dijous, 15 d’agost del 2019

"PAPERS DE SALAMANCA", continua la prepotència dels Governs espanyols.


La Comissió de la Dignitat ha adreçat una carta al ministre de Cultura espanyol, José Guirao, en què reclama que es faci efectiva la transferència a la Generalitatde determinats documents custodiats a l’Arxiu General de la guerra del 1936-39, a Salamanca. Dos mesos després de la ratificació per part del Tribunal Suprem de la sentència de l’Audiència espanyola perquè es retornin els papers, avisen que duran aquest incompliment davant les Nacions Unides si no hi ha moviments. El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha assenyalat en declaracions a l’ACN que, malgrat que el de Pedro Sánchez sigui un govern en funcions, ‘això no l’eximeix de complir les sentències’. Cruanyes ha explicat que recórrer a les Nacions Unides seria ‘una manera de posar en evidència institucionalment que l’estat espanyol no compleix les obligacions que té assumides com a membre de l’ONU’.
A la carta, a la qual ha tingut accés l’ACN, retreuen que, dos mesos després, la sentència encara no hagi estat executada. ‘És un deure incomplert’, assenyala la Comissió, que recorda que ‘el retard encara és més greu, ja que afecta el deure de l’estat de fer justícia amb les víctimes de la repressió franquista’. Insisteixen que els documents que retenen encara a l’arxiu de Salamanca s’han de transferir de manera definitiva i urgent.
Final del formulario
Per Cruanyes, és un ‘acte de justícia’ i ha suggerit al govern espanyol que, si vol fer accions ‘de lluïment’ de memòria històrica, retorni la documentació. ‘Això seria acció de memòria històrica efectiva’, ha asseverat el coordinador, que creu que no es pot parlar de restituir la memòria de les víctimes del franquisme quan l’executiu ‘reté’ aquesta documentació ‘a les seves mans’. ‘Emprendrem les accions que calgui en compliment de la llei de memòria’, ha dit.
Reclamen, per tant, la restitució dels fons acordats per la comissió mixta, també els documents de justícia i d’ordre públic i la transferència de la documentació corresponent a departaments de la Generalitat localitzada a l’arxiu militar d’Àvila. D’acord amb què estableix l’Estatut d’Economia vigent i en compliment de la memòria històrica, reclamen la transferència a la Generalitat la gestió dels arxius del govern civil i de la brigada d’ordre públic franquista, per garantir que els ciutadans accedeixin a la documentació de la repressió franquista.
Entre la documentació reclamada també hi ha la restitució dels documents requisats d’ajuntaments catalans. ‘No té cap mena de sentit que avui es tingui informació requisada, com ara el llibre d’actes de les sessions municipals de l’Ajuntament de Sort’, ha denunciat Cruanyes.
El coordinador de la Comissió de la Dignitat també ha posat damunt la taula la possibilitat que el govern reclami als tribunals que executin la sentència. Aquesta no és la primera missiva enviada per la Comissió al ministre, a qui ja es van dirigir quan va ser nomenat. Cruanyes ha denunciat que, en aquell moment, els va instar a parlar-ne més endavant, però no va passar.

divendres, 9 d’agost del 2019

1414 CATALANS MORTS A MATHAUSEN PUBLICATS AL BOE


l Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest divendres el llistat dels espanyols morts en el camp de concentració nazis Mauthausen-Gusen, situat a Àustria, amb l'objectiu de facilitar als familiars el seu registre com morts. Entre el llistat, que inclou 4.427 noms, es troba un total de 1.414 catalans -892 barcelonins, 255 tarragonins, 143 lleidatans i 124 gironins.
Amb la publicació del llistat es duu a terme l'acordat per la magistrada-jutge encarregada del Registre Civil Central, que compleix una de les iniciatives de la Llei de Memòria Històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme, segons destaca el Ministeri de Justícia.
Els familiars i interessats tindran la possibilitat de presentar al·legacions i sol·licitar correccions en el termini d'un mes. Així seran inclosos en el registre de morts, estatus que encara no tenien.
La nòmina d'espanyols que van perdre la vida en els camps de Mauthausen i Gusen anotada en la Direcció General dels Registres i del Notariat ha estat comparada amb altres bases de dades.
Les persones interessades en presentar al·legacions podran fer-ho a partir d'aquest divendres en el termini d'un mes i a internet a través de dos enllaços a pàgines web que apareixen a l'edicte publicat en el BOE.
Destaca Justícia que la iniciativa persegueix agrair i reparar els més de deu mil espanyols deportats a camps de concentració pel govern franquista, dels quals més de la meitat va perdre en ells la vida.
Recorda, a més, que el Consell de Ministres va acordar a l'abril establir el 5 de maig com a dia d'homenatge a aquestes víctimes.