diumenge, 27 d’abril del 2014

AVUI FA 28 ANYS DEL PITJOR ACCIDENT NUCLEAR DE LA HISTÒRIA.

La llarga ombra de Txornòbil

Avui fa vint-i-vuit anys del pitjor accident nuclear de la història (Vilaweb).

El 26 d'abril de 1986, una doble explosió al reactor número 4 de la central nuclear de Txornòbil, a Ucraïna, va causar el pitjor accident nuclear de la història, només igualat en grau pel de la central de Fukushima I, al Japó, el 2011. La batalla per a contenir la contaminació va implicar mig milió de persones, una trentena de les quals es van morir durant l'accident mateix i moltíssimes més van patir-ne seqüeles en forma de càncer i deformacions.
El fotògraf de National Geographic Gerd Ludwig ha visitat des d'aleshores nou vegades la zona de Txornòbil i n'ha fet un llibre, The Long Shadow of Chernobyl, publicat gràcies a una campanya de micromecenatge.
Amb pròleg de l'ex-president soviètic Mikhaïl Gorbatxov, el llibre també inclou una aplicació per a iOS amb algunes de les fotografiesseleccionades: n'hi ha de les víctimes de l'accident, de la zona d'exclusiódecretada per les autoritats (i a la qual sols poden accedir professionals i periodistes), de la central nuclear i de la ciutat de Prípiat, a la vora de la frontera amb Bielorússia, evacuada des de fa més de dues dècades.