dimecres, 27 d’abril del 2011

TXERNÒBIL I FUKUSHIMA


UNA DE LES COSES BONES QUE TÉ LA HISTÒRIA és que ens permet fer memòria per fixar exactament les coses com van ser i intentar que no ens enredin més.

Txornòbil, vint-i-cinc anys abans de Fukushima

El dissabte 26 d'abril de 1986 a la matinada, esclatà l'hidrogen del nucli per una sobrecàrrega d'energia en un dels reactors de la central nuclear de Txornòbil (Ucraïna). El fet s'esdevingué durant unes proves en què se simulava una tallada de subministrament elèctric. L'accident nuclear més greu de la nostra història va esdevenir-se avui fa vint-i-cinc anys, just en ple debat sobre l'energia nuclear arran de l'accident de la central de Fukushima (el Japó), que el 12 d'abril atenyé el mateix grau d'emissió radioactiva que el de Txornòbil.

En el moment de l'esclat de Txornòbil van morir trenta-un treballadors, si bé l'any 2005 l'OIEA va comptabilitzar 59 morts directament per l'accident. Més xifres: centenars de milers d'habitants foren evacuats de la zona afectada, i tant Prypiat, la població on hi ha la central, com Txornòbil, a uns vint quilòmetres, han esdevingut ciutats fantasma.

Uns 800.000 individus, entre bombers, obrers, soldats i voluntaris, foren els encarregats d'apagar l'incendi, que va durar deu dies, de construir el primer cofre de contenció i de treballar per minimitzar les conseqüències del desastre. Foren els anomenats 'liquidadors'. Qui sense saber-ho i qui per força, tots van arriscar-hi la vida perquè van exposar-se a molta radiació. De fet, la majoria sofriren les seqüeles de la radiació i molts en van morir.

A sobre, els efectes de la radiació es van estendre a la resta de la població i durant els anys posteriors a l'accident molts nadons van néixer amb malformacions. A més, la pluja radioactiva que es va dispersar per causa de l'explosió va afectar una bona part del continent europeu: tretze estats, pel cap baix, van observar radiació.

L'accident de Txornòbil va obrir un debat sobre l'ús de l'energia nuclear a molts països europeus, i Itàlia va optar per tancar les centrals. Arran de l'accident també es van redissenyar els reactors i les centrals de tot el món, i les que no complien els nous criteris van tancar-se. Tanmateix, vint-i-cinc anys després, ens trobem amb un nou accident nuclear del mateix grau, el de Fukushima, que ha tornat a encendre totes les alarmes. Pitjor, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha avisat que el món havia de preparar-se per a més desastres nuclears com els de Txornòbil o Fukushima.

Ara com ara la radioactivitat al Pacífic és 20.000 vegades superior a la legalment permesa, i el Japó ha prohibit per llei que ningú s'acostés a més de vint quilòmetres de Fukushima. En fi, l'accident de Fukushima ha fet desdir el govern de Berlusconide tornar obrir alguna central, per més que havia pensat fer-ho.

Vint-i-cinc anys després del desastre, el cofre de contenció ha començat a esquerdar-se. Per aquest motiu, la setmana passada la comunitat internacional va comprometre's a donar 550 milions d'euros perquè se'n pugui construir un de nou per al reactor 4 de Txornòbil. Però la xifra és inferior als 740 milions que esperava el govern d'Ucraïna. El motiu és que el principal contribuent era el Japó, que ara ha de resoldre l'accident de Fukushima, i que els altres països també han d'ajudar el Japó.

diumenge, 24 d’abril del 2011

RED-RAD: VIGILÀNCIA RADIOACTIVA


Els companys i companyes de RED-RAD (una xarxa de vigilància radioactiva que va tenir una certa importància fa uns anys, com a referent de medicions independents), ens han enviat aquest correu on inteneten recuperar el contacte amb els voluntaris que havien treballat en la xarxa.
Pensem que caldria, així com recuperar el contacte amb altres xarxes europees que havien treballat força bé fa uns anys.

Aquest és el text, que ens enviavem el 18 d´abril, un dia en que l´emissió de radioactivitat es va multiplicar per 10 a Fukushima:
Desde la REDRAD (Red de Vigilancia Radiactiva) estamos intentando recuperar el contacto con los mas de 70 voluntarios que disponen de contador Geiger para reactivar la Red.
Hoy 18 de abril se ha multiplicado por 10 la emision de radiactividad de la central de Fukushima.
La contaminacion que esta generando en el mar y en el aire ya casi es igual a la de Chernobil.
Hace pocos dias se detectaros los primeros indicios de contaminacion en algunos puntos de la Peninsula, os animamos a que efectueis mediciones del ambiente y sobre todo de fangos de rios pues es donde se acumula la contaminacion.
Podeis publicar y compartir las mediciones y la informacion en el Facebook:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002160025954&sk=wall

O enviarlas a nuestro mail para su publicacion.
Gracias por vuestra colaboracion.

Nuestra web:
http://redradxarrad.wordpress.com/

dimarts, 12 d’abril del 2011

FUKUSHIMA: ELS INTENTS DE MINIMITZAR TOPEN AMB LA REALITAT.


Tot just el mateix dia que la TV catalana entrevistava a un catedràtic de la UPC per a "confirmar" que no hi ha cap persona morta directament per l´altíssima contaminació radioactiva de l´àrea de Fukushima, sortia a les agències internacionals aquesta noticia sobre la pujada a nivell 7 de l´escala de l´AIEA.

El que continuen sense dir amb claretat és que els afectats per la radioactivitat van morint lentament fins i tot molts anys després. I encara és més incomprensible l´afirmació rotunda del catedràtic de que no hi haurà morts produides directament per l´accident nuclear. Qui pot afirmar això en aquests moments ? A nosaltres ens sembla que ningú.

I aquí teniu la noticia internacional on els mateixos dirigents japonesos pugen la gravetat de Fukushima al nivell 7:

Puja a nivell 7 la gravetat de l'incident a la planta nuclear

El Japó ha pujat fins a nivell 7 la gravetat de l'incident a la planta nuclear de Fukushima, el pitjor de l'escala d'avaluació, equiparant-lo amb el pitjor desastre nuclear de la història, el de Txernòbil, a Ucraïna, el 1986. L'agència nuclear japonesa ho ha decidit per l'alt nivell de radiació emesa, que ja seria un 10% de la que va alliberar Txernòbil. Un nivell d'incident 7 implica un vessament de radioactivitat major amb efectes generalitzats sobre la salut i el medi ambient, mentre que un nivell 5, el que hi havia fins ara, és una emissió de material radioactiu limitada segons l'escala de l'AIEA

dijous, 7 d’abril del 2011

L´ESCOLA INCLUSIVA S´ORGANITZA A BARCELONA.


Una bona noticia:

Us informem d´un acte sobre l´escola inclusiva i la seva activitat organitzada, a la ciutat de Barcelona.

En un temps de "retallades" que afectaran essencialment a allò que en diuen "l´estat del benestar" (i també, és clar, la sanitat, l´ensenyament els transports públics...), hi ha col.lectius de persones que s´indignen (que està bé i tenen molts arguments per fer-ho) i també hi ha col.lectius que a més a més continuen treballant perquè un dels aspectes bàsics com l´ensenyament puguin millorar, prescindint de les "retallades" i de les excuses que durant anys ens han posat (quan no hi havia crisi també hi havia excuses de manca de prioritats).

L´ensenyament és una inversió de futur de tota la societat que si és bona repercutirà en la mateixa societat. L´ensenyament és una inversió de borsa amb beneficis per uns pocs, ràpida i amb molts guanys immediats.