divendres, 21 de novembre del 2008

DECLARACIONS D´ALFONS LOPEZ TENA.


El valencià Alfons López Tena ha fet unes precisions necessàries:
"No és cert que hi hagués cap pacte entre les forces catalanes i el govern espanyol en1978.
La Constitució consagra una única nació: España i un únicsubjecte de sobirania: el pueblo español, que sobiranament decideixorganitzar l'Estat de forma descentralitzada.
L'Estatut d'Autonomia català estarà sempre per sota de les lleis que aprova el parlamentespanyol.
Llavors, ni autodeterminació ni autonomia ni res, simpledescentralització d'un Estat unitari"

dilluns, 17 de novembre del 2008

ARTICLE D´EN XAVIER MONTANYÀ.


JORNADES DE PORTES OBERTES.
Diari. Anunci a tota plana. Una foto d'un edifici entre opusdeista i bloc comunista romanès. Sembla fotografiat del darrere, però no. És una presó. 'Hem posat en funcionament el nou Centre Penitenciari Lledoners'... 's'emmarca en el nou pla d'equipaments penitenciaris... que té com a objectiu millorar les instal·lacions penals i fer en els propers anys set centres penitenciaris més.' Generalitat de Catalunya. Departament de Justícia. 'Som-hi!'. Una circumferència vermella destaca: 'Jornada de portes obertes, dies tal i qual.' Si ho haguessin vist Orwell o Foucault, s'haurien posat les botes. La ximpleria va començar amb la plastilina i els tallers de ceràmica, o de màscares, després va passar pel repartiment compulsiu de llavors a la primavera, les bibliopiscines, la soja i els mòduls de gestió sociocultural, i ha acabat esclatant en una allau de 'jornades de portes obertes'. Siguis on siguis, vagis on vagis, la qüestió és fer què no toca fer-hi, allà.


Darrerament, els llocs més impenetrables de la societat, els que tenen els murs més gruixuts i les mesures de seguretat més impertinents, ens conviden a entrar, a dia i hora assenyalada. Per què fan jornades de portes obertes, quan els edificis són buits? A més de la nova presó, ho han fet els jutjats i l'escola de Policia de Catalunya. Pretenen aparentar la contrària de la seva raó d'existència? També ho fa el parlament. Pretén aparentar la contrària d'allò en què malauradament s'ha convertit? Universitats, esglésies, convents i centres culturals, també solen fer-ho. En aquest cas, també se'm fa estrany. És que no són obertes, o ho haurien de ser sempre, les portes d'aquests llocs? Que s'anunciï l'obertura de la porta, element que impedeix la connexió entre l'exterior i l'interior, és molt interessant.

L'estructura arquitectònica de presons, jutjats i comissaries, serveix per a controlar, vigilar i castigar els de dins i impedir la sortida o l'entrada de persones i coses. Sempre m'ha interessat que, de fa segles, l'estructura arquitèctonica d'un convent sigui igual que la d'una caserna militar, d'un manicomi, d'un hospital o d'una presó. I que, darrerament, aquestes estructures serveixin per acollir universitats i centres culturals. L'única cosa que els dóna sentit, a totes, és l'existència d'una bona porta i d'un disseny intern pensat per a controlar. I ara tots ens conviden a 'jornades de portes obertes'. Curiós.


Que ens convidin a la universitat, passi. Al parlament, potser també, per fetitxistes. Però que ens convidin a la presó...? Potser per ells deu ser una tècnica 'd'acostament', de 'bon rotllo', de 'sinergia'. A mi, a part semblar-me una enredada, em resulta insultant. I per si no vèiem prou clars els avantatges de tenir més presons, un grup d'una cinquantena de periodistes hi va passar la nit, al centre, amb la consellera Tura. Pura propaganda. És increïble on arriba la degeneració del periodisme. Els impediments i restriccions que et posen per a poder entrar amb una càmera a una presó plena fa gairebé impossible d'entrar-hi i d'informar-ne. Ho sé per experiència. És de mesells entrar-hi quan són buides perquè els interessa, a ells. Dit això, crec que allò que cal és saber les causes de l'augment desmesurat de la població penitenciària, no passar una nit a la 'cangrí' buida i nova de trinca amb la consellera.


A Catalunya hi ha més de 10.000 presos, xifra que desborda les previsions de construcció de noves presons. La solució no és pas fer més presons, crec jo. Espanya és el país de la UE dels 15 que té més presos per cada 100.000 habitants, 161. Catalunya en té 131. Què passa aquí? Entre el col·lapse de la justícia, la paranoia de la seguretat i la crisi, quants empresonats hi ha injustament o per interpretacions esbiaixades, interessades i reduccionistes de la llei? Per què no comencem a abordar el problema per aquí?
Xavier Montanyà

dimarts, 11 de novembre del 2008

ESPERANT ELS TANCS

Esperant els tancs.

Escrit per Joan Ramon ResinaCatedràtic. Director del departament d'estudis ibèrics i llatinoamericans de la Universitat de Stanford (EUA).

Dies enrere Ferran Mascarell llençava, des d'aquesta mateixa secció, una proposta i un desafiament. La proposta: bescanviar nació per Estat. El desafiament: que els partidaris de la independència expliquin com pensen aconseguir-la. La proposta sorprèn. Abans de morir a Stanford l'any passat, el filòsof Richard Rorty va escriure que els Estats Units, un país que no es pot dir que vagi curt d'Estat, encara havia d'aconseguir "la nostra nació". Es veu que Catalunya, en canvi, de nació en va sobrada i la pot dilapidar. En realitat el que voldria Mascarell té tot l'aspecte d'un dúmping de valors: vendre nació per comprar Estat. I com que opina que la independència és una quimera, hem de concloure que l'Estat en alça és l'espanyol. Els sona? Són valors PSC de tota la vida. 25 diputats a Madrid fent Estat, o, per dir-ho com Miquel Iceta, fent-se responsables del govern espanyol. El PSC governa a Espanya amb conseqüències dramàtiques per a Catalunya i per a la democràcia -llei antiterrorista, GAL, tancament de diaris i il·legalització de partits, espoli fiscal, mutilació estatutària, infradotació de serveis, supeditació de l'espai informatiu i cultural català, tercera i quarta i cinquena hora de castellà-. I encara vol més Estat.
LA GRÀCIA DEL NEGOCI ÉS QUE SEMBLA raonable. La nació és un sentiment, l'Estat poder. Imaginem que el catalanisme accedís a despendre's de tota reivindicació nacional. Es trobaria amb l'Estat a les mans? O es trobaria a les mans de l'Estat? El taló d'Aquil·les de la pensada és que no hi ha Estat sense comunitat política, i la qüestió és: qui en controla els valors? El nivell d'Estat de què es disposa és rigorosament proporcional a la força i extensió del sentiment nacional. Si Catalunya encara té una ombra d'autogovern és perquè fa trenta anys va convèncer que era una nació. A mesura que aquesta convicció es dissipa, s'intensifiquen els intents d'anorrear l'autogovern.
DEMANAR EL FULL DE RUTA DE LA independència és ingenu. Qui serà tan innocent d'assenyalar el gual per on passarem a peu sec? La llibertat és un afer de la voluntat. Els espanyols ho saben i s'esveren per qualsevol fotesa que els la manifesti. Com galls estarrufats, alcen la cresta amb l'argument de la violència. Enviarien els tancs? Encara no enfilarien la Diagonal que Espanya ja hauria perdut la partida. Però no ens faran aquest favor. La solució militar a una determinació pacífica del poble ja no està a les seves mans, com tampoc poden devaluar la moneda per superar la crisi. Ens hem d'acostumar a prendre-li la mida a l'Estat. Si la caserna del Bruc li reca tant a la ministra Chacón, no és per garantir que l'exèrcit pugui esclafar la Generalitat, sinó per apuntalar simbòlicament el terror que ens lliga la voluntat i ens sega les cames.

ARRIBAT EL MOMENT, NO VEUREM TANCS sinó campanyes de desprestigi com no s'han vist mai. Es multiplicaran els crims d'opinió, s'il·legalitzaran partits i es tancaran diaris, es boicotejarà tot allò que és català i, en un acte de desesperació, es podria conculcar l'autogovern. Però tot això, si ens troba lúcids, acabarà sumant a favor de la independència. I Europa? Europa és com sant Tomàs: ha de tocar per creure. No cal esperar-ne gaire, però tampoc tolerarà una descomposició de la democràcia al seu interior. Si es convenç que Catalunya hi va de debò, no li tancarà pas la porta.
M'ADONO QUE AQUESTA PROSPECTIVA té massa condicionals i que a Catalunya li manca la voluntat que ha emancipat pobles més petits i en aparença més febles. Capitalitzar voluntat sols es pot fer treballant sobre estructures de sentiment compartides i enfortint una xarxa de lleialtats que suportin una comunitat de valors. Amb altres paraules, sols ho pot fer un poble amb consciència de nació. El camí cap a la independència és recte, però amb això no està dit que sigui curt. S'hi ha d'anar sense dubtar ni mirar enrere. Les olles d'Egipte estan buides.

Joan Ramon Resina / Catedràtic. Director del departament d'estudis ibèrics i llatinoamericans de la Universitat de Stanford (EUA)

dilluns, 3 de novembre del 2008

Els propers 5, 6 i 7 de novembre la Federació d'Entitats de la Mediterrània "Mare Nostrum" que aplega entitats culturals i de solidaritat de diferentes nacions sense estat de la Mediterrània i que té la seva seu a Barcelona, organitzen la lIª Conferència Mediterrània de Nacions sense Estat a l'Ateneu Barcelonès.

Per si voleu assistir, s´adjunta el programa i us agrairíem la màxima difusió i si voleu enviar una salutació de la vostra entitat es llegirà el primer dia de la Conferència.

Dia 5 de novembre a les 19.30 horesInnaguració de lIª Conferència Mediterrània de Nacions sense Estat a càrrec d'Ignasi Doñate, Director General Projecció Internacional d'Organitzacions Catalanes de la Generalitat de Catalunya.

'Autoderminació dels pobles al Segle XXI"

Parlaran:Montserrat Guibernau. Catedràtica de Política. Queen Mary University of London
Alfons López Tena. President del Centre d'Estudis Sobiranistes
Hèctor López Bofill. Professor de Dret Constitucional a la UPF
Jean Guy Talamoni. Advocat i cap del Grup parlamentari de Corisca Nazione
Gavino Sale. Diputat de Sardenya
Giuseppe Sciano. Escriptor i comentarista polític
Presentarà:Antoni Estradé. Professor de Sociologia de les Identitats Nacionals a la UAB
Organitza: CCSI - Federació d'Entitats de la Mediterrània "Marenostrum"

Dia 6 de Novembre a les 19.30 hores"Món editorial i llengües minoritàries"
Parlaran:Carles Torner. Institut Ramon LLull
Diego Corraine. Editorial Papiro de Sardenya
Mario Grispo. Editorial Publisicula de Sicília
Françoise Rey. Editions Materia Scritta de Còrsega ( canviar Francoise Rey per Anna Albertini)
Josep Mª Orteu. Edicions de l'Index de Catalunya
Presentarà i moderarà:Eva Pomares. Periodista
Organitza: CCSI - Federació d'Entitats de la Mediterrània "Marenostrum"

Dia 7 de Novembre a les 19.30horesHomenatge a Simon Mossa i a Robert Estivalis(un sard-català i un català-cors)
Jean Guy Talamoni. Cap del grup parlamentari de Corsica Nazione.
Uriel Bertran. Diputat al Parlament de Catalunya
Miquel Calçada (Miki Moto). Periodista
Giampiero Marras. Biògraf de Simon Mossa
Presentarà:Ferran Espada. Director del diari El Punt
Organitza: CCSI - Federació d'Entitats de la Mediterrània "Marenostrum"

Link Programahttp://img372.imageshack.us/my.php?image=cartellcmnse2js3.jpgLink Homenatgehttp://img511.imageshack.us/img511/6571/homenatgerobertkv5.jpghttp://img78.imageshack.us/img78/824/homenatgesimonfm4.jpg