diumenge, 25 de setembre del 2016

TORNA A OBRIR UNA BIBLIOTECA DEL SEGLE IX AL MARROC.

Sempre que hi ha noticies del món àrab, ens acostumen a visualitzar noticies de morts violentes, però al món passen moltes coses (també al món àrab) interessants fins i tot històricament. Aquesta en seria un exemple:

 La biblioteca més antiga del món torna a obrir les portes
Un important dispositiu de seguretat i un nou sistema de clavegueram són algunes novetats de la restaurada biblioteca fundada a Fez l'any 859
noticia de Vilaweb: 

Khizanat al-Qarawiyyin es troba a la ciutat marroquina de Fes i es considera la llibreria més antiga del planeta. Aquesta relíquia cultural i arquitectònica es va fundar l’any 859 i està previst que ben aviat torni a obrir-se al públic. El document més antic i valuós que s’hi conserva és una edició de l’Alcorà del segle IX escrita amb cal·ligrafia cúfica sobre pell de camell.
Els volums manuscrits que s’hi guardaven eren d’una importància extraordinària. Fins al punt que la porta metàl·lica de la biblioteca tenia quatre cadenats diferents, cadascun, al seu torn, amb una clau diferent que era guardada per una persona diferent. La seguretat era màxima, cada vegada que s’havia d’obrir la porta calia que hi fossin els quatre porters.
Òbviament, per poder recuperar la seva funcionalitat s’ha hagut de sotmetre la biblioteca a un minuciós procés de restauració. Segons que explica Kareem Shaheen a The Guardian, la nova biblioteca disposa d’un sistema de clavegueram i drenatge i d’un laboratori ben equipat per tractar, preservar i digitalitzar els exemplars més antics. Aquests manuscrits més febles d’ara endavant es guardaran a una sala
La notícia de la reobertura de Khizanat al-Qarawiyyin arriba en un moment convuls per les icones culturals a la regió. Els terroristes d’Estat Islàmic s’han encarregat els darrers mesos, entre d’altres, a saquejar la gran biblioteca de Mossul, enderrocar el Temple de Bel a Palmira o destruir ciutats senceres a l’Iraq i Síria que havien aixecat els assiris.
De Fatima a Aziza
La història de la magnífica biblioteca de Fes està estretament lligada a dues dones. Fatima al-Fihri era la filla d’un adinerat mercader tunisià que el segle XI va arribar al Marroc. El complex arquitectònic que va idear no només incloia la biblioteca, sinó que també comptava amb una mesquita i la universitat de Qarawiyyin.
Vint-i-dos segles després, l’encarregada de donar una nova vida a l’edifici també ha estat una dona. El 2012, el ministeri de cultura del govern del Marroc —la institució propietària de la biblioteca— va encarregar a l’avaluació de l’estat de la joia arquitectònica a l’arquitecta Aziza Chaouni. Poc després, el seu despatx va aconseguir el contracte per ser els autors de la restauració de la biblioteca en actiu més antiga del món.