dissabte, 5 d’octubre del 2013

CASTOR: TANCAMENT ARA. EL PERILL ÉS GRAN I POT SER NUCLEAR.

L' anomenat Projecte Castor ens preocupa molt. Ens peocupa per moltes raons, per raons econòmiques, socials, mediambientals, per la manca de seguretat i respecte a la població de l' entorn que hi ha SEMPRE en aquests macro-projectes i especialment, MOLT ESPECIALMENT, perquè els sismes de 3 i 4 (el més alt de 4,2) s' estan produïnt a uns 65 km. de la Central Nuclear de Vandellòs i a uns 87 km. de les Centrals d' Ascó.
Sembla que a cap dels "nostres governants" se' ls hi havia acudit això, o potser sí, però qui mana és el benefici d' una gran empresa que es diu ACS i que tot i que també construeix la línia 9 del metro de Barcelona i molts trams dels AVEs, té un gran deute. On van els beneficis? On s' acaba la voracitat d' aquesta gran empresa? On queda la seguretat de les persones?
Hem llegit diferents aportacions interessants, ens quedem amb un article d' Ecologistes en Acció, que juntament amb altres entitats ecologistes i entitats veïnals van oposar-se a aquest projecte (no són oportunistes de darera hora):

Actuant a cegues en el subsòl

facebookShareShare on twitterShare on emailShare on printMore Sha
Ja l’any 2008, Ecologistes en Acció va presentar al·legacions per exigir la paralització del Projecto Castor. Es va argumentar llavors que l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte minimitzava els riscos derivats del mateix, que no es va garantir la participació ciutadana en el període d’exposició del projecte i que es registrava una manca de seguretat en la seva execució. Els arguments cobren encara major vigència amb l’alarmant increment d’activitat sísmica a la zona. Els interessos econòmics no justifiquen la temeritat amb la qual s’ha actuat, ni poden servir com a argument de futurs projectes.
Malgrat els coneixements sobre la naturalesa del subsòl assolits en els últims decennis, gràcies a la geologia del petroli, encara existeixen importants llacunes científiques sobre la física de sòlids i el comportament tectònic dels materials confinats del subsòl i encara estem totalment desarmats en la nostra capacitat per controlar els possibles efectes, a curt i mig termini (ex. activació de falles ocultes o dormides, per l’efecte dominò dels microsismes, etc).
Com a mostra d’aquest desconeixement estan els moviments sísmics associats a les operacions d’injecció d’aigua per fraccionar la roca del subsòl i obtenir gas, operacions conegudes com a fracking (fractura hidràulica). Aquestes operacions han revelat que el comportament de les roques en el subsòl està lluny de ser comprès i menys encara que pugui controlar-se els efectes derivats dels canvis que provoquem en les característiques físic-químiques del subsòl.
S’ha actuat amb massa lleugeresa en repetides ocasions. Cada vegada es té més certesa que les extraccions massives d’aigua en l’aqüífer de Lorca van estar entre les causes principals del terratrèmol que va arrasar aquesta ciutat l’any 2011. De la mateixa manera, en les últimes al·legacions al projecte de prospeccions de gas en el Mar d’Alborán, s’ha assenyalat la possible creació de moviments de sediments en canons submarins, que segons estudis de l’Institut Español d’Oceanografia, podrien fins i tot arribar a provocar un tsunami en el litoral.
“Sabem com iniciar terratrèmols, però encara estem lluny de saber com controlar-los”, deia el geòleg francès Philippe Avouac. Per aquesta raó evident, és necessari evitar-los i deixar d’actuar a cegues en el subsòl.
En els projectes de prospeccions petrolíferes, com el de Canàries i la Costa Brava, en els plans de fractura hidràulica, com els que podrien afectar de nou a Cataluña i la Comunitat Valenciana, s’ha d’aplicar, com a mínim el principi de precaució. Un principi que portaria a prescriure una paralització cautelar de totes les operacions que suposin canvis en la física de sòlids del subsòl, com les injeccions d’aigua o de gas, com és el cas que ens ocupa, en el Delta de l’Ebre.
Ecologistes en Acció recorda que s’haurien de centrar els esforços en el desenvolupament de les energies renovables, en l’increment de la seva eficiència i en la progressiva disminució de les energies brutes i perilloses, de les quals tenim una alta dependència de l’exterior. El risc de moviments sísmics és un més dels arguments per apostar per les renovables.