dimarts, 3 de juny del 2014

FINALMENT REGNARÀ FELIP V A CATALUNYA?

Sembla que els governants espanyols volen que finalment governi Felip V (ara sí). Històricament així seria, ja que, diguin el que diguin, la història és la història i Espanya no és "la nación más antigua de Europa" com diuen alguns iluminats espanyols.
Abans d' Espanya ja existia Catalunya, i hi havia reis castellans que mai van ser reis catalans, senzillament perquè no erem el mateix país (i ara tampoc).

 

Regnarà Felip V d'Aragó

L'ordinal de Castella no coincideix amb el d'Aragó en el cas del futur rei d'Espanya (Nació Digital).


Felip V de Castella i IV d'Aragó, tal i com el recorden a Xàtiva. Foto: ND.

Felip el Bell (Felipe el Hermoso) va regnar sobre Castella i Lleó (1504/1506) a partir del seu matrimoni amb Joana de Castella, dita la Boja, i va exercir en poder efectiu en constant competència amb el seu sogre, Ferran II d'Aragó. Va ser un regnat breu per culpa d'una mort sobtada, però suficient per inaugurar l'ordinalitat del seu nom enntre els reis de Castella, primer, i Espanya, posteriorment.

Òbviament, com que Felip I, el Bell, no va regnar mai sobre Catalunya, aquests reis tenen una numeració diferent al Principat. Així el primer Borbó, Felip V de Castella i Espanya, era Felip IV en l'ordinalitat catalana. I, en conseqüència, el futur Felip VI d'Espanya és, a Catalunya i els antics territoris de la Corona d'Aragó, Felip V. També hi ha diferències entre la identificació dels reis catalans i els aragonesos, com en el cas de Pere el Cerimoniós, que és III Comte de Barcelona i IV rei d'Aragó Una altra cosa és la legitimitat que se li vulgui atorgar a la dinastia, i més encara a la Catalunya actual.