diumenge, 23 d’octubre del 2011

LA FEDERACIÓ DE VEÏNS DE BARCELONA ES VA SOLIDARITZAR AMB ÒMNIUM CONTRA L´AUTORITZACIÓ DE LA CONCENTRACIÓ FEIXISTA.


La FAVB es va solidaritzar amb Òmnium per la manifestació convocada per la Falange davant la seva seu i autoritzada pel Departament d'Interior de la Generalitat. La convocatòria feixista volia actuar contra l'entitat per la seva condició catalanista, 'un cau de paràsits i separatistes', segons els convocants. La federació d'associacions de veïns de Barcelona denuncià que 'la marxa s'inscriu en el marc d'una reactivació de la presència de l’extrema dreta', i denuncia la tolerància envers aquestes expressions.

Per la seva banda, l'esquerra independentista de Barcelona deplora que 'el Departament d'Interior hagi autoritzat una concentració de caire feixista a la porta de la seu d'Òmnium Cultural. Cal recordar, també, que el 12 d'octubre la passivitat del govern va fer possible una concentració feixista a Montjuïc i un concert neonazi al Poblenou, i pocs dies abans un acte de Plataforma per Catalunya a la plaça de Sant Jaume.'

diumenge, 16 d’octubre del 2011

EL FILL DE L´AGENT QUE VA DETENIR COMPANYS, CEDEIX EL FONS DEL SEU PARE A L´ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA.


El fill de l'agent que va detenir Companys cedeix el fons del seu pare a l'Arxiu Nacional

El fill de Pedro Urraca, l'agent de la policia franquista que va detenir i deportar el president Lluís Companys, ha cedit el fons del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fet ha estat possible després d'un treball d'investigació de la periodista d''El Temps' Gemma Aguilera, que fa uns mesos va tenir accés a un fons de 15 dietaris (escrits entre 1922 i 1948, amb una pàgina dedicada al president), 40 fotos (inclosa la que Urraca va fer a Companys a la frontera d'Hendaia), fitxes policíaques del seu pas per Brussel·les i documents personals. Segons Aguilera, Juan Luís Urraca cedeix el fons com un 'gest de generositat i en bona part com a reparació moral a Catalunya, i per l'alt valor històric'.

Juan Luís Urraca va conservar durant molts anys una caixa plena de papers que havia recollit del pis de la seva mare, a Madrid, quan ella va morir. No la va obrir mai fins el juny passat, quan la periodista d''El Temps' Gemma Aguilera va aconseguir trobar-s'hi i li va demanar si conservava algun tipus de documentació sobre el seu pare, Pedro Urraca, l'agent de la policia franquista que va detenir i deportar el president Lluís Companys.

Juan Luís Urraca va creure que el seu pare era un simple diplomàtic de carrera fins que, un cop mort, va trobar entre els seus objectes personals el llibre 'La trágica muerte de Companys', de Joan Llarch, amb la foto d'un home com a punt de llibre. La instantània l'havia presa el seu pare al president Companys en el pas fronterer d'Hendaia després de detenir-lo, l'any 1940.

Aguilera portava temps darrere el cas, la primera pista del qual havia estat una esquela de Pedro Urraca en el diari 'ABC'. La data de la mort de l'agent -14 de setembre del 1989- era una de les dades més importants de la investigació ja que "les lleis espanyoles d'arxius impedeixen consultar l'activitat dels funcionaris fins que no han passat 25 anys de la seva mort o, si no se sap, 50 anys des que es té l'última referència en un document oficial", ha explicat la periodista.

Aquella caixa conservada durant anys pel fill de l'agent va resultar ser un valuós tresor històric: incloïa 15 dietaris personals de Pedro Urraca escrits entre el 1922 i el 1948; 40 fotografies de l'agent "d'un alt valor, perquè per primera vegada es pot posar cara a aquest home", ha matisat Aguilera; fitxes policials de l'època durant la qual va estar a Brussel·les, i documentació personal de Pedro Urraca i la seva dona, Elena Cornette.

Una caixa que, després del procés d'investigació d'aquests mesos, Juan Luís Urraca ha decidit cedir a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Segons la periodista, Urraca ha volgut donar la documentació a l'ANC i cedir els drets de tots els documents a la Generalitat amb un doble intenció: "Per fer un gest de reparació moral a Catalunya pel que va fer el seu pare i perquè considera important que els historiadors tinguin accés a aquesta documentació per l'alt valor que pot tenir en estudis posteriors".

D'entre les moltes pàgines escrites per Urraca, n'hi ha una de prou rellevant per a la història de Catalunya: la pàgina que l'agent va dedicar a Companys, l'única persona de totes les que va detenir a qui fa una referència directa: "Todas las ilusiones, toda la fe en los ideales de este hombre han caido por tierra. (...) Difícil ha de serle ante el ambiente que allá abajo le espera", escriu al dietari.

"En aquesta pàgina, el policia mostra una certa incomoditat pel que acaba de fer, detenir-lo i portar-lo a la frontera francesa, i reconeix que aquesta persona ha lluitat pels seus ideals fins a l'últim moment, tot i saber que a Madrid no hi haurà pietat, reconeix que aquesta persona està disposada al sacrifici per Catalunya". "D'alguna manera, Companys el va marcar, no sabem fins a quin punt, però algun remordiment li va causar", ha interpretat la periodista.

Segons ha explicat Aguilera, Pedro Urraca Rendueles era "només un policia de baixa categoria, però la seva ambició li va permetre arribar a les altes esferes de l'estat franquista". De la mà del ministre d'Afers Estrangers espanyol, Ramon Serrano Súñer, i de l'ambaixador a París, José Félix de Lequerica, Urraca va arribar a "dirigir el control policial de la repressió als exiliats fins al 1945" i, posteriorment, el van traslladar a Brussel·les, "on va continuar la repressió fins que tenia 75 anys", ha assegurat Aguilera.

El 14 de setembre del 2014 es compliran 25 anys de la mort de Pedro Urraca i serà aleshores quan es tindrà accés als arxius professionals de l'agent. Aguilera ha afirmat que llavors "es podran saber moltes més coses i es podrà resoldre la incògnita de si aquesta persona té delictes de sang o no, ja que fins ara no ha estat demostrat".

Fins aquell moment, la documentació estarà disponible per a consulta a l'Arxiu Nacional de Catalunya, on també s'ha digitalitzat. Avui dissabte, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han lliurat una còpia en digital de tota la documentació a Juan Luís Urraca.

dimarts, 11 d’octubre del 2011

RETALLADES TAMBÉ EN L´ATENCIÓ ALS ALUMNES DISCAPACITATS.

Les "retallades" al final les patim tots, però s´hauria de ser més flexible amb un col.lectiu com el dels alumnes discapacitats. Un sector molt sensible en el qual hem posat moltes esperances totes les persones amb un mínim de criteri educatiu.
No podem pensar en una societat on hi ha alumnes en escoles "especials". Estem per l´Escola Inclusiva on tots i totes puguin gaudir d´una escola ordinària.
I en aquest sector tant desprotegit i sensible no es poden establir retallades com si parlesim de Governació, Interior, o qualsevol Conselleria de la Generalitat i menys quan les "injeccions" als sectors bancaris han servit només per col.locar els diners "injectats" en deute públic i no per concedir més crèdit.

No ens podem carregar un sector tant desprotegit com aquest d´aquesta manera. Us pengem una queixa d´un sindicat al Síndic de Greuges, que ens ha arribat avui.



Barcelona (ACN).- La Federació d'Ensenyament de CCOO presentarà una queixa davant del Síndic de Greuges per les "retallades" en l'atenció a l'alumnat amb discapacitat. El sindicat ha informat que el curs passat es va reduir el personal de suport a la docència d'aquest col•lectiu, situació que aquest curs s'ha "agreujat". Això fa que, segons CCOO, no es garanteixi el dret a rebre l'atenció necessària per al desenvolupament correcte de les seves aptituds, el de no ser discriminat a l'escola i a accedir en condicions d'igualtat, el d'assegurar el suport necessari per assolir els mateixos objectius que els seus companys i el dret a no ser escolaritzat en un centre d'educació especial, "si no és com a últim recurs".

diumenge, 2 d’octubre del 2011

A ANDALUSIA TROBEN EL SEGON FOSSAR MÉS GRAN DE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA.


Ens envien aquest correu des del sud d´Espanya. Dades interessants tant pel contingut històric com de recerca de la memòria històrica dels andalusos.

España: Hallan la segunda fosa común más grande de la represión franquista

“Una fosa común que podría contener centenares de víctimas de la represión franquista fue descubierta en Jerez de la Frontera y podría convertirse en la segunda fosa mayor hallada hasta el momento en España”, anunciaron el 28 de septiembre los defensores de la recuperación de la memoria histórica.

Edurne Rubio, portavoz del Foro por la Memoria, una de las asociaciones dedicadas a descubrir las fosas donde yacen miles de víctimas de la Guerra Civil (1936-1939) y la posterior represión franquista, señaló: “se calcula que hay centenares, se estima que podría haber unos 600 cuerpos”.

La fosa podría ser la segunda mayor descubierta en España, después que en 2008, según datos oficiales, se descubriera una fosa con 2.840 cuerpos en San Rafael, en la provincia de Málaga.

La fosa ahora descubierta se encontraría en un lugar conocido como el Cortijo del Marrufo, en el término municipal de Jerez de la Frontera, en la provincia de Cádiz, y los cuerpos pertenecerían, según los investigadores, a ejecutados durante la Guerra Civil.

“Se han hecho catas (prospecciones) y se han descubierto cuerpos a una profundidad pequeña, de 30 o 40 cm”, añadió Rubio, antes de agregar que también se pasó un detector de metales por la zona, que permitió la recuperación de restos de proyectiles.

El descubrimiento de esta fosa es fruto de diez años de “investigaciones, recogidas de testimonios orales”, concluyó la portavoz.

El gobierno español publicó en mayo pasado un mapa con más de 2.000 fosas comunes con víctimas de la Guerra Civil (1936-1939) y de la represión franquista, en el marco de la denominada Ley de Memoria Histórica, aprobada en 2007, destinada a rehabilitar a las víctimas de la dictadura franquista (1939-1975) y que incluye ayudas para la localización y apertura de fosas.

En la Guerra Civil y los primeros años del franquismo desaparecieron unas 114.000 personas, según datos de la investigación iniciada por el juez español Baltasar Garzón en 2008.
Gracias a las redes sociales se conocía esta noticia en España, publicada en el diario argentino Los Andes, Le Point, Publico de Portugal o el ABC estadounidense. Ni siquiera el diario Público dio urgencia en conocer este tema. Y solo pasado este tiempo, se publicada en El País.

En el diario El País, se publicaban otras declaraciones:
Andrés Rebolledo, presidente del Foro por la Memoria del Campo de Gibraltar y nieto y sobrino de dos fusilados en la zona. “Creemos que aquí puede estar una de las mayores fosas comunes de España en campo abierto, fuera de un cementerio: entre 300 y 600 personas”.

José María Pedreño, presidente de la Federación Estatal de Foros por la Memoria. “El cortijo de El Marrufo fue, entre noviembre de 1936 y marzo de 1937, un centro de detención, tortura y ejecución equivalente a la Escuela de Mecánica de la Armada (ESMA) en Argentina”. “Durante esos meses fueron detenidas una media de entre ocho y diez personas al día”.

Fernando Sigler, coordinador de la investigación, que ha tenido una subvención de 55.900 euros del Ministerio de la Presidencia. “En todo el valle del Sauceda vivían por aquel entonces unas 2.000 personas”.

Rubén G. Herrera / Tercera Información