dijous, 29 de gener del 2015

LA BANDERA CATALANA A L' ESCUT DE Košice (ESLOVÀQUIA).

La manipulació de la història de Catalunya ha estat constant, fins al punt que els catalans/es sembla que es van fer invisibles a l' Amèrica. No costa gaire imaginar perquè.
Però la relació amb la simbologia d' escuts a Europa ens fa veure la importància real d' aquest territori en els segles XIV i XV.
Un article ha posat a discutir historiadors i amants de la història aquesta setmana. Us el pengem, podeu dir-hi la vostra. Està a la pàgina de Nova Història i originalment a Responsabilitat Global.

 

La bandera catalana a l'escut de Košice (Eslovàquia)

En Josep Maria Canyellas va observar simbologia catalana a l'escut de la ciutat de Košice

Escut de Košice (Eslovàquia)
He estat uns dies a Košice, segona ciutat d'Eslovàquia, per una reunió de feina del programa europeu COGITA, de polítiques públiques de foment de la Responsabilitat Social.
Val a dir que Košice fa servir l'expressió de ciutat de la tolerància i de la pau.
En veure l'escut de la ciutat, descobreixo que és una de les ciutats i països del món que tenen simbologia catalana als seus escuts i banderes, com a restes de la que va ser, malgrat les seves dimensions, una de les nacions més importants del món. De fet, Barcelona era, segons alguns historiadors, la ciutat més important del món a final del segle XV, on diplomàtics d'arreu volien venir, atesa la relació que tenia amb la descoberta del Nou Món.
No sorprèn que les quatre barres catalanes apareguin a l'escut de la ciutat de Košice, ja que la relació entre Catalunya i el Sacre Imperi Romanogermànic era molt intensa als segles XIV-XV, per vocació a les relacions internacionals i per teixir aliances contra França, la nació que suposava un perill més gran per als interessos catalans. I d'aquí provenen alguns enllaços matrimonials.
En tot cas, és casualitat que al mateix escut hi apareguin també unes altres quatre barres vermelles, aquestes amb fons blanc, que no tenen res a veure amb l'escut dels comtes-reis del Casal de Barcelona, sinó que corresponen a una dinastia hongaresa, i s'anomenen les barres d'Árpád, de ladinastia que va regnar a Hongria entre el 1000 i el 1301.
Llegeixo a la versió francesa de la wikipedia que després de concedir-se a Košice dos privilegis per a l'escut, el rei Wladyslaw IV de Bohèmia, el 1502, va atorgar el tercer privilegi, que eren les armes de la seva esposa Anna, de la família dels Foix: Anna de Candale (1484– Buda26 de juliol 1506), reina consort d'Hongria i reina consort de Bohèmia (1502-1506). Nascuda al 1484, fou la filla del comte Gastó II de Candale, i de la infanta Caterina de Foix, qui fou la filla de Gastó IV de Foix.
Del seu matrimoni nasqué Anna de Bohèmia, que esposà l'Arxiduc d'Àustria Ferran I d'Habsburg, futur rei d'Hongria i Bohèmia i Emperador del Sacre Imperi, i germà de Felip II, que regnà sobre Catalunya, i que succeí Carles V. És d'aquella època, del 1546 exactament, que, per exemple, els vitralls de la Catedral dels Sants Miquel-i-Gudula de Brussel·les mostren les armes dels 4 casals de l'Imperi (Àustria, Borgonya, Catalunya-Sicília, Castella-Lleó), els quals estan encara de manera separada, com era encara en aquell moment, malgrat que la història adulterada ens digui que ja s'havia produït la "unión de armas" i que Catalunya-Aragó i Castella-Lleó ja s'havien unit.
La història de Catalunya ha estat severament modificada, alterada, especialment a partir del segle XVI, coincidint amb la descoberta i colonització del Nou Món, per raons que no costen gaire d'entendre. No sóc historiador i tinc coneixements limitats en aquesta matèria de mer lector, però sento que és responsabilitat de tots contribuir a restituir les veritats evidents, que avui encara són tergiversades, i ajudar a comprendre la magnitud de l'engany. Esperem que amb les noves investigacions es vagi aclarint.
Josep Maria Canyelles

dilluns, 26 de gener del 2015

A L' ESTAT ESPANYOL TAMBÉ HI HA REPRESSIÓ SOBRE ELS SAHRAUÍS.

Uns companys de CGT Catalunya ens envien aquest missatge, que creiem pot ser de l' interès de molts lectors ja que afecta als drets de tot un poble com és el cas del poble sahrauí:
La repressió al poble saharaui també s’exerceix a l’estat espanyol: Solidaritat amb Hassana Ailia Comunicat del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya i Acció Social Fed. Intercomarcal CGT Tarragona



La repressió al poble saharaui també s’exerceix a l’estat espanyol: Solidaritat amb Hassana Ailia
Hassana Ailia és un jove saharaui de 26 anys que va participar en una protesta pacífica al campament Gdeim Izik (Sàhara Occidental). L’estat marroquí va reaccionar amb una forta repressió desmantelant el campament i jutjant en un procés militar a 25 civils saharauis.
En aquest context de persecució, i mentre estava estudiant a Euskadi, Hassana decideix demanar asil polític a Espanya. Jutjat en rebel·lia, és condemnat a cadena perpetua per així enviar un missatge clar i contundent a la població saharaui.
Hassana ha estat tot aquest temps viatjant de ciutat en ciutat per explicar la situació de penúria i hostigament que es viu al seu país.
El passat dilluns 19 de Gener, l’estat espanyol uneix les seves mans a la repressió de l’estat veí i denega la petició d’asil, donant un termini de 15 dies perque Hassana abandoni el país. Això li suposaria pasar la resta de la seva vida a la presó per motius polítics.
Des de la CGT de Catalunya denunciem la repressió dels estats espanyol i marroquí. La raó d’estat és la més fastigosa de les raons i subordina els drets i llibertat de la població als interesos econòmics o geopolítics de les elits dominants.
Volem, també, mostrar tota la nostra solidaritat amb Hassana Ailia i ens posem a la seva disposició per ajudar en tot allò que poguem fer per evitar que caigui en les mans de la INjustícia dels estats espanyol i marroquí.
SECRETARIA D´ACCIÓ SOCIAL FED.INTERCOMARCAL CGT TARRAGONA
SECRETARIAT PERMANENT CGT CATALUNYA
Tarragona, a 23 de gener del 2015
Més informació:
- Entrevista a Hassana Aalia (23/3/2013):
“Amb les nostres condemnes a cadena perpètua, Marroc vol intimidar als saharauis”

dimarts, 6 de gener del 2015

ELS REIS MAGS I LA HISTÒRIA

Avui, dia de reis mags, ens ha agradat un article a Nació Digital, que fa una anàlisi dels "reis". Cal presentar el context històric i veure que hi ha d' exactitut històrica. No per desvirtuar les tradicions.
Les tradicions de fet són les vivències de la gent i de la població en general, sigui el fet històric o no, és igual.
Per tant la tradició pot continuar tranquil.lament, però és bo saber què és real i què no ho és.

Ni eren tres, ni tampoc reis
La història dels mags d'Orient no concreta el número i no fa cap referència a vincles reials. La tradició en cançons i pintures ha definit la iconografia actual.

Tampoc es parla de camells

La història dels mags de l'Orient es troba a l'Evangeli segons Sant Mateu, l'únic que fa referència a la visita d'aquests savis. Al passatge no es concreta, però, que aquests homes fossin reis, i només es deixa escrit que eren mags. En algunes versions es parla d'aquest concepte, mentre que en d'altres els homes d'Orient són referenciats com a "savis". Aquestes paraules servirien per definir uns homes perses de grans coneixements, possiblement sacerdots, amb profunds estudis sobre l'astrologia.

D'altra banda, l'Evangeli tampoc no fa referència explícita al número de mags o savis que van arribar a Betlem per adorar el nen Jesús. Es dedueix que eren tres pels regals que van oferir i que sí se'n parla clarament: or, encens i mirra.

Tot i aquesta poca concreció, el fet és que amb els segles s'ha anat consolidant una imatge de tres reis que s'ha reproduït en milers de pintures, cançons, llibres i pel•lícules. En la iconografia religiosa i popular van prendre les formes actuals i la tradició va acabar fixant-los fins i tot un nom a cadascun, Melcior, Gaspar i Baltasar.

Per què se'n diu cavalcada?

El dia 5 de gener és la Cavalcada de Reis. Coneguda per tothom, l'activitat és una desfilada que pretén simbolitzar l’adoració que Melcior, Gaspar i Baltasar van fer al nen Jesús a Betlem, i transmetre als infants la il•lusió per les joguines que han demanat.

Aquest passacarrers, convertit en alguns indrets en autèntics espectacles de llum i color, és conegut popularment com a "cavalcada". L'origen d'aquest nom per definir la passejada dels Reis Mags cal buscar-lo a principis de segle XX, quan era costum que la desfilada dels savis d'Orient es fes a cavall. La tracció animal s'ha anat substituint amb els anys per la mecànica fins al punt que ja no és habitual que el dia abans de l'Epifania, Melcior, Gaspar i Baltasar vagin acompanyats d'animals.

Segons apunta la Gran Enciclopèdia Catalana, en algunes poblacions costaneres, reis i patges arriben per mar; en d’altres indrets de l’interior, arriben fins al municipi en tren, o fins i tot en globus, i a partir d’allí comencen la cavalcada. Es té constància que, a Barcelona, des del 1856, se celebrava una mena de cavalcada amb la presència física d’aquests tres personatges, que fins aleshores només formaven part de l’imaginari infantil.

Ni rastre dels camells

Tot i que s'ha parlat sempre dels camells, tampoc hi ha constància que els mags d'Orient arribessin amb aquests animals. De fet, durant l'edat mitjana era força habitual veure els savis perses al damunt de cavalls i no de camells.
Baltasar no és negre fins al segle XIV