diumenge, 24 de març del 2013

A L´ARGENTINA DEMANEN LA DETENCIÓ DE 9 PERSONES RELACIONADES AMB EL FRANQUISME.


 Video penjat a Vilaweb. 
A l´Argentina han demanat la detenció de 9 persones relacionades amb el franquisme. És un nou punt de reflexió per a pensar perquè això no es va poder fer mai a l´Estat espanyol, perquè hi ha molts familiars que encara no saben ara on són enterrats els seus familiars o senzillament perquè s´ha permés a Espanya que aquesta etapa tan trista de la història no s´hagi tancat bé i s´hagi tancat tapant totes les dades (amb la complicitat de molts que es diuen a ells mateixos "demòcrates").
Estem convençuts que la gran majoria només volen (i volem tots) claretat i veritat d´aquesta etapa històrica i deixar les coses clares per una veritable memória històrica.





Una d' aquestes 9 persones és Martin Villa (el segon a la dreta de la foto).

dijous, 21 de març del 2013

MISSATGE A LES ELITS: INDEPENDÈNCIA INEVITABLE.

Us pengem un article de Vilaweb d´avui, pensem que pot tenir el seu interès per les reflexions fetes, però també pels ponents (Col.lectiu Wilson) i pel lloc on es feia (Cercle d´Economia). 


Autor/s: Josep Casulleras Nualart

Missatge a les elits: la independència és viable i inevitable

El Col·lectiu Wilson es presenta al Cercle d'Economia exposant els arguments per un estat propi
'El moviment independentista va de baix a dalt, del carrer al Cercle. I la funció de les elits és facilitar allò que és inevitable. Hi ha vibracions, hi ha neguit… Però hem de fer un esforç per permetre que això sigui possible'. Aquest és el missatge que el professor Carles Boix ha adreçat en nom del Col·lectiu Wilson als representants de les elits econòmiques i polítiques del país que s'han aplegat al Cercle d'Economia per escoltar els arguments d'aquest grup de prestigiosos professors universitaris. S'han presentat en públic enmig d'una gran expectació i desplegant tots els arguments per demostrar a un auditori tradicionalment renuent que el procés d'independència és viable i necessari.
'És un dels dies que ho he vist més ple, això', deia el president del Cercle d'Economia, Josep Piqué, al començament de l'acte, on s'han vist cares conegudes com la del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; la del president d'Abertis, Salvador Alemany; la del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell; i la de l'ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, que fins i tot ha intervingut per deixar clar que els països petits, com seria una Catalunya independent, són viables econòmicament. I ha enumerat cinc casos que ho demostren: Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia i Eslovènia.

'No són cap argument, però són una experiència que diu que això es possible. Val la pena que ens ho estudiem. La independència és una cosa molt seriosa', ha dit Pujol en el torn de preguntes, al final de l'acte.
'Cap país no ha demanat de tornar a Espanya'

De fet, els integrants del Col·lectiu Wilson han aportat seriositat, rigor i dades als empresaris i polítics que se'ls escoltaven expectants. Pol Antràs (Harvard), Carles Boix (Princeton), Jordi Galí (CREI, UPF, Barcelona GSE), Gerard Padró (London School of Economics), Xavier Sala i Martín (Columbia) i Jaume Ventura (CREI, UPF i Barcelona GSE) han començant desmuntant les mentides i les afirmacions falses que s'han fet córrer contra la independència de Catalunya.

'Si fos una bogeria crear un país nou, per què se'n continuen creant? Per què no se'n penedeix ningú? Cap país no ha demanat de tornar a Espanya', ha dit Jordi Galí, que ha posat més exemples d'afirmacions sense fonament. 'Per què hi hauria d'haver una caiguda brutal  de les exportacions? Per què? L'única raó seria que deliberadament els països europeus posessin unes barreres que no existeixen per a cap altre país, ja sigui de la UE o no, al moviment de mercaderies i de persones. Per què ho farien? Com a càstig? Per quin motiu?'

I ha continuat: 'Els bancs catalans perdrien liquiditat i l'accés al BCE en cas que Catalunya volgués mantenir-se en l'euro, diuen alguns. Si el Citibank americà, l'UBS suís i el Barklays anglès ho poden fer, per què els catalans, pels mateixos mitjans, fins i tot fora de la UE i de la zona euro, no haurien de poder accedir a liquiditat com tants altres?'
Sala i Martin: 'Si marxem ens podrem negar a pagar-los'

Xavier Sala i Martin ha continuat desmuntant arguments catastròfics sobre la independència de Catalunya, i ho ha fet en una intervenció carregada d'ironia, rebuda amb rialles i somriures per bona part dels assistents al Cercle d'Economia, però escoltada amb un posat molt seriós per part del seu president, Josep Piqué, que presidia la taula de ponents.

Sala i Martin ha recordat que en aquest mateix espai, només una setmana abans, es van abocar arguments apocalíptics sobre la independència de Catalunya, per part de l'Instituto de Estudios Económicos de Madrid. El professor de Columbia ha demanat que es posi a la balança 'la catàstrofe de marxar i la catàstrofe de quedar-nos'. I ha respost així a aquells arguments: 'Haureu de pagar el deute si marxeu!, diuen. I si ens quedem, qui collons l'haurà de pagar? Com a mínim, si marxem hi haurà la possibilitat de negar-nos a pagar.' I ha afegit: 'Diuen: us quedareu sense crèdit internacional! Si no en tenim, ara!'

Més respostes: 'Si marxeu d'Espanya –amenacen-- us quedareu fora d'Europa durant tres  generacions! I què passa si ens quedem a Europa? Potser l'espectacle de Xipre ens hauria de fer reflexionar sobre la bellesa d'estar a Europa. Europa pot ser un bastió de democràcia i llibertat. Però potser també ho és Suïssa, on gràcies als vots de la gent limiten els bonus als banquers'.
Un estalvi de 1.800 euros per persona i any
L'estat propi és una oportunitat, ha explicat Jaume Ventura, que ha posat xifres a la balança entre el cost i la despesa que implicaria per a Catalunya tenir un estat i mantenir-ne l'estructura. Per fer-ho, ha esgrimit l'estudi elaborat per Núria Bosch i Marta Espasa sobre quant costaria tenir un estat català.

'Diu que si volem replicar exactament l'estructura de l'estat espanyol això ens costaria 383 euros per persona i any. I això, suposant que volguéssim mantenir les mateixes ambaixades, el mateix nombre de canons, etc.' Aquest seria el cost per cap, ha dit Ventura. Però això ho ha contraposat a l'estalvi que significaria no ser dins l'estat espanyol, eliminant el dèficit fiscal anual, comptabilitzat en uns 16.000 milions.

'Els catalans paguem per persona i any 2.251 euros en excés de contribució a l'estat espanyol. De 100 euros que paguem en impostos, només 57 es gasten a Catalunya. Per què aportem aquests diners extra? No perquè tinguem pensions més baixes que a Espanya. La prestació de desocupació també és la mateixa. L'explicació del dèficit és que a Catalunya no s'inverteix en infrastructures. Tenim l'estoc de capital públic més baix de Catalunya.'

I què podríem fer, amb això que ens estalviaríem, que són 1.868 euros? 'Amb un terç d'aquests diners, aturaríem les retallades, amb 500 euros d'aquests 1.868 passaríem a ser el sisè país amb més inversió en el sector educatiu, i amb 550 euros per persona i any dels que ens estalviaríem seríem el tercer país a Europa en inversió en recerca i desenvolupament.
Una gran oportunitat de canviar les regles del joc

I vist això, la pregunta que el professor Ventura es feia era: 'Què triaríem? Quin tàndem volem? Espanya i Europa o Catalunya i Europa? Podríem triar. L'estat català seria igual d'eficient o ineficient que l'estat espanyol. No seríem ni millors ni pitjors. Però tenir un estat propi serà una gran oportunitat de canviar regles del joc. Tindrem una ocasió única de fer lleis pròpies, crear riquesa i fer regeneració democràtica, i tenir una administració amb criteris de gestió empresarial. Seria un oportunitat de corregir.'

El 'procés òptim' cap a la independència
Aquestes son les oportunitats que ofereix, segons els membres del Col·lectiu Wilson, el procés d'independència. Però el camí per a arribar-hi no és fàcil, des d'un punt de vista diplomàtic. 'A mi m'ha tocat ballar amb la més lletja', deia Carles Boix amb el seu mig somriure irònic. En efecte, li tocava parlar de la complexitat d'aquest camí.

Segons Boix, la no-regulació del principi d'autodeterminació en casos com el català o l'escocès en el dret internacional no equival a la prohibició. I, de fet, hi ha jurisprudència que ho avala, amb el precedent més clar de la sentència del Tribunal Suprem canadenc en el cas del Quebec: respon que la constitució del Canadà no és una camisa de força. I que per a exercir l'autodeterminació només es necessita una pregunta clara i una majoria suficient.

'Tenim un espai flexible per a poder fer pacíficament el procés, per a portar el vaixell on la gent vulgui', conclou Boix. I dibuixa quin seria el procés òptim: que es permetés de fer un referèndum, 'en què s'expressaria de manera legal l'opinió i s'obriria un procés de negociació, de reconeixement internacional, amb un repartiment d'actius i de passius amb Espanya, amb el reconeixement per part dels organismes internacionals… Això minimitzaria costos a tothom: a Catalunya, Espanya, la UE i les multinacionals…'.

Però Espanya s'hi oposa, i això, recorda Boix, pot endarrerir el procés. No ha sabut dir quant de temps el podria endarrerir, però sí que té clar que el moviment creix, que és imparable, i que 'va de baix a dalt', des dels carrers plens de gent de l'Onze de Setembre fins a l'auditori del Cercle d'Economia ple de patums, a les quals Boix expressa: 'Cal permetre que això sigui possible.'
 

dissabte, 16 de març del 2013

Sobre els feixistes i torturadors espanyols.


 Com sempre, bon article d´en Xavier Montanyà.

Bona lectura.

Seran jutjats els feixistes i torturadors espanyols?

L'equip d'advocats encarregat de les querelles pels crims de lesa humanitat comesos a l'estat espanyol del 1936 al 1977 és a Buenos Aires, on col·labora amb els tràmits del procés obert per la jutgessa Maria Servini de Cubría. Ja ha arribat a tres-cents el nombre de querellants contra la repressió franquista. I la xifra sembla que va creixent. Aquests dies, la jutgessa rebrà una petició perquè uns tres-cents franquistes denunciats en les querelles siguin encausats. Són membres de la policia i de la Brigada Político-social, de la guàrdia civil i de més estaments, com ara la judicatura i el govern espanyols. Entre els futurs possibles encausats hi ha l'ex-ministre, ex-governador civil de Barcelona, ex-senador i ex-gairebé de tot Rodolfo Martín Villa. El policia de la BPS Juan Antonio Rodríguez Pacheco, 'Billy el Niño', i José Utrera Molina, l'únic ministre viu del govern que va donar el vist-i-plau, o 'enterado', a l'execució de  Puig Antich.


Utrera Molina, sogre de l'actual ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, i membre de la Fundación Francisco Franco, va ser nomenat, el 1974, 'ministro secretario general' del Movimiento per Carlos Arias Navarro, el 'carnicerito de Málaga'. Les seves intervencions en la premsa o a Intereconomía van en la línia de sempre. No se n'amaga pas: les seves memòries duen per títol 'Sin cambiar de bandera'. Manté i defensa que Franco no era totalitari i creia en la democràcia, i que aquesta imatge cruel que se n'ha escampat prové de la literatura contrària. Recentment, publicava a l'ABC un article sobre Catalunya en què afirmava: 'Em dol ara, al cap de tants anys, la criminal actitud dels actuals governants catalans, que possiblement no poden recordar tanta gent com vaig conèixer personalment que, amb arrels catalanes, havia defensat fins a morir el sentit d'Espanya, havia nodrit amb efectius nombrosos la gloriosa División Azul i havia mantingut un clamor de lleialtat quan existien alguns silencis precursors d'una dolorosa negació.'


Billy el Niño és denunciat com a torturador en més d'una dotzena de querelles, i Rodolfo Martín Villa en la del cas dels cinc treballadors morts a trets a Vitòria, l'any 1976, quan era ministre de Relacions Sindicals. Tots són noms d'alts responsables del règim, i la transició ha permès que, en democràcia, continuïn vivint i treballant amb impunitat total. No fa gaire, la premsa n'ha denunciat un exemple ben clar. Emilio Hellín Moro, l'ultradretà que l'any 1980 va matar la jove Yolanda González, de dinou anys, continua treballant per a les forces de seguretat de l'estat.


Paral·lelament, l'Audiència de Barcelona ha pres una decisió històrica: ha admès a tràmit una querella presentada per Altra Italia contra oficials de l'exèrcit italià, pels bombardaments de la ciutat durant la guerra civil. És increïble que puguin ser jutjats els italians que hi van col·laborar i no els franquistes revoltats que donaven les ordres. La Mesa de Catalunya d'entitats memorialistes dóna suport a Altra Italia, i també a la querella argentina, tot esperant de reunir-se amb l'equip d'advocats quan tornin de Buenos Aires, per tal de valorar la possibilitat d'una implicació més activa. La xarxa AQUA (Apoyo Querella Argentina), que ja aplega més de cinquanta associacions, s'ha posat en contacte  amb els partits catalans d'esquerres, per tal d'informar-los de l'estat de la qüestió i temptejar futures adhesions. CCOO i CGT ja formen part de la xarxa, de fa temps. A més, la CGT hi participa com a querellant, amb una denuncia pel treball esclau, del qual es van beneficiar tantes empreses addictes al règim.

dimarts, 12 de març del 2013

J. BILBENY: "COLOM ERA CATALÀ. PROVES I RAONS."





L'Institut Nova Història es plau convidar-vos a la conferència :

"Cristòfor Colom era català. Proves i raons"
Conferència a càrrec d'en Jordi Bilbeny
Dimarts, 12 de Març del 2012
a 2/4 de 6 de la tarda

Teatre Zorrilla (C/ Canonge Baranera, 17 - Badalona)

Organitza: Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran

dilluns, 4 de març del 2013

A SUÏSSA ES FAN REFERÈNDUMS PER COSES IMPORTANTS, MENTRE A ESPANYA FALSEGEN ELS NÚMEROS ECONÒMICS..

Suïssa aprova en referèndum l’abolició dels salaris abusius

Vilaweb. El 67,9% dels suïssos voten perquè els accionistes de les empreses cotitzades puguin vetar les retribucions que s'assignin a sí mateixos els directius
Suïssa ha aprovat en referèndum que els accionistes de les companyies cotitzades puguin forçar una votació i vetar les retribucions que s'assignin a sí mateixos els directius de l'empresa. Hi han votat a favor el 67,9% dels ciutadans que han participat al referèndum, mentre que el 32,1% s'hi ha oposat.
La proposta, que tindrà forma d'esmena constitucional, ha estat aprovada després de set anys de campanya encapçalada per l'antic empresari i polític Thomas Minder, encara que la norma final aprovada prèviament pel parlament rebaixa la proposta original.
Els accionistes tindran veu en les retribucions convencionals, però també en els bonus de benvinguda i de final de relació que habitualment reben els alts directius. A més, obliga l'empresa a informar els accionistes de tots els préstecs que es concedeixin als directius.
Si els dirigents empresarials incompleixen els límits imposats per la junta general d'accionistes de la seva empresa, poden ser condemnats fins a tres anys de presó. Tant el govern suís com les patronals s'oposaven a la iniciativa.