dimecres, 22 de setembre del 2010

SALVEM LA LLIBRERIA ONA.


Article d´en V. Alexandre. Coincidim en que la possible pèrdua de la Llibreria ONA, vol dir que no sabem qui som ni d´on venim i això no és cap broma.

SALVEM LA LLIBRERIA ONA.

Catalunya parla molt d'ella mateixa, ho fa contínuament. Parla de la catalanofòbia, de l'opressió i de l'espoli espanyols, que són certs, però hi ha milers de coses, milers, que només depenen d'ella i que no milloren a causa de la seva indolència. Algunes, malauradament, no sols no milloren, sinó que moren sense que aquells polítics que es vanten de dir el nom de Catalunya cada deu minuts i la paraula independència cada cinc facin absolutament res per impedir-ho. Fins i tot quan es tracta de noms històrics i emblemàtics del catalanisme més insubornable com la llibreria Ona, a Barcelona, i la llibreria Les Voltes, a Girona. Totes dues estan tocades de mort. La primera, tancarà les seves portes aquest mateix setembre, i la segona, probablement, ho farà a final d'any.

El que més crida l'atenció, però, és que defuncions tan importants com aquestes es produeixin just quan al govern de Catalunya hi ha un partit que es vanta de ser independentista i que té la conselleria de Cultura sota la seva responsabilitat. Crida l'atenció, perquè és impedint la mort de les llibreries esmentades que aquesta força política podria donar versemblança a l'abrandat discurset de manual patriòtic que cada Onze de Setembre llança als quatre vents dalt d'un camió, al mig del carrer, davant dels seus parroquians. No ho farà, però. No ho farà, perquè no es tracta de res important. Només desapareixeran dues llibreries fundades en la primera meitat dels anys seixanta del segle passat sense les quals no s'explica una part de la història de Catalunya.

En aquest sentit, hi ha veus cíniques –que passen per catalanistes– que diuen que la llibreria Ona no ha sabut adaptar-se als nous temps, que "ja ha complert la seva tasca" i que "el llibre en català ja s'ha normalitzat". Però com que ho diuen convençudes, no pas en forma d'acudit, caldria que expliquessin què entenen elles per adaptació als nous temps i per normalització del llibre en català. ¿Adaptar-se als nous temps vol dir omplir els prestatges de llibres en espanyol i, d'acord amb el patró de certes llibreries barcelonines, situar els llibres en català en un lloc secundari? ¿Normalització del llibre en català vol dir que la literatura en llengua catalana representi el 20% dels llibres amb coberta exposada i que el consum de llibres en català, segons la Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura, sigui d'un 5% davant el 71% en espanyol? ¿No hi té res a veure la política lingüística seguida fins ara, en això?

A poc a poc, com si fos la cosa més natural del món, van desapareixent del nostre imaginari col•lectiu totes aquelles coses que ens recorden qui som, d'on venim i el perquè de la anormalitat que patim. I quan algú no sap qui és ni d'on ve, deixa de ser algú per convertir-se en un xai. Aleshores sí, aleshores costa molt poc de considerar l'espanyolització de Catalunya com un fet normal i de dir, com els cínics, que la llibreria Ona "ja ha complert la seva tasca" perquè "el llibre en català ja s'ha normalitzat". Al capdavall, als ciutadans del món que de l'espanyolització en diuen normalització no els calen ni Ones ni Voltes. Segons ells, aquestes llibreries només tenien sentit durant el franquisme. Ara ja no. Ara ja ens hem normalitzat. I que n'estem, de bé, oi que sí? De fet, aquests cofois ciutadans del món són els mateixos que quan viatgen a París, a Londres o a Nova York es meravellen de trobar-hi petites llibreries emblemàtiques en barris perifèrics i que quan tornen a Catalunya ens parlen de l'encantadora conservació de The Community Bookstore, la històrica llibreria del número 143 de la Setena Avinguda, a Brooklyn, de la qual són clients Paul Auster i Siri Hustvedt. Cosa que és certa, per bé que, ves per on, The Bookstore Community es va fundar el 1971, nou anys més tard que la llibreria Ona i vuit més tard que la llibreria Les Voltes.

Em pregunto, per altra banda, quin valor dóna el nostre govern a la Creu de Sant Jordi que la Generalitat va lliurar a Ona el 1986 i a la distinció d'establiment Arrelat a la Ciutat que l'Ajuntament de Barcelona li va concedir el 2006 si l'anunci de la seva desaparició el deixa indiferent. Tot plegat és una prova tristament diàfana que els discursos i les distincions institucionals, en aquest país, són pura buidor, pura escenificació sense cap altra motivació que la de cobrir l'expedient per quedar bé.

dilluns, 13 de setembre del 2010

LA "PULSIÓ SEPARADORA" I EN VICENT PARTAL.


Aquesta frase del President de la Generalitat, José Montilla, ha estat el centre de tots els comentaris de l´11 de setembre. A nosaltres ens ha semblat senzillament unes paraules confuses, on costa entendre res.

Però el director de Vilaweb, Vicent Partal, en fa una anàlisi de la frase que ens sembla prou encertat:

El sorprenent 'tricolum' de Montilla

Quan es fa servir, en l'àmbit públic, una paraula poc corrent em sobta i mire d'esbrinar-ne el perquè. I per la Diada el president Montilla em sobtà amb la crítica de la 'pulsió separadora'. Pulsió? Pel context de la frase l'autor del discurs es proposava d'inculcar una mala impressió, però una pulsió és l'acció de fer anar més enllà. I això no pot pas ser dolent...

El text del discurs del president diu: 'Em sembla que interpreto el sentiment de la majoria si afirmo que els homes i dones de Catalunya es mereixen un temps de més serenitat, un temps en què el diàleg s’imposi a la cridòria, en què la concòrdia s’imposi a l’enfrontament, en què la unió s’imposi a la pulsió separadora.'

Ja em perdonareu l'explicació casolana, però l'ús de sèries de tres per a emfasitzar la idea d'un discurs és un recurs molt vell que els antics romans anomenaven 'tricolum' i del qual Juli Cesar va deixar exemples literalment insuperables. I, de fet, un dels recursos més efectistes del 'tricolum' era de contraposar tres sèries de conceptes bons a tres sèries de dolents, normalment manipulant-ne algun en benefici propi. Pura retòrica, un recurs de mestres que requereix un cert nivell.

Doncs bé, el 'tricolum' de Montilla resulta ben sorprenent. Desencaixat. Estrany. Diria que tan confús com tota la seua presidència.

La part positiva del 'tricolum' que Montilla ens proposa és clara i evident: diàleg, concòrdia, unió. Una part positiva (qui hi aniria contra?) de la qual s'apodera discursivament per contraposar-la a una de negativa: cridòria, enfrontament..., pulsió separadora. Però no cal ser cap expert per a veure que ací hi ha alguna cosa que no concorda. Seguint la lògica del discurs, i les regles de la retòrica, a unió, s'hi hauria de contraposar separació, i no pas aquesta 'pulsió separadora', que trenca la lògica de la frase i la fa grinyolar. Oimés, quan al diccionari, al de l'Alcover Moll per exemple, hi llegim que 'pulsió' és 'acció de fer anar enllà'.

Anar enllà, anar més enllà, tradicionalment en aquest país ha estat ben vist, i no acabaríem mai de citar poemes i cançons que ho avalen. És a dir que Montilla comet un error greu. Ignore si en la frase del president hi ha una voluntat deliberada d'introduir, subtilment, un conservadorisme radical a la seua campanya, o si, simplement, el senyor que escriu els discursos no tenia el dia. Però el retrat que emergeix de l'errada és significatiu, per si encara calia cap aclariment després d'aquests quatre anys.

I ho és perquè en una sola línia Montilla comet dos errors que un dirigent com ell hauria d'haver observat abans de posar el text al 'prompter': identificar la separació (que ell considera negativa) amb un 'anar més enllà' positiu, i demostrar de bell nou que el seu discurs és tan confús que no sap ni lligar com déu mana un simple 'tricolum'.

diumenge, 5 de setembre del 2010

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS : LA VEU D´UN POBLE.


Aquesta setmana s´han fet nombrosos homenatges a un escriptor i poeta desaparegut, Vicent Andrés Estellés, ens ha semblat magnífica la idea de fer aquest homenatge simultani a diferents poblacions de lectures de poemes seus i sopars.

Els que vam tenir la sort de parlar amb ell, compartir dinars o compartir xerrades, pensem que s´ho mereixia a bastament. El nostre humil homenatge també l´afegim en aquest bloc.
És un dels escriptors més populars (que no vol dir més coneguts) del segle XX i la seva obra no pot caure en l´oblit. És massa bona.

A Burjassot (País Valencià), la vila natal de Vicent Andrés Estellés va ser ahir una de les vint poblacions que el van homenatjar

Ahir es va celebrar al País Valencià la primera edició de la Festa Estellés, el dia que el poeta faria vuitanta-sis anys. A Burjassot es va fer un sopar popular a l'estil dels Burns Suppers escocesos. A la xarxa, també hi va haver homenatge.

dimecres, 1 de setembre del 2010

EL GRUP MUSICAL VerdCel d´ALCOI DENUNCIARÀ DOS DIARIS PER ACUSACIONS FALSES.


VerdCel denunciarà dos diaris espanyols per haver-los qualificat de grup 'proetarra'

Un article sobre un concert del grup assegura que està finançat per l'esquerra pro-etarra

El grup VerdCel ha anunciat que denunciarà els diaris espanyols 'Alerta Digital' i 'Diario Ya' per haver-los qualificat de grup 'proetarra'. El grup d'Alcoi ha decidit emprendre accions legals davant del que considera 'un atac directe a l'honor i a la pròpia imatge del grup i els seus membres'. La denúncia anirà també dirigda a l'autor del text per fer acusacions 'falses, malintencionades i absolutament infundades', segons VerdCel. L'article, encara disponible a les versions digitals dels diaris, afirma que VerdCel es caracteritza 'per les nombrosíssimes vinculancions de la banda amb cercles proetarres i de l'extrema esquerra més radical'.

L'autor de l'article, 'conegut per ser d'extrema dreta', segons el grup, assegura que la banda està finançada per l''esquerra pro-etarra'. Per VerdCel, aquestes acusacions 'demostren que el franquisme més ranci segueix viu', ja que 'no ha canviat en res la seva actitud cap a la llibertat, la democràcia i el respecte a la nostra llengua i cultura'.

Segons Verdcel, 'Alerta Digital' –publicació que primer va difondre la notícia- està 'vinculada a Plataforma x Catalunya'. És per això que l'article cita com a font de la seva informació l'organització anti-catalanista Valencia Freedom, que segons remarquen els músics és 'clarament racista i xenòfoba'.

Alfons Olmo, cantant de VerdCel, ha manfiestat que lamenta profundament les 'injúries de caràcter feixista' llançades contra el grup i ha assenyalat que són 'el reflex d'una profunda ignorància'. Al seu torn, ha afegit que és la 'carnassa amb la qual s'alimenten forces polítiques de dubtosa legalitat'.