divendres, 4 de setembre del 2015

LA BANDERA NEGRA, BANDERA HISTÒRICA ACTUALITZADA.

Torna la Bandera negra als ajuntaments catalans l' 11 de setembre. Bandera històrica, totalment actualitzada.
Així ens ho fa saber la Fundació Reeixida i alguns mitjans digitals.


L’any passat com a part de la celebració del Tricentenari es va presentar al Museu d’Història de Catalunya el redisseny de la Bandera Negra.

Trenta-cinc ajuntaments van hissar la Nova Bandera Negra als seus consistoris, en senyal de record en la lluita sense quarter que van
mostrar les defenses de Barcelona i Cardona, darrers baluards de les nostres llibertats nacionals durant la Guerra de Successió i alhora en senyal de no rendició tampoc avui. A dia d’avui 10 Ajuntaments ja s’han sumat a la iniciativa.

Ens complauria que enguany us suméssiu de nou a la iniciativa, que des de la fundació Reeixida tornem a impulsar donades les circumstàncies excepcionals de la Diada d'enguany.
Us invitem, o bé a hissar-la de nou al balcó del consistori junt amb la bandera nacional o l’estelada, o bé a dur-la en un lloc destacat als actes de commemoració locals de l'Onze de Setembre, com ara la Marxa de Torxes per la Independència o actes similars.

En cas que així fos, ens faria molt de goig de saber-ho per part vostra i de poder-ho comunicar als nostres patrons, amics i seguidors.

Cordialment,
Oficina de premsa de la Fundació Reeixida

Dades i antecedents:
> El redisseny vexil.lològic de la Bandera Negra fou presentat al Museu d’Història de Catalunya el 30 de juliol de 2014 amb l'expert Josep Porter-Moix i el dibuixant historiador Francesc Riart.

> La difusió oficial es fa des del portal www.estelada.cat responsable de l'acció que va portat a cent-quaranta ajuntaments catalans a penjar la bandera estelada l’any 2008 en record del seu centenari.

> El projecte que impulsa la Fundació Reeixida (antiga Comissió del Centenari de l’Estelada) pretén seguir la tasca de recuperació de la memòria històrica que va començar l’any 2008 amb la popularització de la bandera estelada i els personatges que l’han impulsada al llarg de la seva història, en especial el seu creador, Vicenç Albert Ballester que ja compta amb tres places dedicades a nom seu a Vic, Girona i Barcelona.

> La nova Bandera Negra beu, en essència, de l'antic senyal popular de lluita sense quarter, present entre la defensa catalana des dels temps dels almogàvers. El redisseny actual però, s'ha fet pensant sobretot en la defensa de Barcelona de 1714 ja que incorpora sobre camp negre i centrada al mig, una creu en aspa en record al mateix senyal històric de la capital catalana, la bandera de santa Eulàlia. A més a més, com a símbol de la reivindicació moderna de l'estat, s'hi ha afegit un l’estel de cinc puntes, a la banda del pal, al costat de l’aspa i a l’alçada del vértex que recorda per la posició, al de l'estelada.
A més de la significació vexil.lològica la creu de la bandera conforma casualment dues Vs simètriques que en la lluita democràtica i pacífica de la Catalunya d'avui mostren el desig de V...otar i el de V...ictòria.

> El llistat de poblacions que el 2014 van acceptar de participar d'aquesta iniciativa varen ser:
Igualada (capital de l´Anoia)
Sant Martí de Tous (Anoia)
Carme (Anoia)
Jorba (Anoia)
Llançà(Alt Empordà)
Viladamat(Alt Empordà)
Vilajuïga(Alt Empordà)
Selva del Camp(Baix Camp)
Corbera (Baix Llobregat)
Olesa (Baix Llobregat)
Deltebre (Baix Ebre)
Sallent (Bages)
Gironella (Berguedà)
Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà)
Tarrés (Les Garrigues)
Balenyà (Osona)
Calldetenes (Osona)
Folgueroles (Osona)
Hostalets de Balenyà (Osona)
Les Masies de Roda (Osona)
Malla (Osona)
Sant Boi de Lluçanès (Lluçanès)
Sant Julià de Vilatorta (Osona)
Sant Martí de Centelles (Osona)
Sant Pere de Torelló (Osona)
Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona)
Tona (Osona)
Torelló (Osona)
Pardines (Ripollès)
Sant Pau de Seguries (Ripollès)
Riells i Viabrea (La Selva)
Riudellots de la Selva (La Selva)
Sant Hilari de Sacalm (La Selva)
Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental)
Verdú (Urgell)