divendres, 27 de novembre del 2020

ASSENTAMENT ILERCAVÓ A TIVISSA (RIBERA D' EBRE)

 Un dels punts importants de la cultura dels ilercavons (cultures de la zona sud de Catalunya, que s' engloben dins de les cultures anomenades "ibèriques") és Tivissa i les restes arqueològiques d' una ciutat ilercavona a la zona coneguda com el Castellet de Banyoles. Us deixem un comentari i si hi passeu prop, no deixeu de visitar-ho. 

Castellet de Banyoles (Tivissa)

El Castellet de Banyoles de Tivissa, és una de les ciutats ibèriques més importants de Catalunya. Situada en un punt estratègic per al control del riu Ebre, ocupa una plataforma elevada al marge esquerre del riu des d'on es domina l'anomenada Cubeta de Móra. Els marges verticals sobre la vall del riu fan d’aquest espai, d’unes 4 hectàrees, un istme amb un únic punt d'accés per l'est.

El seu origen és incert i, tot i que els materials ceràmics més antics daten del segle IV aC, podria haver existit ja al s.VI aC o abans. Està situada en el territori que les fonts clàssiques assignaren al poble dels ilercavons. La ciutat controlaria el comerç entre la costa i l'interior a través del riu on els colonitzadors grecs i fenicis navegaven cercant cereals, fusta i metalls.

L'arribada dels romans provocà l'abandonament de la ciutat sobtadament a finals del s.III aC. Probablement hi hagué algun tipus d'ocupació residual durant el s.II aC. La descoberta de la ciutat ibèrica es produeix accidentalment el 1912 en trobar-hi un conjunt de joies i monedes. L'any 1925 apareix la figura d'una parella de bous de bronze. El 1927 s'esdevé la troballa més important, el Tresor de Tivissa. El 1937, Brull, Serra Ràfols i Vilaseca hi excaven les dues torres pentagonals situades a l'istme de la plataforma. Les excavacions continuen els anys 40 a partir de la torre sud deixant al descobert un conjunt d'habitacions El 1978, Pallarès reprèn la recerca durant un breu període. L’any 1998 el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Tivissa i la Universitat de Barcelona, reprenen el projecte de recerca arqueològica dirigit per Asensio, Jornet, Miró i Sanmartí.

La ciutat destaca pel seu sistema defensiu de torres pentagonals i muralla de compartiments, una extensa trama urbana i la importància de la seva producció metal·lúrgia amb encunyació de monedes de plata. En època medieval  s'hi aixecà una petita  fortalesa.

El Castellet de Banyoles està declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i és propietat de la Generalitat de Catalunya que el gestiona a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural .

El 2018 l’Ajuntament de Tivissa inaugura l'Espai Ilercavònia al Casal Cultural de Tivissa, com a centre de divulgació del jaciment.