divendres, 27 de novembre del 2020

ASSENTAMENT ILERCAVÓ A TIVISSA (RIBERA D' EBRE)

 Un dels punts importants de la cultura dels ilercavons (cultures de la zona sud de Catalunya, que s' engloben dins de les cultures anomenades "ibèriques") és Tivissa i les restes arqueològiques d' una ciutat ilercavona a la zona coneguda com el Castellet de Banyoles. Us deixem un comentari i si hi passeu prop, no deixeu de visitar-ho. 

Castellet de Banyoles (Tivissa)

El Castellet de Banyoles de Tivissa, és una de les ciutats ibèriques més importants de Catalunya. Situada en un punt estratègic per al control del riu Ebre, ocupa una plataforma elevada al marge esquerre del riu des d'on es domina l'anomenada Cubeta de Móra. Els marges verticals sobre la vall del riu fan d’aquest espai, d’unes 4 hectàrees, un istme amb un únic punt d'accés per l'est.

El seu origen és incert i, tot i que els materials ceràmics més antics daten del segle IV aC, podria haver existit ja al s.VI aC o abans. Està situada en el territori que les fonts clàssiques assignaren al poble dels ilercavons. La ciutat controlaria el comerç entre la costa i l'interior a través del riu on els colonitzadors grecs i fenicis navegaven cercant cereals, fusta i metalls.

L'arribada dels romans provocà l'abandonament de la ciutat sobtadament a finals del s.III aC. Probablement hi hagué algun tipus d'ocupació residual durant el s.II aC. La descoberta de la ciutat ibèrica es produeix accidentalment el 1912 en trobar-hi un conjunt de joies i monedes. L'any 1925 apareix la figura d'una parella de bous de bronze. El 1927 s'esdevé la troballa més important, el Tresor de Tivissa. El 1937, Brull, Serra Ràfols i Vilaseca hi excaven les dues torres pentagonals situades a l'istme de la plataforma. Les excavacions continuen els anys 40 a partir de la torre sud deixant al descobert un conjunt d'habitacions El 1978, Pallarès reprèn la recerca durant un breu període. L’any 1998 el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tivissa i la Universitat de Barcelona, reprenen el projecte de recerca arqueològica dirigit per Asensio, Jornet, Miró i Sanmartí.

La ciutat destaca pel seu sistema defensiu de torres pentagonals i muralla de compartiments, una extensa trama urbana i la importància de la seva producció metal·lúrgia amb encunyació de monedes de plata. En època medieval  s'hi aixecà una petita  fortalesa.

El Castellet de Banyoles està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i és propietat de la Generalitat de Catalunya que el gestiona a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural .

El 2018 l’Ajuntament de Tivissa inaugura l'Espai Ilercavònia al Casal Cultural de Tivissa, com a centre de divulgació del jaciment.


dilluns, 12 d’octubre del 2020

80è ANIVERSARI DE L' ASSASSINAT DEL PRESIDENT LLUIS COMPANYS

 Dijous d' aquesta setmana es commemora el 80è aniversari del segrest i assassinat del President Lluis Companys a Montjuïc. Des de diferents àmbits de la historiografia local s' han escriy diferents articles.

En pengem un, de l' Agustí Barrera, en relació a les noves dades recuperades per Xavier Juncosa de la documentació del servei de contraespionatge francès. 

   

En el 80è aniversari de l’assassinat del President Lluís Companys

El que ja sabíem d’un procés enrocat

Un any més, en arribar aquesta data del 15 d’octubre, en un exercici de memòria nacional, recordem el crim d’Estat que va representar l’afusellament del President del Govern català Lluís Companys, i la participació que hi tingueren els governs espanyol, francès i alemany.

Suposem que enguany, com altres anys, la petició de reparació, justícia i  veritat, sobre el cas de Ll. Companys, feta per les institucions i el poble de Catalunya, tindrà com a resposta el silenci de l’Estat espanyol.

Enguany la Comissió de la Dignitat ha lliurat una carta a la ministra de Defensa, .M.Robles, en la qual se li demana que el Govern espanyol i l’exèrcit facin “un acte de reconeixement i reparació” per la seva responsabilitat en l’afusellament de Lluís Companys. Alhora, es reclama un acte de penediment per les més de 66.000 causes que es van instruir en els Consells de Guerra celebrats a Catalunya, que van ésser anul·lats el 2017, per la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme.

Els governs francès i alemany, en un acte de responsabilitat política, han demanat perdó pel segrest del President Ll. Companys en territori de l’Estat francès i el posterior lliurament a l’Estat espanyol. Un cas semblant seria el de Joan Peiró i Belis (1887-1942), Ministre d’indústria (1936-1938) en representació de la CNT, afusellat al Camp de Tir de Paterna, junt amb sis  anarcosindicalistes,  el 24 de juliol del 1942. Hauríem de parlar de tants i tants d’altres afusellats, que resten anònims, en els fitxers de l’exèrcit o la policia.

Volem recordar que en data del 13/08/1990, el President de la República Francesa, F. Mitterrand, adreça una carta al batlle de la Vajol, qualificant d’assassinat la mort del President Ll. Companys. Així mateix, el Conseller alemany Helmut  Khol, el 15/10/1995, transmeté una carta al President de la Generalitat on deia, en ocasió del 50è aniversari de l’execució del President Ll. Companys pel règim franquista, el govern i el poble d’alemanya dolguts per la participació d’institucions alemanyes en aquell acte, comparteixen el sentiments dels catalans i consideren Ll. Companys com un dels màrtirs més insignes de la democràcia i la llibertat.

Aquest acte de desgreuge que feien els governs alemany i francès no ha  trobat cap ressò a l’Estat espanyol, la resposta fou un silenci eixordador. Abans  d’aquestes declaracions oficials, l’any 1984, un grup de patriotes va impulsar el Grup per a l’Anul·lació del procés al President Ll. Companys (GAPPC). El Grup va enviar una carta adreçada al President de la Mesa del Parlament el (25/13/84), on es demanava, que es dicti sentència, anul·lant la dita causa, contra un acte de lesa injustícia rehabilitant la seva memòria.

Els membres del Grup no formaven part de la política oficial, la petició fou rebuda amb “simpatia” per la classe política i enterrada en un calaix durant força anys, potser “no tocava”.

Noves aportacions sobre el segrest del President Ll. Companys, provinents d’arxius desclassificats

Entre el març i l’abril de  2019,  l’historiador Xavier Juncosa va poder estudiar al Service Historique de la Defense, situat a Vincennes  (https://www.ara.cat/cultura/Informes-delscontraespies-francesos-Barcelona_O_2499950128.html)  els documents del contraespionatge francès a Barcelona, que han permès avançar en el coneixement del segrest del President Ll. Companys i el seu context polític. Els documents recentment desclassificats, ens diuen que l’organització de la Falange ( FE-JONS) a París, estava formada per dos grups, el primer tenia la seu a l’ambaixada espanyola, amb els agents  Aparicio, Urraca i Velilla, rebia les ordres directament de la Falange de Madrid.

El segon grup estava dirigit per Tomás Gómez Pin, (un exsacerdot) cap de l’espionatge espanyol al servei dels alemanys, tenia la seu al consolat espanyol. Estava adscrit al l’Estat Major de l’exèrcit . Aquest grup tenia com a tasques el control de les activitats dels exiliats republicans, la delació de francesos gaullistes, de jueus, el robatori dels béns d’aquests, i l’organització de societats comercials que treballin pels alemanys. Fou aquest grup el que organitzà el segrest i lliurament del President Ll. Companys a l’Estat espanyol, així com dels diputats del PSOE, Julián Zugazogoitia i Cruz Salido,  afusellats a Madrid.

Segons aquests documents, seria, doncs, Tomàs Gómez Pin el responsable de la detenció del President Ll.Companys, amb la col·laboració de  la Wehrmacht. Així, el paper del policia Pedro Urraca Rendueles, seria el d’haver portat detingut el President Ll.Companys des de París fins el Pont d’ Irun- Endaia, on fou lliurat a la guardia civil.

Amb l’eliminació dels dissidents polítics, afusellaments, empresonaments, multes, desterraments, violència física, la dictadura feixista pretenia esborrar les conquestes obreres i nacionals aconseguides en el període de la Generalitat Republicana (1931-1939). Amb l’afusellament del President del Govern català es volia eliminar el símbol de la Catalunya Republicana i Popular, el seu assassinat fou el tret de sortida ‘d’un procés de genocidi cultural, d’espanyolització dels nostres referents. Sortosament al llarg de la història hem superat molts intents d’anorrear-nos com a nació i classe treballadora. Catalunya, com a nova au Fènix, sempre reneix de les suposades cendres,  on la volien colgar els seus il·lusos enterradors.                                                                

         Agustí Barrera

dimarts, 18 d’agost del 2020

LES BRUIXES A CATALUNYA

 Bon article sobre les bruixes, els processos judicials, els caçadors de bruixes i sobretot qui eren les bruixes a l' època de la història moderna i els segles XVII- XVIII-XIX. Extret de la publicació El Nacional.

 

Terrassa, 27 d’octubre de 1619. Fa 400 anys. Un tribunal civil format pel batlle i els jurats de la vila ordenava executar cinc dones que, el 23 de maig anterior, havien estat condemnades pel delicte de bruixeria. Margarida TafaneraJoana de ToyMicaela CasanovasEulàlia Totxa, i Guillermina Font moririen forcades en la freda matinada d’aquell dia d’octubre, en un cadafal situat al paratge de la Pedra Blanca, prop del pont d’Eimeringues, a l’actual barri del Roc Blanc. L’assenyalament, persecució, detenció, acusació, interrogatori, tortura i execució pública de les cinc bruixes de Terrassa no era un cas aïllat. Des que el 1421 (dos segles abans) s’havia tipificat la bruixeria com a delicte, a Catalunya serien públicament executades un mínim de mil dones.

Què eren les bruixes?

Les bruixes catalanes, com les de la resta d’Europa, eren dones posseïdores d’una cultura ancestral que clavava les seves arrels al Neolític (cap al 3.000 aC) i que, després de la romanització i la cristianització de la societat (durant el primer mil·lenni de la nostra era) haurien quedat submergides en un submón semiclandestí. En el cas concret de les bruixes catalanes, bona part de l’origen de la seva cultura (és a dir, del seu corpus de coneixements) es clavava en el món protobasc; però, també, nord-ibèric; les primeres civilitzacions que —molt abans de la romanització i de la cristianització— havien poblat l’actual territori de Catalunya. Aquella cultura tenia una intensa relació amb l’univers i amb la natura i un curiós diàleg amb el món dels difunts.

Com es transmetia la cultura de les bruixes?

Les cultures d’arrel neolítica tenien un fort component matriarcal. I aquesta tradició va ser el nervi de la bruixeria medieval i moderna. Els coneixements es transmetien —quasi exclusivament— de mares a filles o d’àvies a netes; i això explica per què els processos contra la bruixeria van ser instruïts, molt majoritàriament, contra dones. No obstant això, aquests processos revelen l’existència d’unes jerarquies en el món de la bruixeria: bruixes sàvies i simples fetilleres i, reveladorament, la d’un petit grup de bruixes de casa rica que estarien més relacionades amb la dissidència política, social i cultural que amb la pràctica de la màgia. Van ser perseguides en tots els casos, però els processos revelen que les execucions van afectar, especialment, el col·lectiu més humil de la bruixeria.

Què eren les bruixes de Terrassa?

Efectivament, les bruixes de Terrassa —com les de qualsevol altra macroexecució— eren dones expulsades del sistema. A inicis de la centúria del 1600, Catalunya vivia una etapa de creixement demogràfic i econòmic sense precedents; i aquella societat havia fabricat una ideologia que imposava a la dona el rol exclusiu de màquina reproductora: creació de força motriu, de braços per treballar. En aquell context, una dona sola (òrfena, soltera, i pobra; o vídua i pobra) ho tenia pràcticament impossible per prosperar. La pressió social —dirigida pel rector parroquial— les obligava a casar-se. Però una minoria (per alguna discapacitat física o per l’edat avançada) quedaven excloses i condemnades a sobreviure en la misèria més absoluta: el mite de la bruixa lletja, bruta i vella.

A què es dedicaven les bruixes de Terrassa?

Les bruixes de Terrassa eren dones pobres, soles, marginades i simples fetilleres: dones que tenien un mínim coneixement de les propietats de certes plantes medicinals i de l’aplicació de certs ungüents curatius. També, per pura necessitat, s’autoatribuïen certs coneixements de màgia que, tard o d’hora, els reportarien més conflictes que beneficis. Res més. El seu pobre cartell i, sobretot, la seva escassa credibilitat feia poc o gens rendibles aquelles activitats i, en moltes ocasions, quan la fam les collava de debò, s’abocaven a la prostitució: organitzaven unes imaginatives orgies al bosc que alimentaven el mite dels akelarres (en aquest cas, falsos akelarres) i un creixent sentiment d’odi entre els seus veïns i, sobretot, entre les seves veïnes.

A què es dedicaven les bruixes de debò?

En canvi, les bruixes de debò, eren dones que posseïen un extraordinari corpus de coneixements relacionats tant amb les teràpies curatives, com amb el que, en el discurs de l’època, s’anomenava màgia. Tenien un gran coneixement de les propietats curatives no tan sols de les plantes, sinó també de les aigües i dels minerals. I tenien un gran coneixement de qüestions que, durant els últims segles, la ciència mèdica ha desenvolupat a través de les disciplines de la ginecologia, la obstetrícia, la pediatria i la psicologia. Eren pous de saviesa; apreciades, temudes i odiades a parts iguals tant pel poder del seu coneixement com per la seva condició de gènere. A títol d’exemple, sabem que assistien parts complicats: si la cosa anava bé, perfecte; però si no, les hi ho feien pagar molt car.

Quan comencen les caceres de bruixes?

La llegenda popular associa l’Edat Mitjana i les caceres de bruixes com un escenari i un element indestriables. Però res més lluny de la realitat. Les grans caceres de bruixes s’inicien quan l’Edat Mitjana ja toca a difunts. El 1421, les Ordinacions de la Vall d’Àneu tipifiquen, per primer cop a Europa, la bruixeria com un delicte. I el 1466, el rei Enric IV de Castella autoritza els batlles de Guipúscoa a perseguir, condemnar i executar les bruixes. Aquests detalls són molt importants perquè revelen que les caceres de bruixes s’inicien a les portes de l’Edat Moderna; i, a la península Ibèrica, arrenquen dècades abans de la implantació de la Inquisició hispànica (1478). Sorprenentment, és el poder civil i no l’eclesiàstic l’iniciador d’aquesta macabra pràctica.

Qui ordenava les caceres de bruixes?

A Catalunya —a diferència de Castella— la Inquisició no va tenir mai massa poder. Mai va aconseguir guanyar les competències policials que exercien els consells municipals. Però no calia. Un cop d’ull a la història dels processos revela que, a Catalunya, el poder civil va instruir —o va impulsar— el 90% de les causes. I un altre cop d’ull revela que les grans caceres i execucions de bruixes no dibuixen una línia regular, sinó que es concentren en etapes que, sorprenentment, coincideixen amb episodis de crisis econòmiques o sanitàries. Les execucions de Terrassa (1619) es produirien en el context d’una crisi econòmica puntual i de fortes protestes socials locals. La matança de Terrassa va ser presentada com una demostració de força de les oligarquies de la vila.

Què eren els caçadors de bruixes?

El caçador de bruixes, contractat sempre pel poder municipal, responia al perfil d’un estafador sense escrúpols, amb una facilitat de discurs i un poder de convenciment extraordinaris, que s’autoatribuïa la pretesa virtut de desemmascarar les bruixes. En el cas de Terrassa (1619), una vila d’uns 3.000 habitants, podríem imaginar que no els calia ningú per a assenyalar a qui li havia tocat el paper de boc expiatori. Però, en canvi, la documentació de l’època revela que el poder local va voler assegurar el tret, i per evitar problemes amb la Inquisició, va contractar el caçador de bruixes Joan Font, de Sallent. Font, tot i que sabia per endavant a qui havia d’assenyalar, va reunir i col·locar de genolls totes les dones del poble, a la plaça, i es va lliurar a un cerimonial esperpèntic.

Joan Malet, el primer caçador de bruixes

El cas de Terrassa no era el primer. Mig segle abans (1548), Joan Malet, de Flix, un ebenista pobre, discapacitat físic, i d’origen morisc; havia fet el mateix a Reus, a Alcover i a Montblanc. Naturalment, per encàrrec de les autoritats municipals. Malet seria el primer —i el més avariciós— caçador de bruixes. Cobrava a tant per cap, i va convertir aquelles caceres en una tragèdia. Dotzenes de dones que no tenien cap relació amb la bruixeria, van ser detingudes i torturades a les masmorres de la Inquisició, a Barcelona; i, per falta de proves, finalment, alliberades. L’odi que va generar la seva figura el va obligar a escapar. Detingut a València i deportat a Barcelona, seria acusat, condemnat i executat, paradoxalment, per engany a les autoritats municipals.

dissabte, 18 de juliol del 2020

MANIPULACIÓ HISTÒRICA ESPANYOLISTA

Avui un partit espanyol ha donat una altra mostra de manipulació de la història, com sempre, no són els primers ni seran els últims.
Aquest partit diu avui sobre la batalla de las Navas de Tolosa:


El diari digital "Nació Digital" , comentava això, sobre la polèmica (ja que al segle XIII Espanya no existia:
"Tal dia com avui, en 1212, va tenir lloc la batalla de les Navas de Tolosa. Una data per commemorar. Com totes aquelles que van contribuir a expulsar l'invasor musulmà d'Espanya i Europa". Amb aquestes quatre frases ha volgut reivindicar Vox la històrica batalla del segle XIII que va enfrontar tota una coalició de regnes cristians contra els almohades que habitaven la península Ibèrica des del segle VIII.
 La piulada del partit d'ultradreta dirigit per Santiago Abascal ha generat molta controvèrsia a les xarxes, que ha criticat el patriotisme espanyol de la formació quan encara no existia com a país, a més del regust racista que desprèn la seva commemoració.


Els participants de la batalla van ser diversos regnes: el de Castella (liderats per Alfons VII), el d'Aragó i Catalunya (comandats per Pere I), el de Navarra (liderats per Sanç VII), voluntaris del de Portugal, del regne de Lleó, del de França i diversos voluntaris d'ordres cristianes com la de Narbona o Sant Jaume. Va ser una de les batalles decisives de la Reconquesta cristiana contra l'ocupació de l'Al-Andalús.


divendres, 26 de juny del 2020

1920 a Reus: el Banc de Catalunya.

Quan fa cent anys de la creació del Banc de Catalunya, avui desaparegut, El Temps va fer un bon article de repàs històric, on es pot veure el camí seguit per la burgesia de l' època, els encreuaments amb la Dictadura de Primo de Rivera, la República espanyola, la competència amb els estaments financers de la capital espanyola, els bloquejos i moviment de diner en mans dels bancs, etc.
Un repàs històric que sembla molt "actual".

 
El Banc de Catalunya va ser creat a Reus l’any 1920 per part dels germans Francesc i Eduard Recasens, així com per Evarist Fàbregas. Tots tres eren homes de negocis de la localitat, havien passat de la indústria al món financer creant els bancs locals de Reus, Tarragona i Tortosa. Quan el 27 de desembre de 1920 va fer fallida el Banc de Barcelona, per mor dels efectes de la crisi econòmica posterior a la Primera Guerra Mundial, els tres emprenedors reusencs es feren amb el que quedava d’aprofitable del’entitat barcelonina i la sumaren a les altres seves tres entitats financeres locals. D'aquesta manera naixia el Banc de Catalunya. La seu central estigué situada a la Rambla dels Estudis, número 12, de Barcelona. En poc temps la nova entitat arribaria a disposar d’una nodrida xarxa de sucursals, més de centa tot el Principat i al nord del País Valencià. I l’any 1930 fins i tot obrí una oficina-delegació a París, amb la voluntat d'internacionalitzar el negoci.
Èxit i mort. La nova entitat financera pretenia de bon principi entra en el finançament industrial. Per una banda perquè era el món empresarial que coneixien ben bé els fundadors. No debades havien contribuït a reforçar el paper industrial de Reus, llavors la segona localitat fabril del Principat. Per un altre costat perquè era l’àmbit en el que la lògica indicava que calia entrar en la industrialitzada Catalunya. Però al cap de tres anys de ser creat, el Banc de Catalunya es trobaria amb un inesperat aliat que li obriria la porta a un negoci que pareixia fàcil i fabulós: la dictadura de Primo de Rivera (1923 -1930).  L’any 1925, el ministre d’Hisenda, José Calvo Sotelo, reuní la cúpula de l’entitat catalana amb l’oligarquia bancària del nord peninsular i els encarregà la creació del Banco de Crédito Local, que havia de finançar les administracions municipals. Així començà la col·laboració del Banc de Catalunya amb la dictadura. Que s’intensificà quan entre1927 i 1929 Calvo Sotelo li encarregà la creació i gestió dels monopolis petroliers Campsa i Cepsa així com la creació del Banco Exterior de España. El Banc de Catalunya s’estava convertint en una de les entitats financeres més importants de l’Estat. Cosa que aixecà gelosies i odis entre importants empresaris que veien amb irritació el poder creixent dels banquers catalans . Per suposat en totes aquestes operacions d’alt nivell hi intervenien interessos polítics, amb comissions corruptes per enmig. L'èxit dels catalans s'explicava per la intervenció de Francesc Cambó, líder de l'aleshores clandestina Lliga Regionalista, amic dels caps del Banc de Catalunya i molt ben relacionat amb la Cort madrilenya. Un triomf que suposava que algú perdia: polítics i, sobretot, alguns empresaris i financers espanyols acostumats a guanyar sempre.
L'èxit de l'operació catalana irrità especialment Horacio Echevarrieta, un potentat basc d'enorme influència a Madrid. Els seus tentacles empresarials eren presents a la construcció, la banca -basca i càntabra, sobretot -, la indústria elèctrica, la naval, l’aeronàutica i, també, la d'armament: ell havia estat l'impulsor, entre moltes d'altres, de les grans empreses Iberdrola, Astilleros Españoles i l'aeronàutica Iberia. A finals de la dècada dels anys vint se'l considerava un dels homes més poderosos d’Espanya. Per a molts, de fet, era el que més influència tenia davant del rei i del dictador. El fet que fos molt amic del rei, a pesar que es declarava d'ideologia republicana i socialista, li permetia estar sovint per sobre de ministres.  Echevarrieta veié l'operació dels catalans com un atac contra el poder que exercia a Madrid.
A partir d'aquell moment s'inicià una guerra d'influències polítiques a la Cort espanyola. Com és conegut, la dictadura de Primo comptava amb el suport de les oligarquies econòmiques basca i catalana. La repressió política—il.legalització dels partits polítics i de les organitzacions sindicals—anava per una banda i els negocis per una altra: en aquests no tenia gaire importància, o cap, la ideologia. Els diners manaven, com sempre. Ara bé, l'operació del Banc de Catalunya havia aixecat profundes reticències en alguns cercles econòmics i polítics espanyols no només per qüestions de poder sinó perquè, també, desconfiaven molt de qualsevol intent que fes la més mínima olor a regionalisme – i no en parlam ja de nacionalisme - català. I consideraven al Banc de Catalunya com a massa procliu a ajudar iniciatives culturals catalanes. 
Final del formulario
Quan la dictadura entrà en crisi, corcada profundament per la corrupció més desvergonyida, el rei, Alfons XIII, buscà i trobà un recanvi del dictador per intentar perpetuar el règim. El gener de 1930 sacrificava Primo i nomenava en el seu lloc el general Dámaso Berenguer. La idea era mantenir el sistema, com fos. Però en realitat estava rebentant per totes les costures, a pesar que el poder cortesà no volia assabentar-se'n. Qui sí n'era molt conscient que allò s'acabava era el potentat basc Echevarrieta.
Abans de caura la dictablanda-així se la va conèixer - de Berenguer, el ric empresari basc maniobrà per assolir una gran influència en el PSOE. El moderat líder socialista Indalecio Prieto, d'orientació liberal progressista, fou la seva aposta en el si del Partit Socialista. Quan caigué el règim borbònic definitivament i es proclamà la Segona RepúblicaPrieto va ser nomenat ministre d'Hisenda. Una de les primeres mesures que va prendre fou nomenar Echevarrieta com el seu assessor personal en matèria econòmica. Una molt mala notícia per al Banc de Catalunya.
Prieto sumà a l'amistat amb Echevarrieta la seva radical desconfiança cap el catalanisme. I a això se li afegí la debilitat electoral de la Lliga Regionalista, formació que havia estat el pont polític cap a Madrid per als caps del banc català. El panorama no feia presagiar res de bo per als financers catalans. El 2 de juliol de 1931 Prieto ordenà retirar tots els fons de Campsa i de Cepsa dipositats al Banc de Catalunya, que en aquells moments suposaven més de la meitat del volum de dipòsits de l’entitat. Fons que s’anaren cap a les entitats financeres del nord que estaven en l’òrbita d’Echevarrieta.
D'ençà la instauració republicana el Banc de Catalunya patia per les retirades de fons d’empreses i particulars. A més, no comptava amb cap ajuda del nou poder polític català, emergit de les eleccions republicanes, que desconfiava de la sintonia que havien tingut els caps del banc amb Cambó i la Lliga i, sobretot, de les bones connexions amb la dictadura. En aquelles circumstàncies, el cop que envergà Prieto a l’entitat financera catalana resultà letal de necessitat. Era impossible que fes front a les seves obligacions. Demanà ajuda desesperada al Banc d’Espanya, que naturalment li negà. El 7 de juliol de 1931 el Banc de Catalunya declarava la fallida.

diumenge, 31 de maig del 2020

LA INDUSTRIA AUTOMOBILISTICA CATALANA, AMB L' ESTAT EN CONTRA.

Bon article d' en Marc Pons a la publicació El Nacional. Un repàs històric de la industria automobilística catalana, amb l' Estat en contra.


Barcelona, 14 d’abril de 1890. Fa 130 anys. L’enginyer Francesc Bonet i Dalmau (Valls, 1840 – 1898) posava en circulació el primer automòbil de la història de Catalunya i de la península Ibèrica. El Bonet, que el seu creador havia patentat el 12 de desembre de 1889, era un tricicle de quatre places propulsat amb un motor d’explosió Daimler de 2.5 CV fabricat a Alemanya. En canvi, el disseny i la construcció del xassís eren, íntegrament, catalans. El primer Bonet es va muntar en una fàbrica tèxtil situada al carrer Diputació de Barcelona i els seus primers trajectes (entre Barcelona i Gràcia) causarien un impacte social, cultural i econòmic de gran envergadura.

Quan el Bonet va posar les rodes sobre les llambordes del passeig de Gràcia havien passat tan sols quatre anys (1886) des que els primers vehicles motoritzats de la història ho havien fet als carrers de Stuttgart i de Munic. El Bonet posava la primera pedra d’una indústria catalana d’automoció que, durant els primers anys del segle XX, propulsaria, i mai més ben dit, la creació d’un entramat industrial que convertiria Catalunya en una potència automobilística: el 1898, naixia La Cuadra (que el 1904 es transformaria en la Hispano-Suiza); el 1908, la Vallet i Companyia (que el 1910 es transformaria en la Biada-Elizalde), i el 1912, l’Abadal i Companyia (més tard Abadal-Buick).
L’any 1915 —quan es complia un quart de segle del primer trajecte del Bonet— a Barcelona hi havia tres fàbriques d’automòbils; que no tan sols lideraven el mercat peninsular, sinó que competien —i sovint superaven— amb els models de les grans marques franceses i alemanyes de l’època. Aquest detall no va passar desapercebut pels governs espanyols de l’època, que, lluny de fomentar polítiques favorables a la consolidació de la indústria automobilística catalana, la van sotmetre a una pressió brutal amb l’únic propòsit de deslocalitzar la seva producció. En el cas de la Hispano-Suiza —el vaixell insígnia de la indústria automobilística catalana— el govern espanyol va recórrer al xantatge més roí.
Fàbrica Hispano-Suiza de la Sagrera (1911) / Font: Centre Documental de la Sagrera
Efectivament, la Hispano-Suiza s’havia convertit en una de les primeres marques automobilístiques continentals. I els seus models s’exportaven arreu d’Europa i del continent sud-americà. En aquell moment la companyia estava dirigida pels catalans Damià Mateu i Francesc Seix, i pel suís Marc Birkigh. A Catalunya, Enric Prat de la Riba ja havia creat la Mancomunitat (1914) i la seva obra política —amb totes les limitacions econòmiques del món— ja havia construït un sistema d’ensenyaments tècnics. I el govern d’Espanya estava presidit pel comte de Romanones, qui poc abans (1909) havia provocat la Guerra de Melilla per interessos estrictament personals.
Amb aquest escenari, i amb el concurs imprescindible del rei Alfons XIII —el besavi del rei Felip VI (els Borbons sempre són al mig d’aquestes maniobres)—, es va forçar Hispano-Suiza a obrir una factoria a Guadalajara. Curiosament, aquesta petita capital castellana vivia en un paisatge de crisi des que un segle abans (1822) Ferran VII —el besavi d’Alfons XIII— havia decretat el tancament de la Real Fábrica de Paños per falta de rendibilitat. I la maniobra Guadalajara, que va implicar el trasllat forçós de quadres tècnics i de mà d’obra especialitzada, es va disfressar —oficialment, justificar— per l’interès de la marca a apropar-se físicament al seu mercat madrileny.

Però el cert és que a ningú se li escapava (les fonts històriques ho revelen) que aquella operació tenia un fort component polític. En aquella època els automòbils eren un producte de luxe i la seva fabricació despertava una gran atenció mediàtica que alimentava el prestigi de l’entorn social i geogràfic on es muntaven aquelles fabuloses màquines. El cercle es tanca quan sabem que Álvaro de Figueroa y Torres-Mendieta, comte de Romanones (icona espanyola del polític palatí, maniobrer i sense escrúpols), en aquell moment president del govern espanyol pel Partit Liberal, era originari de Guadalajara, i la seva família hi tenia importants interessos econòmics.
Amb la desaparició dels fundadors —durant la dècada dels trenta— Hispano-Suiza va entrar en una situació de crisi, que va obligar l’empresa a vendre la divisió de fabricació d’automòbils (les plantes de l’Eixample i de la Sagrera) a Fiat, el gegant automobilístic italià. Aquesta operació seria l’origen de Seat, que apareixeria després de la Guerra Civil. Però, ni d’aquesta manera l’antiga Hispano-Suiza (és a dir, la icona de la indústria automobilística catalana) es desempallegaria de la pressió del poder espanyol. Superada la Guerra Civil (1936-1939), el règim franquista intentaria per tots els mitjans que Fiat traslladés l’antiga Hispano-Suiza als voltants de Madrid.

Aquests detalls —les maniobres de Romanones i Franco— expliquen molt bé que Catalunya, des de fa segles, treballa amb un estat en contra. En aquella ocasió, la “palanca de canvi” va ser Juan Antonio Suances Fernández, amic personal del general Franco, fundador de l’INI (Institut Nacional d'Indústria) i ministre d’Indústria. Però la II Guerra Mundial ja havia acabat (1945), amb el resultat que tots sabem, i la influència que Franco podia tenir sobre el nou règim democràtic italià era nul·la. Els Agnelli (els propietaris de Fiat) es van negar rotundament a moure la fàbrica, i van dir al dictador que a Barcelona hi tenien els recursos humans i la situació estratègica idonis.
Franco va inaugurar la planta Seat de la Zona Franca (1950) mastegant vidres. Des de llavors, han passat quasi tres quarts de segle i un canvi de règim. Però la cultura que divulgava Queipo de Llano, un dels capitostos de la rebel·lió militar de 1936 ("convertiremos Barcelona en un inmenso solar") no ha desaparegut. Si ens transportem a la història més recent —des de la proclamació del règim constitucional—, descobrim que aquest històric i permanent atac a la indústria catalana (a l’automobilística, també) ha evolucionat cap al camp de la desinversió pública; i la practiquen tota mena de governs.

I quan falten mans, s’hi sumen els Borbons. Només cal recordar el que va passar el 3 d’octubre del 2017: les ombres llargues i funestes d’Alfons XIII, de Romanones, de Franco o de Suances —i de tants i tants altres— que Queipo de Llano va resumir en la seva proclama. Ombres llargues i funestes que, sempre, han ennegrit el panorama industrial català i que expliquen el capítol més recent d’aquesta història: el drama de Nissan. Amb la lliçó de la història, qui sap si Nissan acaba tancant, passat un temps reapareixerà en algun erm mesetari, a tocar d’una autovia buida de trànsit però sospitosament traçada al costat de foscos rèdits polítics i espuris interessos personals. Ens hauria d’estranyar?

diumenge, 10 de maig del 2020

DESCOBREIXEN EL FORAT NEGRE MÉS PRÒXIM A LA TERRA.

Una de les noticies més importants de la setmana i que portarà moltes reinterpretacions de la història, dels càlculs fisics i matemàtics, de les observacions, de la investigació, etc. etc va ser la observació d' un forat negre proper a la Terra, proper en les mesures espacials, evidentment.
Publicat al diar ARA, aquest article ens sembla breu, però divulgatiu. Bona feina.

Descobreixen el forat negre més pròxim a la Terra
L’astre invisible forma part d’un sistema amb dues estrelles que es pot veure a ull nu des de l'hemisferi sud. TONI POU

A mil anys llum de la Terra –al costat de casa, com aquell qui diu, en termes astronòmics– hi ha un lloc on la gravetat tensa l’espai i el temps fins que les equacions dels astrofísics fallen com escopetes de fira, un esvoranc predit per la teoria de la relativitat que ni el mateix Einstein va acceptar mai, una esquerda a la textura més íntima del cosmos. Es tracta del forat negre més a prop de la Terra que es coneix. L'ha descobert un equip internacional d’astrònoms gràcies a un dels telescopis de l’observatori de La Silla, situat al desert d’Atacama i gestionat per l’ESO (European Southern Astronomy).

Com passa moltes vegades, el descobriment es va fer per casualitat. Mentre investigaven el sistema anomenat HR 6819 en el marc d’un estudi de sistemes formats per dues estrelles, els astrònoms van detectar un moviment inesperat en un dels astres: cada quaranta dies feia una volta a una regió de l’espai aparentment buida. Van saltar totes les alarmes. Els investigadors es van posar a examinar aquest moviment i, després d’observar-lo uns quants mesos, van deduir que estava causat per alguna cosa equivalent a quatre sols. "Un objecte invisible amb una massa de com a mínim quatre vegades el Sol només pot ser un forat negre", ha explicat en un comunicat l’astrofísic Thomas Rivinius, que ha encapçalat la investigació.
Fins ara s’han descobert més de vint forats negres a la nostra galàxia. Però la majoria no són tan negres. Tal com va quedar clar amb la imatge del forat negre M87*, que va donar la volta al món el 9 d’abril de l’any passat, moltes d’aquestes bèsties còsmiques generen una gravetat tan desmesurada que el gas que les envolta s’escalfa i s’accelera de manera que emet radiació electromagnètica que es pot detectar amb telescopis. Això passa amb els forats negres massius, però els que són més modestos, com el que s’acaba de descobrir, no tenen prou cos per engendrar aquest esclat i romanen sigil·losos en la foscor durant milers de milions d’anys. Només una cosa els pot delatar: la seva pròpia gravetat i els efectes que causa en unes altres estrelles.

La cosa més curiosa d’aquest descobriment és que el sistema estel·lar HR 6819, format per dues estrelles i el forat negre, és visible a ull nu. Es tracta del primer sistema conegut que conté un forat negre i que es pot veure sense telescopi ni binocles. Cal anar, això sí, fins a l’hemisferi sud, buscar un emplaçament poc il·luminat i enfocar la vista a la cantonada inferior dreta de la constel·lació del Telescopi.

dilluns, 27 d’abril del 2020

25 D' ABRIL, UN DIA I TRES DATES HISTÒRIQUES.

El passat 25 d' abril van coincidir tres fets importants de la història europea occidental: la Batalla d' Almansa i les seves tràgiques conseqüències, el dia de la Liberazione italiana del feixisme i també el dia de la Revolució dels Clavells a Portugal.

Us pengem la cançó referencial de la revolució dels clavells, que sempre va vé recordar-la i escoltar-la:
 

dilluns, 6 d’abril del 2020

LA VACUNA DEL DR. FERRAN I LA REACCIÓ DEL PODER ESPANYOL.

En aquests temps de pandèmies, ens ha semblat interessant l' article que ha fet El Nacional sobre el Doctor Ferran i les primeres vacunes del còlera. Bona lectura.



La vacuna del doctor Ferran i la reacció colèrica del poder espanyol
València, primera setmana de maig de 1885. Les autoritats sanitàries locals detectaven un focus important de còlera que estava afectant centenars de persones i que podria ser el resultat de la propagació d’una epidèmia que, l’any anterior (1884), havia causat 3.500 morts a Marsella.  A València, en el decurs de les setmanes immediatament posteriors, es van diagnosticar quasi 8.000 casos en una ciutat de 160.000 habitants (el 5% de la població de la ciutat). La Junta Municipal de Sanitat, alarmada, va contactar amb el metge bacteriòleg Jaume Ferran i Clua, que l’any anterior (1884) havia provat amb èxit la primera vacuna contra el còlera de la història.  
Aquella vacuna no era oficial. La forma amb què Jaume Ferran Clua (Corbera d’Ebre, 1851 – Barcelona, 1929) l’havia obtinguda no havia agradat al govern espanyol i es va interpretar com un desafiament al poder. Ferran, abans de l’episodi pestilent de València, ja era un reconegut bacteriòleg. I quan va esclatar la crisi sanitària de Marsella, l’Ajuntament de Barcelona el va comissionar per obtenir unes mostres amb el propòsit d'assajar una vacuna. Es va desplaçar a Marsella i posant en risc la seva vida va aconseguir unes mostres, les va introduir en cinc flascons, i va iniciar el camí de retorn a Catalunya, més concretament a Tortosa, on tenia instal·lat el seu laboratori.
En aquest punt començà una sinistra pel·lícula de terror amb dos papers principals: el del protagonista, representant pel doctor Ferran, que reunia els valors de la ciència i del servei a la comunitat; i el del pervers partenaire, el poder espanyol, que assumiria els contravalors de l’atavisme i dels interessos personals. Amb una figura convidada —un guest star— imprescindible per a completar el thriller: el doctor Ramon y Cajal, que encarnava el pecat capital de l’enveja. Quan el doctor Ferran va arribar a la duana de la Jonquera, va ser retingut i els flascons que contenien les mostres del bacil Vibrio choleare van ser confiscats, amb tots els riscos que això representava.
Durant aquella setmana, la pel·lícula de terror va virar clarament cap al gènere tragicòmic. Els duaners de la Jonquera van entrar en pànic i mentre les mostres de Ferran es podrien al dipòsit del Puesto de Carabineros del Reino, es van lliurar a un esperpèntic intercanvi de telegrames amb les autoritats civils i militars del moment. Una llarga llista de personatges que s’atribuïen patents de cors en aquell afer i on només hi faltaven les rates del laboratori de Ferran. Finalment —i passada una setmana de retenció— seria el monàrquic i conservador Francisco Romero Robledo —ministre de Governació del gabinet Cánovas del Castillo— qui ordenaria la destrucció de totes les mostres.
Ferran, no se sap com, va ocultar un dels flascons en un mitjó i el va passar de contraban. Amb aquesta mostra “salvada” desenvoluparia una vacuna i la provaria amb ell mateix i amb la seva família. L’èxit es divulgaria en diverses publicacions mèdiques; i aquest detall explica el perquè de la seva relació amb la primera vacunació massiva: la del País Valencià. A principis de 1885, el còlera ja havia arribat a la península Ibèrica, i no pels “perillosos” flascons de Ferran, sinó a través d’un mercant procedent de Marsella que —sense cap tipus de control preventiu— algunes fonts diuen que van a desembarcar a Andalusia i ho relacionen amb el fenomen anomenat “diarrea granadina”.
L’Ajuntament de València, presidit per l’alcalde José María Ruiz de Lihory i Pardines, baró d’Alcalí i líder local del pintoresc Partido Liberal y Conservador; i la mitra valenciana, representada pel cardenal Antolín Monescillo, un integrista que havia estat a la presó condemnat per ordir la restauració de la Inquisició, no se’ls va acudir altra cosa que treure a passejar la Mare de Déu dels Desemparats. És a dir, la celebració d’una processó extraordinària i multitudinària que concentraria milers de persones. Reveladorament, els casos d’infectats es van multiplicar fins a l’extrem que, llavors sí, per por al contagi, les Falles (19 de març de 1885) van ser desconvocades.
Però, en canvi —i, també, molt reveladorament— no es va voler anular la festa religiosa de Sant Vicent (3 d’abril de 1885), i aquella concentració es convertiria en el segon gran focus de propagació. El 22 d’abril de 1885 es registra la primera víctima oficial a València cap i casal: una dona que vivia a la desapareguda plaça dels Pellicers (davant del Mercat Central). El pànic s’apoderava del cap i casal i el catedràtic de medicina de la Universitat de València Amalio Gimeno Cabañas —aprofitant el context— forçaria la Junta Municipal de Sanitat a prescindir de tòtems religiosos, i a acudir al doctor Ferran. En pocs dies començava una vacunació massiva a València i a Alzira, principals focus infecciosos.
Efectivament, a mitjans de maig de 1885, l’equip del doctor Ferran iniciava la inoculació de 30.000 dosis de vacuna anticolèrica amb un èxit rotund: tan sols 53 casos reactius. La premsa internacional es va rendir a la determinació i a l’eficiència del doctor Ferran. I això és el que va provocar un altre tipus de reacció que no tenia relació amb les bactèries que inoculava Ferran, sinó amb la cultura —elevada a la categoria d’institució— de l’espanyolitat castissa, que no acceptava —i no accepta— la genialitat catalana. En aquest punt és on va entrar en joc la figura de Santiago Ramón y Cajal, en aquells moments catedràtic de medicina de la Universitat de València.
I de nou, la pel·lícula tomba cap al gènere tragicòmic. Ramon y Cajal, que ja era una figura mèdica reconeguda, va tenir un colossal atac de banyes que per la seva monumentalitat passaria a la història. Convé aclarir, però, que aquell episodi ha estat oportunament marginat i només figura en la seva “història negra”. Ramón y Cajal es va fer inocular la vacuna de Ferran. Però, poc després, va redactar un informe dirigit al ministre Romero Robledo (el que un any abans havia ordenat la destrucció dels flascons de Marsella), posant a Ferran de volta i mitja. No cal dir que Romero Robledo, atacat en el seu més profund ego polític, cultural i personal, va ordenar aturar les vacunacions
El pitjor de tot plegat és que aquell indecent informe el va redactar poques setmanes després des de la seva nova destinació a Saragossa, mentre es produïen els primers casos de còlera a la capital aragonesa. Segons les dades del Ministeri de Governació que dirigia Romero Robledo, Saragossa seria la capital provincial espanyola percentualment més afectada per aquella pandèmia. I no pel contagi que hauria provocat Ramon y Cajal, que ja estava vacunat; sinó per què, senzillament, Romero Robledo justificant-se perversament en l’informe de Ramon y Cajal, havia proscrit la vacunació.
Només a Saragossa, entre el 21 de juliol i 17 de setembre de 1885, es van comptabilitzar desenes de milers de casos (alguns estudis afirmen que afectaria la majoria del seus 95.000 habitants), i es saldaria amb la mort de més de 2.100 persones. En el conjunt de l’estat espanyol, aquella pandèmia provocaria la mort de més de 66.000 persones. Ni Cánovas del Castillo, ni Robledo Romero, ni Ramon y Cajal, ni ningú de la llarga llista “de dolents” dels crèdits d’aquella pel·lícula de terror, dimitirien. Després d’aquell episodi, concretament Romero Robledo —conegut popularment com “el pollo de Antequera”-— seria nomenat ministre d’Ultramar (1891) i de Justícia (1895).
L’any següent a la vacunació massiva de València, el doctor Ferran va ser nomenat cap del Laboratori de Microbiologia de Barcelona, i d’aquesta forma, la capital catalana li reconeixia públicament la seva aportació cabdal al món de la medicina. La vacuna anticolèrica del doctor Ferran, la primera de la història que immunitzava els humans contra una malaltia, seria utilitzada arreu immediatament després de l’experiència valenciana. En canvi, a l’estat espanyol no va ser oficialitzada fins passat un quart de segle de (1909), dotze anys després de la mort de Cánovas del Castillo, i tres de la desaparició del “pollo de Antequera” —figures paradigmàtiques del caciquisme polític espanyol—