diumenge, 2 de juny del 2013

L' EBRE: LA MEMÒRIA, LA BIOSFERA I RASQUERA ...

Sembla que l´Ebre és noticia:
Esperem, com ja haviem dit, que el reconeixemnt de reserva de la biosfera a la zona porti també un reconeixement de les qualitats d' aquest territori i els transvassaments passin definitivament a la història.
Esperem també que es pugui aprofitar aquest fet per engrandir la zona de reserva de la biosfera en un futur i es demani i es treballi en el DEFINITIU TANCAMENT DE LES CENTRALS NUCLEARS CATALANES.
Ens sap greu la decissió judicial sobre Rasquera, que es pot esperar quan la lògica no existeix?

Finalment, només voliem apuntar els cinc mesos de recordatori de la Batalla de l' Ebre. De tot es poden treure reflexions i conclusions, d'aquesta també:


No oblidem l'Ebre

El Memorial Democràtic commemorarà el 75è aniversari de la Batalla que més ha marcat la història recent de Catalunya

Un dels fronts de la batalla. Foto: Memorial Espais de l'Ebre

Va començar el 25 de juliol i es va allargar fins el 16 de novembre de 1938. I es considera una de les batalles de desgast més sagnants de la història europea recent, i la més decisiva de la Guerra Civil. Va ser la Batalla de l'Ebre que enguany es commemora el seu 75è aniversari.

Una efemèride, i més en el procés en el qual està immers Catalunya, entitats, ajuntaments i la Generalitat de Catalunya volen recordar amb la programació conjunta d'un seguit d’activitats que commemorin uns fets que han marcat la història catalana més recent.

El Memorial Democràtic, que penja de la Vicepresidència del Govern, amb Joana Ortega al capdavant, vol centralitzar en cinc mesos l'aniversari d'una contesa que va costar 70.000 baixes, 20.000 de les quals mortals, a les files republicanes i 60.000 baixes, 10.000 mortals dels feixistes.

Un preu altíssim pel que la República considerava un front transcental i al qual hi va dedicar el major esforç bèl·lic de tota la Guerra. Una batalla costosa per plantejar-se una bossa de desgast, de resistència i de trinxeres, i on els brigadistes internacionals van tenir una presència més que destacada, en el que es considera, en paraules del professor Josep Termes,  la darrera guerra romàntica de la història.

Així, entre els mesos de juny i novembre es programaran tota mena d’activitats , entre les quals destaquen exposicions, homenatges, jornades divulgatives i recreacions històriques arreu dels territoris que foren escenaris de la conflagració.