diumenge, 20 de gener del 2019

CONDECORACIÓ ALS MILITARS QUE VAN ASSALTAR LA GENERALITAT, AVUI FA 84 ANYS.

Uns mesos després dels coneguts històricament com Fet del 6 d' octubre, els militars i civils paramilitars eren condecorats o rebien un homenatge, i el Govern de Catalunya i membres de partits i sindicats eren oblidats (si eren morts) i condemnats per rebelió i sedició ( si eren vius).
És molt adient que ho recordi Marc Pons a "El Nacional" avui. 



20 DE GENER DE 1935
Condecoren i premien els militars que van assaltar la Generalitat
Marc Pons 

Un dia com avui de l’any 1935, fa 84 anys, es feia una desfilada militar al passeig de Gràcia de Barcelona: “homenaje al Ejército [...] tributo obligado de la ciudad a los que sin otro anhelo ni ambición que el cumplimiento del deber”; és a dir, als que el 6 d’octubre de 1934 (fets del Sis d’Octubre) havien pres els carrers de Barcelona i, després d’un intens bombardeig, havien assaltat el Palau de la Generalitat, l’Ajuntament i diverses seus de partits polítics i associacions sindicals. Aquella intervenció militar, que se saldaria amb 74 morts, 252 ferits i la detenció i empresonament del govern de Catalunya i de 2.500 persones més, va arribar poc després que el president Companysproclamés la República catalana dins la República federal espanyola.
En aquell acte militar al passeig de Gràcia, es van fer també donatius per valor de 790.000 pessetes (l’equivalent actual aproximat a cinc milions d’euros) a les famílies dels 28 militars i paramilitars morts o ferits durant l’ocupació dels carrers de Barcelona el 6 d’octubre de 1934. Segons la premsa de l’època, aquells donatius procedien d’una recaptació que havien organitzat les autoritats militars de Catalunya. Van ser el general Federico de Miquel y Lacour, nomenat president de la comissió de donatius, i el ministre de Marina de la República, Juan José Rocha (del PRR lerrouxista i més endavant implicant en l’escàndol de l’estraperlo), els qui, micròfon en mà, van repartir el donatiu.
Al mateix acte es van condecorar 101 oficials, suboficials, soldats de lleva, guàrdies civils i paramilitars que, segons la nota facilitada pel govern civil i el govern militar de Barcelona, havien tingut una participació destacada en aquella operació. En canvi, no es va fer cap esment a les 46 persones (mossos d’esquadra, guàrdies d’assalt i persones afiliades a partits polítics i sindicats) que havien perdut la vida en els mateixos fets. Tampoc a les més de 2.500 persones empresonades (el president i els consellers del govern de Catalunya, funcionaris, comerciants i obrers), acusades de rebel·lió i sedició i, en la gran majoria dels casos, pendents de judici. Segons la premsa, l'acte es va haver d’acabar precipitadament a causa d’una forta tempesta.