dissabte, 22 de desembre del 2012
TROBEN RESTES DE MURALLA VISIGÒTICA A RODA DE TER.
Ben a prop de Roda de Ter hi ha una altra Roda, una fortalesa citada en documents antics però que fins ara no s'havia pogut localitzar. Doncs bé, investigadors de la Universitat de Barcelona han trobat restes d'una gran muralla al jaciment arqueològic de l'Esquerda.
La muralla la van construir els visigots entre els segles V i VIII, i els carolingis la van ampliar entre el VIII i el IX. Una descoberta que fa noves aportacions a una època poc coneguda de la història de Catalunya.
Aquests espadats sobre el riu, a tocar de Roda de Ter, garanteixen una situació estratègica privilegiada. Per això, l'enclavament ha estat habitat des d'èpoques ben antigues. El jaciment rep el nom de l'Esquerda, des de finals dels anys 70 que s'hi investiga i, fins ara, s'hi havien trobat restes ibèriques i medievals.
Les últimes excavacions, que s'han pogut fer gràcies a la inversió de l'Obra Social de la Caixa, han posat al descobert un gran secret.
Segons Imma Ollich, professora d'història medieval de la UB, "és una muralla molt gran que de fet sabíem que existia però no teníem ni idea de les dimensions. El que hem vist és que fa més de cent metres, continua cap al riu, fa uns tres metres d'amplada i hi ha unes quantes torres, cosa que ens dóna la pauta que era una fortificació bastant important
Igual d'important que les implicacions històriques que comporta. Fins ara es pensava que l'ofensiva contra els àrabs havia començat a Barcelona, però ara el protagonisme es trasllada a les fortaleses sobre el Ter, encapçalades per la de Roda.
Ollich ens situa la descoberta en el seu temps: "Correspon a l'època visisgòtica i carolíngia, el moment en què francs i carolingis, amb Carlemany i sobretot Lluís el Pietós, avancen sobre Catalunya i creen la Marca Hispànica i abans que la frontera fos el Llobregat, probablement hi hauria una primera frontera al llarg del Ter."
Ara, als investigadors els agradaria tenir fons per continuar excavant, destapar tota la muralla i fer visitables les troballes en aquest punt que consideren clau per a la història de Catalunya.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada