguera era especialitzat en el segle XIX, i en particular, en els estudis sobre el carlisme i els orígens del catalanisme. La capella ardent s'obrirà aquesta tarda a l'Ajuntament de Reus.

Pere Anguera era autor de diverses obres sobre Reus i el Camp de Tarragona i era el director del 7è volum de l'obra 'Història, política, societat i cultura dels Països Catalans'. L'any 2007, Anguera va rebre la medalla d'or de la ciutat de Reus. La nova biblioteca de la ciutat serà batejada amb el seu nom.

L'Ajuntament de Reus ha recordat que Anguera fou una 'persona compromesa amb la política i la seva anàlisi' i que avui era 'un dia trist per a la ciutat i per al món de la cultura'. La regidora Empar Font ha destacat la 'gran capacitat' conversadora i crítica de l'historiador i el 'característic to d'ironia' que hi havia en les seves paraules.

Per la seva banda, el vice-president del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha lamentat la mort de Pere Anguera i ha dit que 'la història i el país' eren de dol. 'Amb la seva pèrdua, se'n va un intel·lectual rigorós, un patriota de pedra picada i un amic dels temps difícils', ha dit Carod, que ha recordat els temps de militància clandestina contra franquisme que van viure plegats al PSAN.

També la revista l'Avenç ha mostrat el seu condol per la mort de l'historiador, estretament vinculat a la revista. Des del 1997 era membre del consell assessor de l'Avenç i n'havia dirigit el suplement 'Plecs d'Història Local' fins al 2000.