dijous, 1 de març del 2018

QUÈ LI PASSA A L' ESTAT ESPANYOL AMB ELS PRESIDENTS CATALANS?


El clam històric de Torra: “Què li passa a Espanya amb els presidents de Catalunya?”
Marta Lasalas

El diputat Quim Torra s’ha estrenat aquest dijous com a parlamentari de JxCat defensant la resolució de restitució del president, Carles Puigdemont. Però la defensa del parlamentari independentista ha anat més enllà del 130 president de la Generalitat. “Què li passa a l’Estat espanyol amb els presidents de Catalunya?”, s’ha preguntat per recordar tot seguit la persecució, judici, empresonament o exili que han patit una bona part.
Francesc Macià, exiliat; Lluís Companys, empresonat, exiliat, entregat per la Gestapo a les autoritats espanyoles i assassinat; Josep Irla, mort a l’exili: Josep Tarradellas, exili; Jordi Pujol, presó i desterrament durant el franquisme; Artur Mas, inhabilitat, embargat i investigat; i Carles Puigdemont, exiliat”, ha enumerat Torra.
La referència a Pujol ha provocat rumors de reprovació entre els diputats de l’oposició, que el diputat ha volgut tallar reclamant “respecte per qui va anar a la presó durant el franquisme per defensar les llibertats democràtiques”.
Finalment ha recordat que també el vicepresident Oriol Junqueras està a la presó. “Tenim un panorama realment desolador”, ha lamentat el diputat, que va assumir la presidència d'Òmnium entre Muriel Casals i Jordi Cuixart.
“És normal això?”, s’ha preguntat recordant que aquesta repressió s’ha patit sota qualsevol dels règims polítics espanyols, sota la monarquia d’Alfons XIII, sota la dictadura de Primo de Rivera, la República espanyola, el feixisme del general Franco i amb la restauració de la democràcia.
Des de fa cent anys, ha recordat, els presidents de la Generalitat acaben a la presó o a l’exili, i s’ha preguntat: “A quin país del món passa una cosa semblant?”.