dijous, 31 d’octubre del 2013

300 ANYS DE LA MORT DE BAC DE RODA.

Vic, Roda i Les Masies commemoren el tricentenari de la mort de Bac de Roda

(de Nació Digital).
D’esquerra a dreta: regidora de Cultura de l’Ajuntament de Roda de Ter, Petra Martín-Pero; la historiadora Maria Ocaña; el director i dramaturg Joan Roura; l’alcalde de Les Masies de Roda, Ramon Isern; l’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra; i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López, a la sala polivalent de la Biblioteca Bac de Roda, després de la roda de premsa. Foto: Ajuntament de Roda de Ter 

El proper dissabte, 2 de novembre, es commemora el tricentenari de la mort de Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda (1713-2013). Per aquest motiu, l’Ajuntament de Roda de Ter i el de Les Masies de Roda, amb la col·laboració de la Comissió 2014 d’Osona, han organitzat un seguit d’actes d’homenatge. L’acte institucional central tindrà lloc al Mas Bac de Roda  i estarà presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell. Bac de Roda, traït i mort a la forca, va ser un militar que durant la Guerra de Successió va lluitar com a cap dels Miquelets, entre els anys 1707 i 1713.

Aquest dimarts ha tingut lloc una roda de premsa de presentació de la proposta. A l’acte hi han assistit representants dels tres municipis on tindran lloc: l’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra; l’alcalde de Les Masies de Roda, Ramon Isern; i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López. També s’ha comptat amb la presència de Joan Roura, director i dramaturg de l'obra “Francesc” que es representarà dins els actes de la commemoració.

La programació començarà el dissabte, 2 de novembre, al migdia, coincidint amb la data que el coronel Francesc Macià, Bac de Roda, va ser penjat. L’Ajuntament de Vic s’uneix als actes d’homenatge amb l’acte a la plaça Major de Vic “Ordre de cerca i captura de Bac de Roda, crida pública per part del pregoner escortat per un regiment borbònic”, sota la direcció de Joan Roura i que coincidirà amb el mercat setmanal dels dissabtes al matí. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López, ha assegurat que es tracta d’un acte “espectacular per la seva significança”, al qual ha animat a tothom a assistir.

A les sis de la tarda, tindrà lloc l’acte d’homenatge al Mas Bac de Roda, a Les Masies de Roda, presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, amb la introducció històrica de Jordi Vilamala, amb parlaments i ofrena floral. L’alcalde de Roda de Ter, Jordi Serra, ha assegurat que l’acte institucional al Bac de Roda es farà amb la solemnitat que es mereix el personatge: “Per a la comarca d’Osona, Bac de Roda és un personatge important i es mereix aquest homenatge, ser recordat i conèixer la seves causes i, a més, coincidint en un moment com el que estem vivint”.

Els actes continuaran a dos quarts de set de la tarda amb la Marxa de torxes. Una encesa de tres-centes torxes acompanyades pels Miquelets de Catalunya i seguici musical amb el grup del Toll. I a les set, començarà la representació “Francesc”, que és un espectacle itinerant que tindrà lloc en diferents racons de Roda de Ter i que acabarà al Teatre Eliseu.

El director de l’obra, Joan Roura, ha explicat que en aquesta recreació històrica s’ha volgut acostar al personatge nascut a Roda de Ter, fill d’Onofre i Escolàstica, i no pas retratar el personatge bèl·lic, polític i militar. L’obra es divideix en tres parts: la primera retrata el Francesc d’abans de casar-se i la representació té lloc a Can Quel, possible casa natal; la segona està dedicada a un Francesc adult, que s’ha convertit en líder aglutinador de masses, i transcorre a la plaça Major de Roda de Ter; i, finalment, l’obra acabarà al Teatre Eliseu, quan Francesc està a punt de morir i se sent traït. A l’obra hi participen un total de 12 actors. Joan Roura també ha donat les gràcies a Maria Ocaña per la seva col·laboració com a historiadora i s’ha mostrat satisfet pel fet que actes socials i teatrals com aquest “serveixin per reivindicar els nostres referents històrics”.

Els actes del diumenge començaran a les 10 del matí amb la Ruta Bac de Roda, a càrrec de Maria Ocaña, amb inici a la plaça Major de Roda, i en la que es descobriran llocs on hi ha la presència de Bac de Roda. Els actes del diumenge acabaran amb el concert de La Nova Euterpe, amb l’espectacle “La cançó d’en Bac de Roda i el cas dels catalans”, a les sis de la tarda, al Teatre Eliseu.

Finalment, el 6 de novembre tindrà lloc l’Hora del conte, a les sis de la tarda, a la Biblioteca Bac de Roda amb “Rodabac”, a càrrec de Titelles Naip. Es tracta d’un espectacle de titelles entorn de la figura d’en Bac de Roda.

L’alcalde de les Masies de Roda, Ramon Isern, ha explicat a la presentació que del 28 d’octubre al 24 de novembre es pot visitar l’exposició “Bac de Roda, la creació d’un heroi nacional”, basada en el llibre “Francesc Macià i Ambert, Bac de Roda (1658- 1713): família i trajectòria d’un dirigent de la Guerra de Successió de Florenci Barniol i Jordi Vilamala”, editat per l’Ajuntament de Les Masies de Roda. La mostra és a la biblioteca municipal Bac de Roda, de Roda de Ter.

 

Ofrena floral a la casa de Bac de Roda, l'11 de Setembre. Foto: Josep Maria Costa

diumenge, 27 d’octubre del 2013

JUSTICIA CONTRA LA IMPUNITAT DEL FRANQUISME

Aquestes setmanes s' ha parlat bastant de la querella argentina i la revisió de judicis del franquisme que afecten la nostra història recent.
Ens sembla adient rellegir l' article d' en Xavier Montanyà de maig d' aquest any. Bona lectura.

Justícia contra la impunitat del franquisme – Xavier Montanyà – VilaWeb

Els articles que La Vanguardia no ha volgut publicar

    La memòria no es conforma amb la restitució del relat històric en reportatges, llibres, exposicions i films. Ni amb lleis, aparentment benintencionades, que eximeixen l’estat de les responsabilitats que té envers el passat. La memòria recorre al dret demanant justícia. Així ha estat, i és, a Xile i a l’Argentina. Així és a l’estat espanyol, que segueix el camí contra la impunitat dels crims de lesa humanitat, tal com s’ha anat traçant a l’Amèrica Llatina. La persistència de la memòria a fer justícia respecte del passat no es deté amb la inhabilitació d’un jutge, ni amb l’arxivament de querelles, ni apel·lant al punt final que estableix la llei d’amnistia del 1977.
Als casos pendents de desapareguts de la guerra civil i el franquisme, s’hi ha afegit una important via judicial a l’Argentina, amb querelles per genocidi o crims de lesa humanitat comesos a l’estat espanyol, entre el 17 de juliol de 1936 i el 15 de juny de 1977. A més, i paral·lelament, l’Audiència de Barcelona fa poc que ha pres una decisió històrica: la justícia investigarà, per primera vegada, crims comesos a la guerra civil, després d’haver admès a tràmit una querella presentada per Altra Itàlia contra comandaments de l’exèrcit italià, pels atacs aeris contra la població civil de Barcelona entre el 1937 i el 1939.
Fa un any de la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón per prevaricació en el cas Gürtel, i de la seva absolució per haver investigat els crims del franquisme. L’enorme repercussió mediàtica que van tenir aquests processos contrasta amb el silenci posterior sobre els 114.266 casos de crims de desaparició forçada (1936-1951) que ell havia instruït, abans d’inhibir-se en favor dels tribunals territorials. Què se n’ha fet d’aquests processos? Una investigació d’Amnistia Internacional, ‘Casos tancats, ferides obertes’ (9 de maig de 2012), conclou que els jutjats territorials han arxivat la major part dels casos, generalment amb suport de les fiscalies i sense cap investigació. A més, no han notificat a les víctimes, de manera exhaustiva, que assumien els casos, ni que els arxivaven, de manera que els han privat el dret de ser escoltades, o de presentar-hi recurs.
Amnistia Internacional considera que l’estat espanyol incompleix les obligacions internacionals respecte del dret de les víctimes a la justícia i també el deure d’investigar els crims de dret internacional comesos durant la guerra civil i el franquisme. Per això, la justícia espanyola es basa en múltiples impediments del dret intern: una errònia interpretació del principi de legalitat penal, la prescripció, la defunció dels culpables, la llei d’amnistia i la llei de memòria històrica. Per què són arguments erronis? Les desaparicions forçades són crims internacionals. Segons el dret internacional, no prescriuen. Encara que no hi hagi culpables vius, la investigació penal obliga a establir la veritat dels fets. A més, per damunt de tot, hi ha el dret de les víctimes de saber la veritat, digui què digui la llei d’amnistia. Cal recordar que, ara fa un any, les Nacions Unides van demanar a Espanya que derogués aquesta llei d’amnistia del 1977, car incomplia la normativa internacional en matèria de drets humans.
La querella argentina
Malgrat tot, a l‘Argentina, la justícia fa una gran passa contra la impunitat del franquisme. La jutgessa Servini de Cubría, acollint-se al principi de jurisdicció universal, ha obert una investigació a la qual cada dia se sumen més querelles, incloses una part de les que s’havien arxivat a l’estat espanyol. El procés va començar el 14 d’abril de 2010 amb dues querelles i, fins avui (gener del 2013), ha augmentat a 150. Amnistia Internacional aporta una dada important. L’any 2010, la jutgessa argentina va preguntar a l’estat espanyol si investigaven els crims del franquisme. En la resposta, la fiscalia sembla justificar que sí, però com que la immensa majoria dels casos han estat arxivats sense investigar res, AI afirma que la resposta espanyola no és certa. Ana Messuti, advocada de l’equip que porta la querella argentina, confirma que l’estat espanyol no ha rectificat aquesta resposta de la fiscalia, sinó que l’ha ratificada, i que la jutgessa, en un segon exhort, va sol·licitar dades concretes de víctimes i responsables: jutges, ministres, militars, guàrdies civils, falangistes i funcionaris de més cossos de l’estat.
Ana Messuti és advocada per la Universitat de Buenos Aires, on va començar la carrera docent en filosofia del dret. El 2011 es va doctorar a la Universitat de Salamanca amb una tesi sobre l’obligació de l’estat de perseguir penalment els crims internacionals (genocidis o crims contra la humanitat), que va obtenir el premi extraordinari de doctorat. Ja ha recorregut bona part de l’estat espanyol per a informar i aplegar casos. Quan li pregunto si a l’estat espanyol, per a les víctimes, les barreres socials i psicològiques que cal vèncer són més difícils que al seu país, reflexiona: ‘El temps no passa debades: la dictadura espanyola ha tingut molt més temps que no l’argentina per a deixar empremtes més profundes tant en l’àmbit polític com en l’entramat social i en els individus. Sí, crec que a l’estat espanyol va haver-hi i cal vèncer barreres més difícils, és a dir, més arrelades, però de cap manera insalvables. En molts casos, tant a l’Argentina com a l’estat espanyol, però tal vegada més en aquest darrer, ha calgut que la necessitat de justícia sigui transmesa d’una generació a una altra. I moltes vegades les generacions següents enarboren amb més força la lluita per la justícia, senten més fortament la indignació per la injustícia que aquells que la van haver de suportar.’
Segons ella, aquests són els perfils bàsics dels querellants: les persones que es querellen per familiars que foren assassinats per membres de Falange, durant la primera època de l’alçament contra la República, sense judici, simplement trets de casa i assassinats, en molts casos sense haver-ne pogut recuperar el cadàver. Així mateix, els familiars dels qui van ser sotmesos a judicis sumaríssims de tribunals de guerra o al TOP, i condemnats a llargs anys de presó o a mort. Alguns foren víctimes de les ‘sacas’ (van ser trets de presó per ser assassinats), sense tenir referències de les seves restes; molts afusellats foren abocats a fosses comunes. Entre els condemnats a molts anys de presó, hem d’incloure-hi els sotmesos a treballs forçats, autèntics casos d’esclavatge. També hi ha les mares i pares de nens robats, que s’han presentat individualment o representats per associacions.
Del franquisme tardà, es presenten com a querellants els familiars d’afusellats i assassinats, i els que han estat ells mateixos víctimes de presó i de tortures. La incorporació d’aquests darrers, les víctimes directes (tant en associacions, com individualment), ha estat determinant per a completar l’arc temporal de les querelles. ‘Si bé la querella es presenta per un període ben delimitat (17 de juliol de 1936 a 15 de juny de 1977), la victimització sol associar-se amb la primera època, i molts s’obliden que hi ha moltes víctimes del franquisme tardà que encara són relativament joves i que són ben presents en la lluita social. No tot en la recerca de justícia a l’estat espanyol és remoure el passat ni obrir velles ferides. Hi ha ferits que encara viuen, les ferides dels quals no han cicatritzat’, comenta Ana Messuti.
Víctimes del franquisme tardà
L‘abril del 2012, quatre ex-presos polítics van viatjar a Buenos Aires per a presentar querelles. Van anar-hi en nom de la Comuna de Presos del Franquisme i de Goldatu, l’homòloga basca, integrada en la Plataforma Basca per a la Querella Contra els Crims del Franquisme. Els representants són Manuel Blanco Chivite, ex-militant del FRAP, condemnat a mort, pena que li fou commutada, en els processos dels últims afusellaments de setembre de 1975; José Maria Galante (ex-LCR); i els ex-membres d’ETA-VI Assemblea Sabin Arana i Josu Ibargutxi, un dels vint-i-nou protagonistes de l’evasió de la presó de Segòvia, l’any 1976.
Entre els prop de cinquanta casos que llavors van presentar a la jutgessa argentina, hi ha el de l’activista del MIL Salvador Puig Antich, executat amb garrot vil, al març 1974; Humberto Baena i dos militants més del FRAP i els militants d’ETA Jon Paredes Manot, ‘Txiki’, i Otaegui, afusellats el setembre del 1975; vint dels anomenats ‘capellans bascs de Zamora’; un seguit de condemnats del procés de Burgos; Andoni Arrizabalaga, brutalment torturat i indultat de la pena de mort el 1969; els treballadors assassinats i ferits a Vitòria el 1976; els mariners del vaixell Udondo (Bermeo, Biscaia), els 42 tripulants del qual van ser afusellats a El Ferrol, el 1937, sense judici; els assassinats en manifestacions, o quan van ser detinguts; les víctimes dels bombardeigs i afusellaments de Sant Sebastià, etc.
La implicació d’aquesta generació de lluitadors antifranquistes ha donat un impuls definitiu a la querella. La seva presència posa en evidència els pactes de la transició i la impunitat establerta per la llei d’amnistia, confirmada per la llei de la memòria, que únicament declara els judicis franquistes d’il·legítims, sense que l’estat n’hagi d’assumir responsabilitats. Ells advoquen per una investigació en profunditat i la derogació de la llei d’amnistia. Jurídicament, demanen l’anul·lació dels judicis de la dictadura i el processament dels responsables de la repressió franquista.
En suport a la querella s’ha creat la xarxa ciutadana AQUA, que ja aplega (gener del 2013) més de cinquanta organitzacions, des de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i la Plataforma contra la Impunitat, passant per CNT, CGT, CCOO, ATTAC, Ecologistes en Acció, etc…. Les persones que no es poden presentar com a querellants però volen donar suport a la iniciativa també es poden manifestar. Ja hi ha cinc mil adhesions personals, i se n’han reunit unes mil més. A més, s’hi adhereix l’Ajuntament de San Fernando d’Henares, Madrid, i, a Euskal Herria, més de vint institucions forals i municipals: els ajuntaments de Vitòria, Arrasate, Elgeta, Ondarroa, Eibar, Otxandio, Sant Sebastià, Errenteria, Lezo, Gernika, Irun, Bermeo, entre més, i les Juntes Generals de Guipúscoa.
Els objectius són, a curt termini, que s’acompleixin les diligències que s’han sol·licitat: les declaracions a través de videoconferències, la recepció de denúncies als consolats i la presentació d’un escrit sol·licitant que determinades persones siguin encausades. A llarg termini, que siguin jutjats autors dels crims.
Epíleg
Aquests tres articles es van escriure el gener del 2013. Des d’aleshores, han passat coses prou significatives. A Vilaweb, hi trobareu l’actualitzaciódel procés:
A grans trets: ha augmentat considerablement el nombre de querelles i d’adhesions, tant personals com de col·lectius. S’ha presentat a la justícia argentina una llista d’encausats. L’estat espanyol ha impedit, dues vegades, que la jutgessa argentina pugui prendre declaració als querellants, per videoconferència. Amnistia Internacional ha demanat al govern espanyol que no hi posi entrebancs. ERC, Esquerra Plural, Amaiur i BNG demanen explicacions del ministre d’Afers Estrangers espanyol al congrés. A Catalunya, ha crescut el suport a la querella. Els ajuntaments de Rubí i d’Arenys de Munt ja n’han aprovat mocions de suport. ERC ha anunciat que presenta el cas de Lluís Companys i el de quaranta-quatre batlles del partit afusellats després de la guerra. També ha manifestat que posarà a votació, a tots els ajuntaments, una moció de suport a la via judicial argentina contra la dictadura. 
Martín Villa (segon per la dreta), ex-ministre i ex-governador civil de Barcelona, és un dels denunciats.
Nota de l’autor:  Aquest tema, acceptat pel Consell Assessor del suplement ‘Cultura/s’ de la Vanguardia, del qual jo formava part des del 2002, s’havia de publicar el febrer-març passat, en complir-se un any de la inhabilitació de Garzón. Havien de ser quatre pàgines del dossier d’apertura.
Després de tres mesos de silenci, la direcció de La Vanguardia ha comunicat la seva negativa a publicar-lo, oferint-se, però, a pagar-lo. No he acceptat cobrar per no publicar una informació, després d’haver compromès i entrevistat els seus protagonistes.
Entenent que aquest és un tema de màxima actualitat i que malgrat el temps passat és vigent del tot l’oferim ara als lectors.
X.M.

L’opinió de Carlos Siepoy

La querella argentina. Una història d’anada i tornada, per Carlos Slepoy
Tinc l’honor de ser un dels advocats de la querella argentina contra els crims del franquisme, com ho vaig ser en la que es va instruir a l’estat espanyol, amb el mateix propòsit, en relació amb els crims comesos per la dictadura argentina. 
Fins ara l’administració de justícia espanyola era la que havia treballat més exhaustivament en el camp de la justícia internacional. I, paradoxalment, l’administració de justícia espanyola és la que avui es nega, amb arguments fal·laços, a investigar els crims del franquisme i a jutjar-ne els responsables. [+ article] 

dijous, 24 d’octubre del 2013

MOBILITZACIÓ CONTRA LA LLEI WERT.


Donem un suport total a la vaga de la Comunitat educativa contra la LOMCE, hi ha moltes raons que ens fan expressar-ho així.
Hi ha dues coses que s' haurien de tenir en compte, abans de començar a fer una "nova" llei (i ja en portem massa de lleis i reformes inútils): respecte amb els que treballen en aquesta feina i les Comunitats afectades i no menystenir la dignitat de cadascú.
El PP pot aprovar el que vulgui legalment, gràcies a la majoria absoluta que li donen uns ciutadans espanyols que els voten. Bé, però malgrat la majoria absoluta no es pot legislar sense tenir en compte els que treballen en aquest camp ni els territoris on s' hauria d' aplicar aquesta llei. I això ho fan constantment. Això del respecte i la dignitat ho desconeixen...i així van.
Des d' aquest bloc de referències històriques, també recordem que la llei dóna la possibilitat que el Govern espanyol fixi el 100% de continguts en Geografia i Història a l' ESO (també a Catalunya, pels despistats). I això es carrega molts aspectes bàsics de la nostra societat.
Ells (els governs espanyols) van fixar durant segles el 100% de continguts i ja veiem els resultats: la gran majoria de catalans i catalanes desconeixen totalment la seva pròpia història. 




La comunitat educativa de tot el país es mobilitza contra la llei Wert

Sindicats de mestres i d'alumnes convoquen protestes contra la llei Wert · També s'hi afegeixen les federacions de pares
Tota la comunitat educativa, de zero anys fins a universitaris, d'estudiants a docents i pares, és cridada avui a participar en una jornada de vaga contra la reforma educativa impulsada pel ministre José Ignacio Wert. Convocada per la plataforma estatal de l'escola pública, la vaga també té el suport dels sindicats del país, que a més d'exigir la retirada de la llei protesten contra les retallades i les legislacions autonòmiques en matèria d'educació. 
El rebuig de la comunitat educativa a la llei Wert és total. Els sindicats alerten que fa perillar el sistema d'immersió lingüística i l'accés universal a l'educació.

dissabte, 19 d’octubre del 2013

MAS FA MOLT BÉ DE PLANTAR SORAYA A FOMENT.

No hem aplaudit mai les paraules ni els fets de CiU, però entenem que la posició que va prendre el President Mas en relació a l' acte de Foment, era l' adequada.
No es gaire seriós que, per part del PP, es tragui sempre la Constitució com a arma defensiva  i no es respecti en canvi els temes de protocol o altres termes judicials quan no els convé. Si ells van elaborar una escala, segons importància de càrrecs per a representacions, ara no s´ho poden saltar dient que això és una criaturada i una tossuderia de canalla. El Sr. Lucena s' ha deixat anar aquests dies també.

Doncs no, no és una criaturada. Tal com estan les coses, si el President de la Generalitat (sigui qui sigui) cedeix, haurà de cedir en tot.
Ahir a TVE hi va haver un aclariment sobre el tema que ens va sobtar, perquè era una consideració professional sense interpretació política (publicat avui a Nació Digital):

Julio César Herrero assegura que legalment i tècnica Mas "té tota la raó de plantar Soraya a l'acte de Foment"




El degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Camilo José Cela, Julio César Herrero, es va encarar ahir als tertulians espanyolistes de TVE que carregavan sense miraments contra la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, d'inassistir a l'acte de Foment perquè no n'era la màxima autoritat. César Herrero va assegurar llei en mà que Artur Mas tenia "tota la raó del món".

En el programa de debat i tertúlia de la televisió pública espanyola, La Noche 24 h,  tres tertulians -Antonio Papell, Graciano Palomo i Jesús Nieto Parado- acusaven Mas de tots els mals del món, de fins i tot, ser "independentista per fugir de l'Agència Tributària i de la fiscalia", pel fet d'haver plantat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria a la celebració de la Patronal Catalana.

César Herrero, presentat com expert en protocol, va fer lectura de l'article 9 del decret 2099/1983 que regula les normes de protocol institucional per sentenciar "que tècnicament i jurídica Mas té tota la raó". Unes paraules que van generar irades reaccions dels seus companys de taula. El periodista no es va arronsar i va acusar al "govern espanyol de provocar la polèmica". "Sinó és el president espanyol o el rei és el president de la Generalitat qui presideix, la vicepresidenta només pot estar per sobre si hi ha una delegació expressa del president espanyol, que no és el cas", va argüir César Moreno davant la tensió continguda dels tertulians.

 

diumenge, 13 d’octubre del 2013

Beatificacions de la Conferencia Episcopal Española.

Aquests dies hi ha hagut una certa disputa mediàtica sobre els actes del 12 d' octubre amb grans mostres de teatralitat per part de la Sra. Camacho i del Sr. Rivera, que no sabem si volien fer una prova de força per "equilibrar" la sortida al carrer dels participants a la Via Catalana de l 11-S.
Si era així, han sortit escaldats. La "majoria silenciosa" (que ells reclamaven com seva) només eren unes 50.000 persones.
A més d' aquesta polèmica n' hi ha hagut una altra més diluida: les beatificacions a Tarragona de la Conferència Episcopal Española, casualment el dia de la "Hispanidad".

Sr. Batlle de Tarragona, quins són els criteris per decidir acceptar ser la seu d' aquestes beatificacions?


Més de mig miler de manifestants a Tarragona contra les beatificacions

La manifestació contra el feixisme i les beatificacions de Tarragona ha aplegat aquest dissabte més de mig miler de persones. La marxa ha recorregut la Rambla Nova, i l'avinguda Prat de la Riba, i ha acabat a la plaça Ponent. La intenció era arribar a la Tarraco Arena Plaça, però els organitzadors no van rebre l'autorització perquè a la mateixa hora s'hi feia un dels actes previs de les beatificacions. 

Al final de la manifestació, els participants s'han estirat a terra en record de les víctimes de la repressió franquista.
L'actor tarragoní Oriol Grau ha estat l'encarregat de llegir el manifest, on es denuncien els privilegis de l'Església en plena crisi econòmica. També hi ha hagut crítiques a l'Ajutament i al batlle de la ciutat per donar suport a les beatificacions.

dissabte, 5 d’octubre del 2013

CASTOR: TANCAMENT ARA. EL PERILL ÉS GRAN I POT SER NUCLEAR.

L' anomenat Projecte Castor ens preocupa molt. Ens peocupa per moltes raons, per raons econòmiques, socials, mediambientals, per la manca de seguretat i respecte a la població de l' entorn que hi ha SEMPRE en aquests macro-projectes i especialment, MOLT ESPECIALMENT, perquè els sismes de 3 i 4 (el més alt de 4,2) s' estan produïnt a uns 65 km. de la Central Nuclear de Vandellòs i a uns 87 km. de les Centrals d' Ascó.
Sembla que a cap dels "nostres governants" se' ls hi havia acudit això, o potser sí, però qui mana és el benefici d' una gran empresa que es diu ACS i que tot i que també construeix la línia 9 del metro de Barcelona i molts trams dels AVEs, té un gran deute. On van els beneficis? On s' acaba la voracitat d' aquesta gran empresa? On queda la seguretat de les persones?
Hem llegit diferents aportacions interessants, ens quedem amb un article d' Ecologistes en Acció, que juntament amb altres entitats ecologistes i entitats veïnals van oposar-se a aquest projecte (no són oportunistes de darera hora):

Actuant a cegues en el subsòl

facebookShareShare on twitterShare on emailShare on printMore Sha
Ja l’any 2008, Ecologistes en Acció va presentar al·legacions per exigir la paralització del Projecto Castor. Es va argumentar llavors que l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte minimitzava els riscos derivats del mateix, que no es va garantir la participació ciutadana en el període d’exposició del projecte i que es registrava una manca de seguretat en la seva execució. Els arguments cobren encara major vigència amb l’alarmant increment d’activitat sísmica a la zona. Els interessos econòmics no justifiquen la temeritat amb la qual s’ha actuat, ni poden servir com a argument de futurs projectes.
Malgrat els coneixements sobre la naturalesa del subsòl assolits en els últims decennis, gràcies a la geologia del petroli, encara existeixen importants llacunes científiques sobre la física de sòlids i el comportament tectònic dels materials confinats del subsòl i encara estem totalment desarmats en la nostra capacitat per controlar els possibles efectes, a curt i mig termini (ex. activació de falles ocultes o dormides, per l’efecte dominò dels microsismes, etc).
Com a mostra d’aquest desconeixement estan els moviments sísmics associats a les operacions d’injecció d’aigua per fraccionar la roca del subsòl i obtenir gas, operacions conegudes com a fracking (fractura hidràulica). Aquestes operacions han revelat que el comportament de les roques en el subsòl està lluny de ser comprès i menys encara que pugui controlar-se els efectes derivats dels canvis que provoquem en les característiques físic-químiques del subsòl.
S’ha actuat amb massa lleugeresa en repetides ocasions. Cada vegada es té més certesa que les extraccions massives d’aigua en l’aqüífer de Lorca van estar entre les causes principals del terratrèmol que va arrasar aquesta ciutat l’any 2011. De la mateixa manera, en les últimes al·legacions al projecte de prospeccions de gas en el Mar d’Alborán, s’ha assenyalat la possible creació de moviments de sediments en canons submarins, que segons estudis de l’Institut Español d’Oceanografia, podrien fins i tot arribar a provocar un tsunami en el litoral.
“Sabem com iniciar terratrèmols, però encara estem lluny de saber com controlar-los”, deia el geòleg francès Philippe Avouac. Per aquesta raó evident, és necessari evitar-los i deixar d’actuar a cegues en el subsòl.
En els projectes de prospeccions petrolíferes, com el de Canàries i la Costa Brava, en els plans de fractura hidràulica, com els que podrien afectar de nou a Cataluña i la Comunitat Valenciana, s’ha d’aplicar, com a mínim el principi de precaució. Un principi que portaria a prescriure una paralització cautelar de totes les operacions que suposin canvis en la física de sòlids del subsòl, com les injeccions d’aigua o de gas, com és el cas que ens ocupa, en el Delta de l’Ebre.
Ecologistes en Acció recorda que s’haurien de centrar els esforços en el desenvolupament de les energies renovables, en l’increment de la seva eficiència i en la progressiva disminució de les energies brutes i perilloses, de les quals tenim una alta dependència de l’exterior. El risc de moviments sísmics és un més dels arguments per apostar per les renovables.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

L' ONU RECLAMA QUE S' INVESTIGUIN ELS CRIMS DEL FRANQUISME.

Aquesta noticia de Nació Digital és interessant històricaemnt perquè pot obrir finalment el procès que va tancar en fals la Llei d' Amnistia del 1977.

L'ONU reclama a Espanya que investigui els crims del franquisme 

Nacions Unides demana formalment a Rajoy que derogui la Llei d'Amnistia de 1977


El llavors príncep Joan Carles de Borbó amb el dictador Francisco Franco. Foto: AHN L'escàndol històric que ha suposat el vel sobre la cara fosca del franquisme podria acabar-se aviat. L'Organització de les Nacions Unides ha demanat formalment al govern de Mariano Rajoy que derogui la Llei d'Amnistia de 1977 per tal d'investigar amb "urgència" les desaparicions i els crims comesos durant el franquisme.

L'ONU va enviar una comissió d'experts per conèixer com s'estaven investigant les desaparicions i les morts registrades durant la llarga repressió posterior a la Guerra Civil.

L'ONU veu "lamentable la impunitat dels casos de desaparicions forçades perpetrades durant la dictadura feixista". En aquest sentit l'organització admet que no hi ha capo "investigació penal efectiva en curs ni cap persona condemnada", assegura la demanda.