dilluns, 29 d’abril del 2013

CAPITALISME GLOBALITZADOR: MORTS LLUNYANS, PERÒ NO ALIENS.


El que ha passat aquests dies a Bangla Desh és una mostra més (si cal) del sistema econòmic salvatge que respirem cada dia.
però sembla que calgui que hi hagi una gran tragèdia per a que hi posem més atenció i en parlin els mitjans de comunicació.
Ahir es van sentir noms d´empreses que no se solen sentir només que per demostrar els molts beneficis que tenen. Fins i tot es va parlar com a distribuidor de El Corte Inglés. Fa uns anays potser hauria estat impossible aquesta dada.
Com diu l´article de Nació Digital: els morts són llunyans, però no aliens.

Samarretes que maten

El deliri del capitalisme ha deixat al descobert totes les 
vergonyes a Dacca, Bangladesh, amb l'esfondrament d'un
edifici on hi treballaven tres mil persones, la majoria dones joves.
Hi ha uns 400 morts i un miler més han estat declarats desapare-
guts. Les condicions de treball són fàcilment imaginables.

Tots aquests morts són llunyans, però no aliens. Gens.
Resulta que un dels propietaris és un tal David Mayor, de Reus,
que, a més,  es dedica professionalment a la deslocalització d'in-
dústries cap al Tercer Món a través d'una empresa anomenada 
Textile Audit Company, radicada a l'Eixample de Barcelona.
Segons algunes ONG's, els clients principals d'aquesta indústria
a Bangladesh són marques de primer nivell com Mango,
C&A, KIK o Wal-Mart. La premsa internacional també ha
citat contractes amb distribuïdors com El Corte Inglés i al lloc de
 la tragèdia s'hi  han trobat etiquetes de Tex, de Carrefour.

En definitiva, estem vinculats a aquells morts pel fil del c
onsum.
 Portem les samarretes que feien aquelles dones i passegem per
les ofertes de les marques que deixen exhaustos aquells països.
 Les empreses se'n van  allà i ens deixen l'atur aquí, això sí,
oferint-nos samarretes de marca que deixen marges molt interessants...
Hem de ser capaços de dir prou.

dissabte, 20 d’abril del 2013

MARXA ANTINUCLEAR A COFRENTS (PAÍS VALENCIÀ).

Uns amics ens envien la convocatòria de la Marxa antinuclear a Cofrents (País Valencià) de demà diumenge:

Aquí teniu el text:

El 21 d'abril: Marxa Antinuclear a Cofrents



Com en aquests últims anys, la Plataforma Tanquem Cofrents torna a organitzar la Marxa Antinuclear a Cofrents, que tindrà lloc el diumenge 21 d'abril.

La Marxa partirà a les 11.30 h des de la població de Jalance (a uns 4,5 km de la central nuclear), des de davant de la piscina municipal, al costat de la carretera nacional N-330.

Enguany hem de celebrar que ja hi ha una central nuclear menys a Espanya, però continuen havent-hi motius per a la preocupació i la reivindicació del tancament de totes.

Us animem per tant a unir-vos a aquesta marxa.

Per a les persones que assistiu des de València i rodalia, hem de dir-vos que hi ha autobusos gratuïts que eixiran a les 9:00 h de la plaça d'Espanya, concretament al costat de la parada Espanya-Ermita de les línies 2 i 80 de l'EMT.

Després de la marxa anirem a menjar junts (qui vulga) a una casa rural de la zona. Per descomptat, cadascú pot portar-se el seu propi menjar, però hem negociat un menú comú a preu reduït. És important que qui vinga amb l'autobús i/o vinga a menjar el menú s'apunte enviant un correu a l'adreça tanquemcofrents@gmail.com abans del 18 d'abril perquè puguem contractar la logística necessària.

Ens veiem en la marxa.

dissabte, 13 d’abril del 2013

RUTA HISTÒRICA PELS PUNTS EMBLEMÀTICS DEL 1714

L´any vinent farà 300 anys del 1714, es preparen actes a garebé tots els pobles i ciutats de Catalunya. També es prepara un itinerari històric:

Una ruta unirà els punts emblemàtics del 1714

Deu municipis de tot Catalunya recordaran els fets destacats de la Guerra de Succesió

Representants de deu municipis visiten el mercat del Born amb Miquel Calçada Foto: Govern

Deu municipis catalans constituiran l'espina dorsal de la Ruta 1714 oficial, un recorregut per una seixantena de monuments històrics destacables de la Guerra de Successió que s'inclourà en els actes del Tricentenari.

La ruta inclourà com a punts destacables el Centre Cultural del Born de Barcelona; el Castell de Cardona (Bages); la Universitat de Cervera (Segarra); el Turó de la Seu Vella de Lleida (segrià); la casa natal de Rafael Casanova a Moià (Bages); la Torre de la Manresana als Prats de Rei; (Anoia), Torre de la Manresana; el Museu de Sant Boi de Llobregat, l'església de Sant Baldiri i la tomba de Rafael Casanova a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat); Castellciutat a la Seu d’Urgell (Alt Urgell); el castell de Talamanca (Bages) i l'ermita de Sant Sebastià a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona).

La confecció d'aquesta ruta ha estat el motiu principal mantingut aquest dijous pels representants territorials dels deu municipis amb el comissari de la commemoració, Miquel Calçada. La trobada ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya amb la presència del director del Museu d’Història de Catalunya i responsable d’exposicions del Tricentenari, Agustí Alcoberro, i altres agents implicats en el projecte. Abans de la reunió els assistents han visitat el Centre Cultural del Born, un dels enclavaments principals de la ruta.

La ruta 1714 oficial en els seus vessants cultural, històric, nacional i turístic ha de permetre posar en coneixement de tothom i revaloritzar el patrimoni, els escenaris, els monuments, els fets històrics i els personatges del període de temps en què transcorre la Guerra de Successió.

dimarts, 9 d’abril del 2013

QUÈ PRETENEN A TV3, CATALUNYA RÀDIO, ETC. ?

Aquests dies han augmentat les protestes per les retallades a Catalunya Ràdio i l´ACN. Costa creure que els mitjans públics catalans (prou solvents i ben valorats) siguin una rèmora per al país.
Tenim en compte que representen un percentatge molt petit dels pressupostos generals, per tant pensem que hi ha uns objectius inconfessables: la privatització i l´espanyolització i el buidat de continguts d' aquests mitjans.
El temps ens dirà qui tenia raó. Nosaltres no ens empassem que es retalli per raons econòmiques.    

Protestes a Catalunya Ràdio i a l'ACN contra les retallades




Els treballadors de l'ACN expliquen a la vice-presidenta Ortega els motius de la vaga (article aparegut a Vilaweb).
Els treballadors de Catalunya Ràdio i els de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) protesten avui contra les retallades previstes en ambdós mitjans. I ho fan de manera molt visible. Aquest matí, uns quants treballadors de l'ACN, que avuo fan vaga, han esperat la vice-presidenta del govern Joana Ortega a la porta de l'hotel Palace, on hi fa una conferència, i han desplegat una gran pancarta contra la retallada prevista a l'ACN. Els treballadors han conversat breument amb Ortega per explicar-li els motius de la vaga. Ortega s'ha compromès a estudiar el cas de l'ACN.
Per una altra banda, treballadors de Catalunya Ràdio ja van instal·lar ahir a la nit una vintena de tendes de campanya davant de la seu de l'emissora, a l'avinguda Diagonal de Barcelona, uns quants treballadors hi han passat la nit. Aquesta és una de les protestes que han preparat els treballadors de la ràdio en protesta per l'acomiadament d'aquí poques setmanes dels corresponsals territorials.
Els treballadors acampats han rebut el suport d'altres companys, a més de la presència de músics, com Feliu Ventura i Caïm Riba, de Pastora; el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego i el diputat de la CUP, David Fernàndez. La protesta, que s'acabarà aquesta tarda a les 16.00, es pot seguir a Twitter amb l'etiqueta #totssomcatalunyaràdio.

Pel que fa a l'ACN, els treballadors fan vaga avui (de 00.30 a 00.30) contra les retallades de personal anunciades per la direcció i per pressionar l'empresa perquè accedeixi a negociar. Tot i que l'assemblea de treballadors havia decidit inicialment fer una aturada de dos dies, la plantilla va optar divendres per reduir-la a una sola jornada a l'espera que la direcció comuniqui les xifres exactes de la retallada i les conseqüències.
Després de l'acte de mediació al Tribunal Laboral de Catalunya, la direcció de l'empresa s'ha compromès a transmetre tota la informació necessària i convenient, així com també els documents i les mesures que s'hagin d'implantar.

Amb tot, els treballadors consideren que el pas de la direcció ha estat insuficient per desconvocar la vaga, perquè encara no hi ha un compromís d'obrir un marc de negociació necessari en aquestes situacions. És per això que s'ha decidit, per majoria àmplia, mantenir la primera jornada de protesta, amb accions durant tot el dia.
Entre d'altres iniciatives, hi haurà presència de la plantilla en les executives dels partits polítics. A més, la plantilla se sumarà a la protesta convocada pels companys de Catalunya Ràdio.

 La vaga és conseqüència de l'anunci, fa deu dies, d'un ajust important del pressupost que la Generalitat destina a l'ACN.
El seguiment de la vaga es pot fer a Twitter amb l'etiqueta #TotssomACN i a través del bloc de la protesta.