dissabte, 25 d’abril del 2015

25 D' ABRIL i homenatge a GALEANO.

Avui ens agradaria parlar de tres fets (dos històrics i un petit homenatge):

Avui 25 d' abril va anar caient la dictadura a Portugal d' una manera participativa i democràtica amb la gent als carrers.
Avui 25 d' abril de fa 308 anys les tropes austriacistes valencianes-catalanes-illenques van perdre la Batalla d' Almansa i les tropes borbòniques van entrar a sac al territori valencià cremant la ciutat de Xàtiva, després van continuar amb altres ciutats. Aquest fet, el mot "socarrats", el mot "botiflers", el retrat del rei borbó Felip V penjat cap avall, l' intent de canvi de nom de la ciutat vençuda de Xàtiva i altres aspectes són dades històriques.
Les cançons del grup valencià "Al Tall" ens recordaven aquests fets ("Quan el mal vé d' Almansa") i també la repressió borbònica sobre la zona. Això no va ser un fet aïllat, va ser el començament d' un canvi de relació entre els països de l' antic regne d' Aragó i Catalunya amb la Corona i el rei d' Espanya.

Després d' aquests fets històrics, ara un petit homenatge a una persona que es va morir fa poc, tot un referent intel.lectual, l' Eduardo Galeano i el text, molt adient resumint en només una frase uns segles de "conquesta d'Amèrica".
Galeano no t' oblidem.